Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La Universitat de València haurà de suprimir «País Valencià» i «llengua catalana» dels seus estatuts

El govern del PP l'obliga a utilitzar «Comunitat Valenciana» i «llengua valenciana» i la Universitat recorrerà als tribunals.

El govern valencià ha rebutjat una vegada més els termes llengua catalana i País Valencià en els estatuts de les universitats. Ahir va aprovar els de la Universitat de València-Estudi General (UVEG) substituint la terminologia emprada per la institució acadèmica per referir-se a la llengua i el territori per «valencià» i «Comunitat Valenciana», igual que va fer en els textos normatius de la Universitat d'Alacant i la Jaume I de Castelló. El rector de la UVEG, Francisco Tomás, va anunciar que recorrerà als tribunals, tot i que el Constitucional ja va pronunciar-se en una altra ocasió a favor de la universitat.

Com ja va fer l'anterior gabinet del PP, encapçalat aleshores per Eduardo Zaplana, el govern de Camps ha eliminat la referència a la llengua catalana com a denominació acadèmica reconeguda per la Universitat de València al costat de la denominació valencià en l'articulat dels seus estatuts, i ha substituït la utilització del terme País Valencià per referir-se al territori pel de Comunitat Valenciana.

Segons va indicar el portaveu del Consell de Govern, Alejandro Font de Mora, en la roda de premsa posterior al ple d'ahir del govern valencià, el textos normatius de la UEVG queden aprovats amb aquestes modificacions per tal que s'adeqüen a la terminologia recollida a l'Estatut d'Autonomia. El govern considera que aquests noms són «els únics inclosos en l'Estatut valencià i per tant els únics que poden ser utilitzats», segons va manifestar Font de Mora. D'aquesta manera, el govern valencià posava punt final a les «úniques discrepàncies» que han sorgit respecte als estatuts de la UVEG. Si bé els estatuts són elaborats per les institucions acadèmiques, aquests són esmenats per l'administració i publicats en el Diari Oficial de la Generalitat.

Tanmateix, per al rector de la UVEG, Francisco Tomás, la qüestió no està tancada, i ahir mateix va anunciar que la universitat presentarà un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia perquè «la redacció acordada per la Universitat era la mateixa que l'existent en els anteriors estatuts, que ja van ser ratificats pel Tribunal Constitucional».

Francisco Tomás va remarcar que la decisió del govern valencià «era previsible» i va recordar que en els anteriors estatuts es va produir el mateix problema i que en aquella ocasió el Tribunal Constitucional va donar la raó a la Universitat.

El rector va explicar que les sentències d'aquest tribunal «generen doctrina judicial» i va afegir-hi que, a més, «la Universitat té l'obligació de defendre el que afirmen els acadèmics, que en aquest cas és la denominació doble de l a llengua», en referència a la persistència del conflicte sobre el nom de la llengua, obert de nou amb la decisió de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua d'abordar aquesta qüestió.