Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Amplia informació a la premsa comarcal sobre la denuncia de la CUP entorn de la base de muntatge del

El 3 de Vuit parla de “terrabastall” i la Fura minimitza l’afer desplegant una amplia informació sobre les reaccions del govern municipal.

Aquest mati, els dos principals mitjans de comunicació comarcals anaven plens de la denuncia efectuada per la CUP durant el Ple de l’Ajuntament de Vilafranca celebrat el passat dimarts.

De bon mati, a les 8, s’ha reunit una junta de portaveus extraordinària on l’equip de govern ha intentat minimitzar l’afer i treure importació als documents presentat per la CUP. Otger Amatller, ha exposat la demanda de la CUP de que es celebri una reunió entre tots els grups municipals, el Ministerio i el GIF per aclarir aquest assumpte. L’euip de govern creu que no cal que es celebri aquesta reunió. El regidor de l’esquerra independentista a informat al equip de govern, que la CUP, ha perdut tota la confiança en aquest.

Tot seguit, publiquem la informació apareguda als Setmanaris El 3 de Vuit i La Fura.

EL 3 DE VUIT.

La CUP provoca un terrabastall en fer públics documents de la base de muntatge de l’AVE en poder del Consistori.

L’Ajuntament havia negat sempre disposar de cap projecte sobre la base de muntatge i manteniment del Tren d’Alta Velocitat (TAV) al terme municipal de Vilafranca del Penedès. Dimarts, però, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), en iniciar-se el ple municipal ordinari, va repartir una memòria i plànols del document del projecte als regidors i periodistes. Contra tot pronòstic, el projecte havia sortit divendres extret d’un expedient en poder de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilafranca. Ningú no recordava un ple tan mogut com el que va tenir lloc dimarts. Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, tot just havia iniciat el ple, de manera puntual a les vuit del vespre, i procedia amb el primer punt de l’ordre del dia: l’aprovació del compte general de pressupostos municipals del 2003. Otger Amatller, regidor electe de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), es va afanyar a sol•licitar la paraula recordant que el seu grup no tenia aleshores presència a l’Ajuntament i que el vot afirmatiu requeria un exercici de “confiança”. La intervenció, que va ser una estratègia curosament preparada per Atmetller i la CUP, va servir per donar a conèixer la documentació sobre la planta de muntatge i manteniment del TAV i negar tota credibilitat a l’Equip de Govern, PSC-ERC, de l’Ajuntament de Vilafranca. Amatller es va oblidar de seguida dels comptes del 2003 i va procedir a revelar amb tot luxe de detalls, i davant el desconcert de la majoria de regidors, un document de 33 pàgines i quatre plànols sobre el “Proyecto Constructivo de una Base de montaje en el término municipal de Vilafranca del Penedès” datat el febrer de 2003. A més del document escrit hi havia tres plànols sobre un annex d’expropiacions, més un quart plànol sobre el projecte constructiu. El document cita a l’Ajuntament, en almenys un dels apartats, com un dels organisme consultats per fer el projecte.

El document.

El regidor de la CUP va ser especialment contundent i mentre procedia a llegir una exposició, on valorava els fets i extreia conclusions, tres membres de la CUP van repartir a regidors electes i als periodistes una còpia íntegra del document obtingut de l’àrea d’Urbanisme, de mans del mateix cap dels Serveis Tècnics municipals, Quim Gascó. El document parla de la solució projectada, la funcionalitat de la base de muntatge, l’afectació sobre 16 hectàrees de terreny agrícola, la cartografia i topografia, geologia i geotècnia, traçat, sismicitat, estructura, edificació i urbanització, electrificació, instal•lacions de seguretat, serveis afectats, accessos i vialitat, obres complementàries, integració ambiental, vigilància i control de les obres o la forma d’adjudicació. El document fa esment que la zona afectada són 160.000 metres quadrats d’una zona propera al nucli urbà de Vilafranca del Penedès, al límit amb el terme municipal de la Granada, i que afecta parcel•les que en la seva majoria són agrícoles, vinyes i secà, excepte tres parcel•les urbanes.

