Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

1500 persones participen en l'acte final de la campanya d'Òmnium Cultural contra la Constitució Euro

Òmnium Cultural crida a votar NO i demana «una altra» Constitució per europa.

«Que en facin una altra», va exclamar el filòsof Josep M. Terricabras ahir al vespre en l'acte final de la campanya que Òmnium Cultural ha fet a favor del no a la Constitució Europea. L'escenari escollit va ser l'Auditori, que gairebé es va omplir. Van intervenir-hi, a més de Terricabras, l'excoordinador d'Unió de Pagesos, Pep Riera; el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, i el president de l'entitat convocant, Jordi Porta. Lluís Llach va tancar un acte durant el qual no es van estalviar crítiques a les forces polítiques que advoquen pel sí.

Jordi Porta, president d'Òmnium Cultural, s'havia plantejat tres reptes: omplir l'Auditori, que cap força política capitalitzés l'acte i aconseguir que Lluís Llach hi actués. Lluís Llach va cantar. L'Auditori no es va omplir per poc -hi devia haver 1.500 persones-.

Tots els oradors de la nit van voler deixar clar que es tractava d'un acte a favor d'Europa i que el no que propugnaven s'havia de llegitr en aquest sentit. Una bandera catalana i una altra d'europea presidien l'escenari.

L'acte es va obrir amb un record a Josep Laporte, traspassat dimarts i «un soci de primera hora d'Òmnium». El primer a prendre la paraula va ser Josep M. Terricabras, que va convidar tots els que diumenge es pensen abstenir o votar en blanc a unir-se en aquesta altra menera més efectiva de protesta que és votar no. Va qualificar la Constitució d'armamentista i neoliberal i va dir que el triomf del no obligaria els estats a reflexionar. «Que en facin una altra», va concloure.

Pep Riera va començar per criticar el fet mateix de celebrar un referèndum, «una forma de consulta desprestigiada per Franco i per l'anterior referèndum de l'OTAN, ja en democràcia». Riera es va centrar en la política agrària comunitària (PAC), que va qualificar d'«estafa», d'afavorir els terratinents i de ser molt perjudicial per a l'activitat agrària i el paisatge de Catalunya. Va acabar amb la seguretat que el «no» de diumenge «farà més bon resultat del que es pensen».

La intervenció d'Arcadi Oliveres es pot resumir en dues paraules: «No a la pena de mort.» El text preveu l'aplicació de la pena capital en casos de guerra o d'un vague «perill de guerra».