Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El nombre d’aturats s’incrementa fins a 2.091 persones però la taxa d’atur baixa al 5,2%

L’Alt Penedès és la setena comarca catalana per augment de població i suma 83.306 persones.

La taxa d’atur comarcal ha baixat 0,6 punts des del febrer del 2003. Al setembre de 2004 la taxa d’atur se situava en un 5,2% mentre que a principi de l’any passat era del 5,6%. L’Alt Penedès es troba per sota de la mitjana catalana, el 6,5%, i també per sota de la taxa d’atur de la resta de comarques del seu entorn més immediat. Paradoxalment s’ha incrementat el nombre de persones aturades que sumava aquest setembre 2.091 persones, producte de l’increment sostingut de població. La taxa d’atur a l’Estat espanyol el mes de setembre era del 8,4%, 3,2 punts més que a l’Alt Penedès. Puja el nombre d’aturats però baixa la taxa d’atur a l’Alt Penedès, la comarca amb l’atur més baix de la demarcació de Barcelona. Almenys això és el que posa de manifest la “Diagnosi Qualitativa del Territori de l’Alt Penedès” que es va donar a conèixer en el decurs de l’acte de signatura del conveni del Pacte Territorial que impulsa la Diputació de Barcelona i en el qual participen els municipis de la comarca i els agents econòmics i socials més representatius. L’increment de la població activa explica aquesta circumstància. Tant és així que el saldo migratori comarcal és el tercer més alt de Catalunya, només per darrere del Baix Penedès i el Garraf. Són aquests fluxos els que han alimentat el creixement demogràfic de la comarca els darrers cinc anys. Tot i que és la setena comarca catalana on més ha augmentat la població els últims cinc anys però per darrere del Baix Penedès i el Garraf. Pràcticament tots els municipis de la comarca, segons les dades del Padró d’habitants d’IDESCAT, han augmentat la seva població el darrer sexenni, en l’etapa comrepsa entre 1998 i el 2003. I la tendència es manté clarament a l’alça segons les dades oficioses del cens municipal vilafranquí. Els municipis més poblats de l’Alt Penedès (Vilafranca, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Margarida i els Monjos i Gelida) han experimentat taxes de creixement durant aquest període d’entre 8 i 11 punts percentuals, i municipis com Olesa de Bonesvalls, Pontons, Santa Margarida i els Monjos, Santa Fe del Penedès i Sant Llorenç d’Hortons han experimentat un creixement superior al 20% durant el mateix període. Mentre que altres municipis com Castellví de la Marca, el Pla del Penedès i Torrelavit han mantingut la seva població.

Evolució del aturats

El nombre més baix de persones aturades durant els darrers 20 anys es va produir el 1999 amb 1.427 aturats. Aquest va ser també, però, un punt d’inflexió, des d’aquell el nombre d’aturats ha anat en augment progressiu. Entre el 2001 i el 2002 el nombre d’aturats es va incrementar en 415 persones. El desembre de 2003 els aturats sumaven ja 1.943 persones, encara que només 23 més que l’any 2002. Però el setembre del 2004 els aturats eren ja 2.091 persones.

Aturats segons el sexe i sector

L’atur femení és significativament més alt que el masculí a l’Alt Penedès. El 57,3% dels aturats són dones mentre el restant 42,6% són homes. De fet, la meitat de persones en atur són dones majors de 25 anys i un terç està format per homes del mateix grup d’edat. Per sectors d’activitat econòmica,el 53% de l’atur es concetra al sector serveis. L’atur industrial és del 30,8%, el sector de la construcció té un atur del 6,8% i a l’agricultura el percentatge d’atur és insignificant, només l’1%.