Abans de les eleccions.

Otger Amatller va manifestar que, segons els serveis tècnics, “el projecte era a l’Ajuntament des d’abans de les eleccions municipals de maig de 2003”, i va acusar el Govern d’haver negat “la informació del projecte” a la resta de grups i “haver amagat informació a tots els grups municipals, als pagesos i als ciutadans de Vilafranca”. Les paraules d’Amatller van ser acompanyades d’una protesta silenciosa de més d’una trentena de joves que havien assistit al ple i que van alçar-se exhibint uns rètols on es llegia “Prou de polítics mentiders”. Entre el públic també hi havia el dirigent comarcal d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat, que no va dubtar a afegir-se a la protesta i exhibir un dels rètols al costat dels simpatitzants de la CUP presents al ple. Amatller va prosseguir amb la seva explicació i va recordar que “en les darreres juntes de portaveus se’ns ha afirmat que l’Ajuntament no sabia res del projecte. Més i més mentides”, va reblar.

“Amagar informació”

El regidor de la CUP va insistir en aquesta línia i va afirmar textualment que, “a més de mentir repetidament durant mesos i mesos i d’amagar informació, l’equip de govern ha incomplert l’acord de ple aprovat el passat mes de març en el qual es deia que l’Ajuntament plantejaria les mesures legals possibles per aturar el projecte”. Amatller, que en cap moment no va ser interromput per l’alcalde tot i abordar un tema que no era previst a l’ordre del dia del ple municipal, va acusar el Govern de “no ser transparents”, de “practicar polítiques d’imposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula al marge de la resta de grups del consistori i a l’esquena del poble”. El regidor de la CUP va finalitzar el seu discurs de manera contundent: “No podem permetre que se’ns pixin a sobre i ens diguin que plou”, i acte seguit va abandonar el saló de plens recordant que ho faria sempre que “tornem a detectar conductes tan greus com aquestes”, mentre se sentien tímids xiulets adreçats al Govern i s’iniciava una cerimònia de confusió que no va aclarir la de “practicar polítiques d’imposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula al marge de la resta de grups del consistori i a l’esquena del poble”. El regidor de la CUP va finalitzar el seu discurs de manera contundent: “No podem permetre que se’ns pixin a sobre i ens diguin que plou”, i acte seguit va abandonar el saló de plens recordant que ho faria sempre que “tornem a detectar conductes tan greus com aquestes”, mentre se sentien tímids xiulets adreçats al Govern i s’iniciava una cerimònia de confusió que no va aclarir la qüestió: d’on havien sortit plànols i documents de l’AVE i per què no s’havien donat a conèixer abans.

CiU abandona el ple.

Pere Regull, portaveu de CiU, va ser el següent a intervenir. Va assegurar estar “astorat” per la revelació dels documents i plànols feta per Amatller que s’estava afirmant que eren a l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament tot i que el Govern no ho corroborava. Regull va dir “sorprès” que en el seu moment el Govern havia reclamat a tots els grups polítics “anar tots a una en aquesta qüestió i des de CiU només us vam demanar transparència”. El resultat, segons Regull, i en coincidència amb Amatller, és que “se’ns ha pres el pèl i ja en teníem sospites. No sabíem si era negligència o mala fe. Ara ho comencem a saber”. Aleshores es va adreçar als regidors d’ERC per recordar-los que havien manifestat a CiU que “no hi havia res que no coneguéssim”, i va voler compartir la seva sorpresa amb Xena: “Espero que a ERC estiguin tan astorats com nosaltres”. Acte seguit, i per tal de manifestar un desacord enèrgic amb l’actuació del Govern municipal, va anunciar que tots els regidors del seu grup abandonarien el ple, decisió que va ser rebuda amb entusiasme i aplaudiments per part del públic”.

Moments de desconcert.

