Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La proposta d’incorporar el Baix Penedès a una futura vegueria de Barcelona no troba suport a la com

Joan-Maria Triadó, Alcalde de Calafell: “No ens interessa formar part d’una gran vegueria, val més ser cap d’arangada que cua de lluç”

La proposta del conseller de Governació de la Generalitat, Joan Carretero, perquè la comarca del Baix Penedès passi a una futura vegueria de Barcelona no ha tingut cap suport en aquesta comarca. Com a mínim, aquesta és la impressió que es pot extreure d’entre les autoritats polítiques que ha consultat aquest setmanari. El president del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP), Benet Jané, ha recordat que fa uns anys aquest ens comarcal ja es va pronunciar a favor d’una futura vegueria pròpia al Penedès, però que “no té sentit partir el territori”, en al•lusió al fet que el Baix Penedès es desvinculés de Tarragona. La unitat d’una vegueria penedesenca hauria d’anar afegida, segons Jané, a una unitat administrativa tant a escala nacional com estatal. “Si la vegueria coincideix amb una província, hi estaríem d’acord; si ens canvien de província perquè no hi haurà vegueria penedesenca pròpia, ja estem bé com estem”, ha conclòs Benet Jané, que va recalcar que bàsicament donava una opinió personal. L’alcaldessa del Vendrell, Helena Arribas, va manifestar de manera breu que “estem molt bé a Tarragona” i que no s’ha plantejat desvincular-se d’aquest territori per acostar-se administrativament a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’alcalde del segon municipi de la comarca, el calafellenc Joan-Maria Triadó, creu que caldria tenir en compte primer de tot la possible capitalitat de les vegueries. “Si (la vegueria) depèn de la Generalitat, tant ens fa estar a Barcelona o Tarragona”. Tanmateix, Triadó ha dit que, mentre que sovint es parla del centralisme polític de Madrid, “ningú no parla” del centralisme de Barcelona al país. L’alcalde de Calafell va concloure amb un exemple gràfic: “No ens interessa formar part d’una gran vegueria, val més ser cap d’arangada que cua de lluç”. Des d’ERC, el mateix partit polític que el conseller Carretero, el president de la Federació Penedès, Eladi Llop, ha dit que es tracta d’una proposta del Departament de Governació, no del Govern de la Generalitat. Llop ha afegit que “el gran handicap que poguéssim tenir vegueria pròpia és que es parla que hi haurà set vegueries, no 8 o 9”. Llop ha recordat en aquest sentit que ERC “vam aprovar que hi haguessin 7 vegueries i aquelles que el Parlament pogués aprovar. Per tant, deixem la porta oberta, no com CiU, que ha aprovat que n’hi hagin 7”. Eladi Llop va afegir que la prioritat “de sempre” d’ERC ha estat aconseguir una vegueria pròpia per al Penedès, “batalla que no donem per perduda, tot i que Carretero sigui del nostre partit. Ara bé, totes les forces polítiques penedesenques han d’estar per això”. Si no s’aconsegueix una vegueria pròpia del Penedès, Eladi Llop diu que “ja parlarem si anem junts o separats” en un alguna altra vegueria.

Plataforma per una Vegueria pròpia.

D’altra banda, dissabte passat, una representació de la Plataforma per una Vegueria Pròpia de les comarques del Penedès, Anoia i Garraf -formada pels màxims responsables d’entitats com Òmnium Cultural, Institut d’Estudis Penedesencs i Salvem el Penedès-, i altres membres de la societat i la política d’aquestes comarques van trobar-se a Vic amb la Plataforma per la Vegueria de l’Alt Ter, amb una trajectòria d’un parell d’anys. En l’acte van acordar: l’adhesió recíproca al manifest de cadascuna de les plataformes, la realització d’actuacions conjuntes i una coordinació entre les dues plataformes. Les dues plataformes van constatar “la total manca d’informació sobre la nova divisió territorial (de Catalunya), així com la necessitat que hi hagi un debat entre la societat”, es diu en un comunicat de premsa. “Cal que el Govern informi i permeti la participació ciutadana en una qüestió tan cabdal”, conclouen.