Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Aules prefabricades podrien corregir a partir del proper curs la saturació escolar fins que es facin

Les previsions actuals indiquen que difícilment abans d’un període de tres anys seria possible posar a disposició dels escolars una nova escola i un nou institut de secundària .

La saturació escolar podria obligar a recórrer als anomenats barracons (aules prefabricades) temporalment si continua l’actual ritme de creixement de la població escolar. La impossibilitat de desdoblar línies als centres públics de Vilafranca, segons confirmava la regidora d’Ensenyament, Lourdes Sánchez, augura la necessitat de recórrer a altres solucions per poder escolaritzar tota la població mentre no es pugui comptar amb nous centres educatius, reclamats per la comunitat educativa i totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Vilafranca. L’increment de població de Vilafranca i la resta del Penedès és un fet constatable els darrers anys, en un nombre que amenaça de saturar completament els centres escolars públics a curt termini. I res no indica que el creixement accelerat dels darrers anys hagi de canviar substancialment els propers anys si s’atén al nombre de persones que cada dia demanen empadronar-se a l’Ajuntament de Vilafranca i a la majoria dels municipis de l’Alt Penedès. L’Ajuntament ha reclamat insistentment per carta, poc abans de l’inici de l’actual curs escolar, la necessitat de fer una nova escola i un nou institut. I en aquest sentit l’Ajuntament considera factible que aquesta nova escola i nou institut formessin part d’un mateix projecte i s’ubiquessin en un mateix espai, al barri de la Girada. Prop dels mateixos terrenys cedits, segons confirmava la Regidoria d’Ensenyament, des del 1995 a la Generalitat de Catalunya. Però a hores d’ara la inexistència de cap projecte concret ni de cap partida pressupostària fan preveure que difícilment abans de tres anys es podria comptar amb els nous centres escolars a disposició de la comunitat educativa i de la població escolar. Un fet que apunta irremissiblement la possibilitat que calgués recórrer a aules prefabricades, els anomenats “barracons”, com a única alternativa per donar cabuda a tota la població escolar que durant els propers tres anys no tindria possibilitats de trobar un espai a les escoles públiques. A menys que se superessin les ràtios d’alumnes recomanades o fins i tot el límit legal establert.

Agilitzar el procés.

Ramon Xena, coordinador de govern i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha anunciat la imminència d’una reunió amb la consellera d’Ensenyament, Marta Cid, per agilitzar la tramitació pressupostària de la dotació necessària per poder materializar l’ansiat institut i la nova escola. Xena ha assegurat que durà terme “aquestes gestions tant si Esquerra és al Govern de Vilafranca com si no hi és”. Xena s’ha mostrat esperançat en la possibiliat d’agilitzar el procés i no descarta “alguna sorpresa que ens permeti afrontar el futur amb optimisme”.

CiU: “Ja ho vam advertir”

Pere Regull, portaveu de CiU, ha insistit en denunciar “la manca de previsió del Govern municipal. Fa temps que venim insistint que no hi ha prou previsió i que tal i com s’estaven portant les coses acabaríem tenint problemes amb els centres d’ensenyament. I ara resulta que tenim una planificació escolar que no podrà donar resposta a curt termini a les necessitats dels escolars de Vilafranca. En el seu dia ens van acusar d’alarmistes i ens deien que no sabíem què ens dèiem. Bé, ara queda clar que dissortadament teníem raó. No es poden fer cartes a darrera hora demanant la construció de centres públics. L’Ajuntament de Vilafranca ha badat i els ho veníem dient de fa temps”. Regull ha recordat que “en el passat quan es parlava de barracons els socialistes posaven el crit al cel”.

Una població escolar de 5.203 alumnes segons dades d’Ensenyament.

La població escolar de Vilafranca és en l’actualitat (segons una estimació del 28 de setembre de 2004) de 5.203 alumnes d’acord amb les dades facilitades per la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Vilafranca. Aquestes xifres ja sobrepassen notablement les facilitades per CiU amb data de mitjans de setembre que disposaven una població escolar de 5.196 alumnes: 3.270 alumnes a infantil i primària i 1.926 alumnes a secundària. Les dades de l’Ajuntament expliciten que els alumnes escolaritzats en escoles públiques sumen 3.142 i els escolaritzats en escoles concertades, 2.061. Tant les dades fetes públiques per l’Ajuntament com les donades a conèixer anteriorment per CiU posen en evidència que bona part de les escoles es troben al límit o superen la ràtio d’alumnes recomanada. Així és a instituts com l’Eugeni d’Ors, el Montagut o a escoles com el Sant Ramon, Sant Josep o Sant Elies, entre d’altres. L’única escola amb clara disponibilitat per seguir acollint alumnes és el Baltà Elies.