En aquest moment, Ramon Xena (ERC) i Marcel Esteve (PSC) van procedir a conversar mentre es produïa un cert desconcert entre els presents. Pep Colomé, regidor d’Urbanisme, després de conversar amb el coordinador de Govern, Ramon Xena, va abandonar la sala i va iniciar un seguit de trucades amb el telèfon mòbil. També Joan Pareta es va retirar momentàniament. Va arribar el torn del portaveu del regidor del Partit Popular, Josep Ramon, que mentre repassava els documents i plànols afirmava amb un fil de veu i sense estridències que el document “sembla una informació completa”, va parlar de “deslleialtat” del Govern i va considerar els fets, d’entrada, com “una mica presa de pèl a l’oposició”. El regidor del PP va renunciar, però, a deixar el ple tal i com havien fet la resta de regidors de l’oposició. Mentrestant tot el públic va procedir a deixar el saló de plens mentre se sentien els primers rumors de convocatòries de rodes de premsa de CiU i la CUP a l’exterior. La decisió del PP va evitar que els regidors que conformen la majoria de Govern no es quedessin sols al saló de sessions consistorial. Marcel Esteve va mostrar una cinta de casset d’una recent entrevista a Ràdio Vilafranca, declaracions que havien utilitzat en les seves intervencions Amatller i Regull, i va explicar que la posava a disposició de tots els interessats per verificar quines havien estat les seves explicacions. Va recordar que s’havia reunit divendres amb la Unió de Pagesos i la Uvipe i que l’Ajuntament de Vilafranca havia aprovat “una moció en què s’oposava a la base de muntatge i de manteniment”. El representant de la Unió de Pagesos, però, també havia deixat el ple visiblement indignat. A continuació va referir-se a Pere Regull, de qui va dir que era “molt difícil” de reunir-s’hi. “En tres ocasions que hem quedat no s’ha presentat i tampoc no ha vingut a la Junta de Portaveus”, va dir. Esteve va explicar a continuació que Regull, portaveu de CiU, no tenia “sintonia” amb l’alcalde “ni amb l’equip de govern. No ens estranya res del senyor Regull, li ha anat bé de muntar aquest numeret”. Seguint amb Regull, i obviant a Amatller, va manifestar lamentar “profundament” la decisió de CiU de deixar el plenari. L’alcalde de Vilafranca va insistir a clarificar la postura de l’Ajuntament sobre la base de muntatge i de manteniment de l’AVE: “No ens calen aquestes infraestructures, ni la base de muntatge, ni la base de manteniment”. Esteve va proclamar que el Govern havia arribat “molt lluny” i va recordar que havien aconseguit que es cobrís un tram de 400 metres de longitud de la línia de l’AVE com a fita de referència aconseguida pel Govern municipal. A més es va referir a la voluntat de tenir a Vilafranca “una estació de trens regionals i no una base de muntatge i manteniment” com a objectiu de futur i cavall de batalla de l’Ajuntament de Vilafranca. Esteve va lamentar repetidament el que havia succeït, i ho va resumir “en un dia trist per a la democràcia i per a Vilafranca” en al•lusió als regidors que havien deixat el ple.

Xena (ERC), sorprès.

El primer que va fer Ramon Xena, quan va prendre ús de la paraula, va ser aclarir que “no tenia cap coneixement” dels documents i plànols” que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va repartir al pl, fins al punt que va exposar la necessitat “d’esbrinar si aquesta documentació era o no entrada a l’Ajuntament” sense amagar la seva sorpresa pel que acabava de passar. En aquest punt va interpel•lar l’alcalde sobre el possible origen dels documents. L’alcalde Marcel Esteve va respondre de manera lacònica que a primera hora de dimecres, l’endemà del ple pel matí, intentarien saber què passava, sense donar validesa inicialment al fet que l’origen dels documents fos el departament d’Urbanisme del propi Ajuntament, fet que dimecres al matí va admetre ja amb absoluta normalitat. Quan el representant del PP, Josep Ramon, va tornar a agafar la paraula per manifestar que l’origen semblava clar que era el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament i que així ho havia dit el regidor de la CUP, Marcel Esteve va preferir passar pàgina argumentant que sense més informació “era la paraula d’uns contra la dels altres”, i va tornar a criticar el portaveu de CiU, Pere Regull, que ja no era present a la sala però que s’havia convertit en el blanc de les crítiques del grup socialista.

