Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

L’ambulatori, al límit de la seva capacitat

El govern rebutja una moció que urgia un desdoblament ja i aposta per demanar primer informació a la Generalitat.

L’ambulatori de Vilafranca sobrepassa amb escreix el límit de la seva capacitat. No és una situació sobrevinguda, ja que fa molts anys que l’ambulatori ha de cobrir una demanda molt superior als criteris marc d’organització de l’atenció primària recomanats, que preveuen una sola àrea bàsica de salut, situació en la qual es troba ara Vilafranca, per a una població d’entre 5.000 i 25.000 veïns. Vilafranca sobrepassa avui els 36.000 veïns censats i segueix creixent i agreujant el problema. De fet, al principi dels anys 90, 14 anys enrere, ja sumava més dels 25.000 veïns, la xifra màxima recomanada. Els professionals de l’ambulatori han de donar resposta a la demanda creixent d’atenció sanitària, producte de l’increment sostingut de població, amb unes instal•lacions que qualifiquen d’obsoletes. Només cal ser-hi per advertir fins a quin punt les dependències s’han fet petites i que sovint s’ha de treballar en condicions que no reuneixen les garanties necessàries per atendre adequadament la gent. Ho mantenen alguns dels empleats del Centre d’Atenció Primària de la plaça Penedès. No és estrany que sovint no es pugui atendre una demanda d’atenció sanitària fins una setmana després de sol•licitar-la. Però de moment caldrà continuar així, amb un ambulatori massificat, una situació que, lluny d’estabilitzar-se, és cada dia més angoixant. Totes les formacions polítiques van assegurar tenir la voluntat d’impulsar una millora de les instal•lacions i el sistema sanitari vilafranquí i comarcal. Però els matisos no van fer possible ni un acord de consens ni agilitar la tramitació per aconseguir una millora de les instal•lacions.

CiU, pel desdoblament immediat

El govern municipal (PSC-ICV i ERC) i els grups municipals de CiU i la CUP es van estomacar de valent al ple municipal a causa d’una moció presentada per CiU que demanava a l’Ajuntament que sol•licités “oficialment a la Generalitat que procedeixi a desdoblar l’actual ambulatori, atorgant una altra àrea bàsica de salut”. La moció instava també a cedir els terrenys corresponents per fixar el lloc on s’hauria de fer i demanava finalment al Departament de Salut de la Generalitat “atendre les necessitats de Vilafranca en el sentit d’atorgar el personal necessari que requereix la població actual i la que previsiblement arribarà a la nostra vila”. L’ambient ja s’havia escalfat, després de la finalització del ple convencional, en només 45 minuts, a causa d’una moció de la CUP sobre la presència de la llengua catalana a les Fires de Maig. Les xifres de CiU, citant fonts del mateix ambulatori, precisen que cada metge de medicina general ha d’atendre avui 2.500 persones quan “la xifra ideal per facultatiu és de 1.500 persones”, recomanant que es reduís, com a mínim, a 1.900 persones. Per fer-ho, segons Regull, caldria contractar tres nous metges de medicina general i un pediatre. L’alcalde Marcel Esteve va assegurar compartir l’esperit de la moció de CiU sobre l’ambulatori, però fent ús de la majoria de govern, va presentar una esmena a la totalitat que va provocar la irritació dels portaveus de CiU i la CUP, Pere Regull i Otger Amatller, que van coincidir a lamentar que no s’aprovés ni una sola moció de les presentades per l’oposició. De fet, totes les mocions van ser rebutjades o esmenades pel govern municipal. El text aprovat finalment sol•licita a la Generalitat “les xifres exactes que actualment es disposen al Departament de Salut sobre l’atenció primària i hospitalària a Vilafranca”. I en segon lloc “ampliar el servei d’atenció primària, el servei d’atenció hospitalària i la mateixa coordinació entre l’atenció primària i hospitalària”, una fórmula que evitava demanar un segon ambulatori, d’acord amb el que proposava CiU.

Seguiment de l’Ajuntament
El regidor de Salut, Francisco Álvarez, va destacar el seguiment que des de l’Ajuntament es feia de les necessitats sanitàries de Vilafranca. Però va defensar la necessitat de demanar prèviament a la Generalitat dades sobre la situació de l’ambulatori abans de procedir a reclamar-ne un segon i va acusar l’oposició de patir “obsessió pel creixement de Vilafranca”, una esmena governamental que, segons el regidor socialista Francisco Romero, “dóna consistència al mètode de treball” de l’Ajuntament. Romero va aprofitar per responsabilitzar l’anterior Govern de la Generalitat de la situació actual i va titllar “d’intent oportunista” la moció de CiU. Les intervencions dels portaveus de l’equip de govern van recordar la recent visita de la consellera de Sanitat, Marina Geli, destacant l’absència d’alguns dels regidors de l’oposició. Una afirmació que va ser rebatuda per Regull i Amatller, que van coincidir a dir que no vivien d’un sou de l’Ajuntament i que, quan hi havia visites institucionals, se’ls limitava a fer venir per fer una encaixada de mans i no per intervenir a les reunions de treball. Ni Regull ni Amatller van coincidir finalment amb el govern municipal, tot i que el segon es va abstenir en la moció de l’ambulatori esmenada pel govern municipal de Vilafranca.

www.el3devuit.com