Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

ICV veta, amb PSC i PP, que l’Ajuntament es declari contrari a la constitució europea

La proposta va ser consensuada a petició de la CUP amb CiU i ERC.

Vilafranca podria haver estat la primera capital de comarca catalana en què l’Ajuntament es posicionés contra la Constitució Europea. Però el regidor d’Iniciatica per Catalunya-Verds, dintre el Grup Socialista, va votar en contra de la moció presentada conjuntament per CiU, ERC i la CUP.

El vot de Patro Recober, únic regidor d’ICV al Consisitori, era decisiu per permetre que prosperés la moció presentada conjuntament per CiU, ERC i la CUP contra la Constitució Europea. Recober va afirmar subscriure el contingut íntegre de la moció però tot i això, ni tan sols es va abstenir, hi va votar en contra. El regidor va justificar la decició en la voluntat de garantir la llibertat dels ciutadans i no formalitzar una declaració institucional que no compartiria tot el municipi de Vilafranca. Per a Recober la tasca de l’Ajuntament ha de ser facilitar informació a la ciutadania sobre la Constitució Europea per tal que en el referèndum previst pugui votar amb criteri a favor o en contra. Però va considerar contraproduent que l’Ajunatemt es manifestés en aquest sentit quan els ciutadans tindran l’oportunitat d’expressar la seva opinió en un plebiscit.

Otger Amatller (CUP) va fer una fortíssima crítica la Constitució Europea posant un especial èmfasi en la retallada dels drets socials i en la configuració d’una Europa on els estats membres de la Unió refermaven el seu poder en detriment dels pobles i els ciutadans. També va fer al•lusió al no reconeixement de Catalunya com a nació i a la postergació d la llengua catalana.

Ramon Xena, portaveu d’ERC, ja havia incidit en aquests aspectes i va recordar l’actuació del President del Parlament Europeu, Josep Borrell, vetant les intervencions del parlamentari republicà, Bernat Joan.

Pere Regull, portaveu de CiU, va insistir a destacar el sentit de votar a favor d’una Constitució que no reconeixia la llengua catalana i que negava l’existència dels catalans com a poble europeu. Regull va referir-se al “text aigualit” de la moció amb la voluntat de facilitar un consens ampli que finalment no va aconseguir. Regull va fer una crida, sobretot al PSC, per sumar-se al text consensuat que no obtenir cap resposta positiva

Finalment només va aprovar-se la moció presentada pel Grup Socialista que era una declaració implícita a favor de la Constitució Europea i en defensa del “debat necessari” per “garantir la difusió dels seus continguts i promoure la participació ciutadana i el respecte a totes les posicions, la neutralitat dels mitjans de comunicació públics i la lliure i equilibrada expressió de totes les posicions”.