El ple continua.

Enmig del rebombori generat i amb els periodistes presents que anaven d’una roda de premsa paral•lela a una altra, mentre seguia el ple municipal, l’alcalde va reprendre la normalitat de l’ordre del dia del ple ordinari, ja sense l’àmplia majoria de l’oposició, sense el públic i sense la majoria dels periodistes que havien vingut a cobrir el ple i que tractaven de seguir les rodes de premsa de l’exterior. L’Ajuntament va aprovar l’aplicació de la valoració de llocs de treball i les retribucions per assistències dels càrrecs electes amb els vots de la majoria de Govern i escàs debat posat que set dels vuit regidors de l’oposició ja no hi eren, fins arribar al punt en què va procedir a debatre’s les mocions i en concret una presentada per CiU sobre comunicacions viàries. El portaveu socialista, Francisco Romero, va tornar a fer ús de la paraula i va esmerçar tot el temps a fer una duríssima intervenció contra Pere Regull, que “espero que ho estigui escoltant per la ràdio”, en referència al fet que Ràdio Vilafranca retransmet en directe tots els plens municipals.

“Oposició virtual”.

Romero va recordar que dies enrere Regull els havia acusat de “prevaricació” per un afer del departament de Compres i que havia anunciat que demanaria un ple extraordinari per debatre la qüestió. Va recordar, sempre referint-s’hi personalment i en un to molt crític, que el regidor i portaveu de CiU “cobra per assistir al ple”. Però el “senyor Regull no consulta res, no vol parlar amb l’alcalde i avui el senyor Regull marxa”. Va acusar CiU de fer “seguidisme” de la CUP i de practicar “una oposició mediàtica i virtual”. Tornant a Regull, i obviant qualsevol altra referència a la CUP, va assegurar que Regull anava “sense nord ni sud, desbocat cap a la presència mediàtica”, i que banalitzava el ple amb aquesta actitud. Romero va emfasitzar que sobre la polèmica originada es faria “una explicació pública a la CUP però no a CiU perquè els de CiU no treballen”. Marcel Esteve encara va fer un apunt més a la intervenció de Romero, que va considerar “una rectificació”. Va dir que la petició de ple extraordinari de CiU només s’havia fet a través de la premsa, però que mai no s’havia presentat cap paper en aquest sentit. L’alcalde va repetir que estava obert al diàleg, va destacar la necessitat de prioritzar el debat al ple i a les juntes de portaveus i no a través dels mitjans de comunicació.

L’alcalde admet que la documentació era a l’Ajuntament però li resta qualsevol valor.



Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, havia anunciat que dimecres al matí oferiria una explicació. I així va ser, tots els mitjans de comunicació van ser convocats a una roda de premsa a l’Ajuntament. El primer va ser esvair els dubtes sobre l’origen de la documentació exhibida per la CUP. Esteve va explicar que els documents presentats per la CUP efectivament havien sortit de l’Ajuntament, però que no es tractava de cap projecte sinó d’una memòria que seria, segons els serveis tècnics municipals, “una presa de pèl”. Esteve va comparèixer acompanyat del coordinador de Govern, Ramon Xena; del regidor d’Urbanisme, Josep Colomé; del cap dels serveis tècnics d’Urbanisme, Quim Gascó; del portaveu socialista, Francisco Romero, i de Joan Pareta, responsable de Governació. L’alcalde va dir que el govern “no tenia res a amagar” i que es faria “tot el que calgui contra la base de muntatge i manteniment”. Esteve va demanar un acord de tots els grups i consens: “Faig una crida des d’aquí perquè tots els grups municipals treballin junts” contra la base de muntatge de l’AVE. Esteve va considerar que “alguns grups de l’oposició entendrien el missatge”, i va tornar a tenir un gest amable cap a la CUP mentre tornava a criticar CiU. La intervenció més significativa va ser però la del cap dels serveis tècnics d’Urbanisme, Quim Gascó. Aquest va oferir una explicació sobre la documentació: “Forma part de l’expedient d’expropiacions però és un annex, la memòria del projecte constructiu, és estrictament una memòria introductòria”. Gascó va arribar a qualificar els documents com “una presa de pèl” perquè no anaven acompanyats del gruix del projecte que, segons va explicar, el Ministeri de Foment mai no els havia fet arribar. Gascó va explicar que l’organisme autònom de l’Estat que duu el projecte practicava una política d’absència de contactes amb els ajuntaments “abans del canvi de Govern”. Va assumir la responsabilitat de no haver-lo donat a conèixer, tot i que no va deixar clar si el regidor d’Urbanisme en tenia coneixement, i va afirmar a més que, com a document de treball, el desqualificava. Ramon Xena (ERC), coordinador de Govern, va reiterar una vegada més que desconeixia l’existència de la documentació objecte de la controvèrsia. Però va avalar l’explicació del cap dels Serveis Tècnics en manifestar que hi tenia “total confiança”. Xena va recordar de nou l’oposició del Govern a la planta de muntatge i manteniment de l’AVE, i es va referir a la moció aprovada el març pel ple municipal posicionant-s’hi en contra. Xena va qualificar els fets del ple “com un espectacle esperpèntic”, i va matisar que no es referia a la CUP, que “fa el seu paper i el respecto”, sinó a CiU, que fa “seguidisme de la CUP”. “Si això segueix així -va dir-, no caldrà fer plens”. El portaveu socialista, Francisco Romero, va tornar a criticar CiU i Pere Regull com ja havia fet la nit anterior. De nou va dir que CiU feia una “oposició mediàtica i virtual”, i que Regull plantava a l’alcalde “des de feia mesos”. Per acabar-ho d’arreglar, va dir que Regull devia creure que el ple “no serveix per a res”. El Govern, per boca de l’alcalde, Marcel Esteve, va anunciar la presentació d’un recurs administratiu per demanar la nul•litat de tot el procediment i la disposició de presentar un recurs contenciós davant dels tribunals si era necessari. Va reiterar l’oposició a les expropiacions. Esteve també va explicar que “aquell mateix matí trucaria a Regull i Amatller”, i va ironitzar sobre la possibilitat que “Regull no es presenti per quarta vegada”.

La CUP demanarà la dimissió de l’alcalde si no es convoca una trobada amb el Ministeri.

Otger Amatller, regidor de la CUP, acompanyat de Mònica Hill i Jordi Salvia, responsable de premsa de la CUP, va tornar a la càrrega després que el Govern reconegués que l’origen de la documentació de la base de muntatge i manteniment de l’AVE era el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament. La CUP va anunciar estar disposada a demanar la dimissió de l’alcalde, Marcel Esteve, a qui considera “responsable del procés”. La Candidatura d’Unitat Popular de Vilafranca no solament no accepta les explicacions del Govern municipal sobre l’afer dels documents de la base de muntatge, sinó que imposa condicions “per recuperar la confiança de l’alcalde i de l’equip de govern”. La proposta passa per una “trobada de tots els portaveus dels grups municipals amb el Ministeri de Foment i el GIF per tal d’aclarir el tema de la base de muntatge i recollir el suposat projecte”. Si no se segueix aquest procés de “transparència”, la CUP anuncia que procediran “a demanar la dimissió de l’alcalde per negar-nos l’única informació de la qual disposava l’Ajuntament, i més tenint en compte que ha estat la persona responsable del procés”. Mònica Hill, membre de la CUP, va manifestar que el Govern “avui ha seguit mentint més tranquils i relaxats”. Hill va titllar d’”intolerable carregar el mort a un tècnic de l’Ajuntament. Aquí estem demanant responsabilitats polítiques i no tècniques”. Per a Hill, l’equip de govern de Ajuntament practica “una política de fets consumats de deixar passar el temps”. La CUP va reiterar reafirmar-se “en la correcció de l’acció realitzada al ple, ja que ha evidenciat que se’ns ha negat o amagat la informació del projecte a tots els grups municipals, sigui sota la denominació que sigui, i ens reafirmem en la falsedat de l’afirmació donada contínuament pels regidors de l’equip de govern conforme no es disposava de cap document al respecte”. Segons els membres de l’esquerra independentista, “no és la CUP qui afirma que l’Ajuntament ha estat negociant, sinó que és la resposta del Ministeri a les al•legacions la que ens ho confirma”. Els representants de la CUP van afegir que anirien a la junta de portaveus convocada per l’alcalde Marcel Esteve avui divendres al matí per tal de reconduir la situació. Però acte seguit van afegir que amb això no n’hi hauria prou: “Volem la màxima transparència”. Els membres de la CUP van explicar que havien demanat que la junta de portaveus se celebrés a la tarda “perquè tots nosaltres treballem”. Però van ironitzar dient que “ens han dit que al coordinador de Govern, Ramon Xena, no li anava bé de fer-ho a la tarda”.

Interrogants de la CUP.

La CUP considera, un cop aclarit que el document va sortir de l’Ajuntament, que encara queden “greus interrogants” per respondre. Així al•ludeixen al projecte de declaració d’impacte ambiental que segons la memòria del projecte constructiu de la base de muntatge i manteniment de l’AVE no és necessari; essent així, es pregunten “per què l’espera l’equip de govern?”. Per a la CUP és bàsic saber “per què, si es tenia el document des del gener, no s’han enviat les al•legacions fins al juny? Podíem haver fet feina molt abans”. Tampoc no troben una explicació a “per què no es va negociar res sobre la base de muntatge en la signatura del conveni de cobriment de la via?”. I acaben demanant que en el supòsit que els documents revelats no siguin el projecte, “per què no es va a buscar a Madrid i sortim de dubtes?”.

Sergi Sol.
http://www.el3devuit.com


LA FURA.

La CUP acusa l’Ajuntament d’amagar informació de la base de muntatge i el govern replica que eren documents intrascendents.

La CUP acusa el govern municipal d’haver amagat informació sobre la base de muntatge. La CUP explica que el mapa s’ha trobat dins de l’expedient de les obres de l’AVE i es planteja emprendre accions legals mentre que el govern assegura que els documents no són el projecte constructiu i no es van facilitar al considerar-los “una presa de pèl del GIF” davant la petició reiterada del projecte constructiu.



La Candidatura d’Unitat Popular de Vilafranca (CUP) va desvetllar dimarts en el Ple de Vilafranca que havien trobat diversos documents dins de l’expedient de les obres de la base de muntatge i manteniment del TGV, fet que va provocar l’abandonament del Ple per part del regidor d’aquesta formació i que va provocar que, acte seguit, els membres de CiU també mostressin la seva indignació per la troballa i abandonessin la sala de plens.

Abans d’abandonar el Ple, Otger Amatller, va justificar la decisió presa pel seu grup recordant que en els darreres 6 mesos, davant la reiterada petició d’informació dels grups de l’oposició, s’havia dit que no es tenia informació sobre la base de muntatge, que l’equip de govern no ha disposat mai de cap projecte constructiu i que l’equip de govern no sabia res de la base quan es va negociar i firmar el conveni del pas del TGV per la vila. La CUP va exposar que l’equip de govern no ha facilitat mai cap document escrit sobre el projecte constructiu de la base de muntatge, al•legant sempre, que a l’Ajuntament no havia arribat res. Sempre segons la CUP, el projecte és a l’Ajuntament d’abans de les eleccions municipals. Per tot això, Amatller considera que s’ha negat informació del projecte i s’ha amagat informació a tots els grups municipals, als pagesos i als ciutadans de Vilafranca. El regidor de la CUP va explicar que “l’única gestió realitzada per l’equip de govern ha estat la presentació d’unes al•legacions de data 10 de juny. Quasi 4 mesos després d’aprovar la moció i 5 mesos després d’haver expropiat els terrenys. Unes al•legacions a més, fora del termini legal”. Després d’això, el grup de la CUP va acusar el govern de “no ser transparents, practicar polítiques d’imposició i no de diàleg, de fets consumats i de pactes sota taula. Al marge de la resta de grups i a l’esquena del poble”. Després d’aquesta explicació, el regidor de la CUP va abandonar el Ple. Al cap d’una estona, els simpatitzants d’aquesta candidatura, que estaven al Ple amb pancartes on es podia llegir “Prou polítics mentiders” també van abandonar la sessió. Enmig, els regidor de CiU van dir que subscrivien les paraules d’Amatller i per aquesta raó també van decidir abandonar el Plenari.

El grup de CiU assegura que la negociació del tren es va fer sabent que hi hauria la base de muntatge i creu que s’està davant “d’una deslleialtat”. El grup encapçalat per Pere Regull no descarta demanar un Ple extraordinari per tractar sobre aquest tema.

Explicacions del govern.

El govern considera l’acció duta a terme al Ple com un “dia trist per la democràcia” i atacà sobretot l’actitud de CiU pel fet de marxar sense donar explicacions, i fent seguidisme de la CUP. L’alcalde, Marcel Esteve, va comparèixer l’endemà dimecres per remarcar una vegada més l’oposició de l’Ajuntament a la construcció de la base de muntatge i base de manteniment i reiterar que “en cap moment s’ha amagat la més mínima informació als grups d’aquest ajuntament”.

Esteve comença a partir d’aquí a fer un repàs de les diferents reunions i accions empreses per poder disposar d’informació sobre la base de muntatge i explica que el 30 de març del 2004 van arribar dos plànols on se situa la base de muntatge. Davant d’aquests dos plànols es considera que no és ni el projecte ni la informació sol•licitada i es torna a demanar informació.

El regidor d’Urbanisme, Josep Colomé, per la seva banda, explica que la CUP va fer una exposició mal assessorada i recorda que una persona en nom de la CUP és la que va poder consultar l’expedient al propi Ajuntament.

El cap dels serveis tècnics, Quim Gascó, explica que un dels plànols forma part de l’expedient d’expropiacions rebut el 24 de febrer del 2004 per posar a exposició públic durant 15 dies, i que el document escrit és una memòria introductòria. Com a exemple, les referència a annexos i mapes que no es troben en el document. El darrer dels mapes que la CUP ha rebel•lat que estaven en possessió de l’Ajuntament de Vilafranca, és un dels dos mapes enviats pel GIF i que Gascó assegura que va ser ell qui no va donar-li importància al considerar que era una “presa de pèl del GIF” perquè es demanava el projecte constructiu i van fer arribar només dos mapes, que el cap dels serveis tècnics admet que potser no “vaig ser sensible que això podria generar aquest malentès. Potser el podria haver fet arribar”. Tots els membres del govern es pregunten que “què hi guanyarien havent amagat aquest informe” i accepten com a bo el fet que podria ser un error o manca de sensibilitat per part del cap dels serveis tècnics.

El cap d’ERC, partit soci del govern juntament amb el PSC, Ramon Xena, també va donar per bones les explicacions i va acceptar que tot és un malentès, i com a prova, explica que el seu grup tampoc sabia de l’existència d’aquests documents.

Les explicacions van servir també per carregar novament contra el grup de CiU per la seva sortida del Ple sense donar explicacions. El govern va anunciar la convocatòria en breu d’una junta de portaveus extraordinària per donar les explicacions necessàries i va anunciar que el dia 27 una nova signatura d’actes d’expropiacions on l’Ajuntament no s’hi personarà. Es va anunciar que no es descarta presentar un contenciós administratiu contra l’aprovació de la base de muntatge i es va assegurar que l’Ajuntament sempre ha estat al costat dels pagesos ajudant a fer al•legacions i oposant-se a tot el que fa el GIF per tirar endavant la base.

Dimissió de l’alcalde.

La CUP va assegurar dimecres que no es pot excusar el fet de no haver donat la informació perquè la consideraven intrascendent quan s’havia demanat reiteradament qualsevol tipus de document al respecte i demanen la celebració d’una reunió amb tots els caps dels grups municipals, el GIF i Foment per “poder recuperar la confiança” en el govern. Amatller diu que si no es plantegen demanar la dimissió de l’alcalde, que és qui ha portat tot el tema. Alhora asseguren no es pot culpar un tècnic d’aquest problema.

La Fura.
http://www.lafura.org