Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Les festes d’hivern de Sant Raimon seran un esclat de festa plural i participativa amb vocació pened

El record del cantautor alcoià Ovidi Montllor serà present a la festa major d’hivern 2005.

La Coordinadora de Festes de Sant Raimon ha dissenyat un programa d’actes amb una clara vocació penedesenca. L’àmplia majoria de grups participants són vilafranquins o penedesencs, enguany amb una nota destacada: l’edició d’un CD de grups de la comarca en què participen des d’Inadaptats fins al cantautor Paton Soler. Raimon Cuyàs, membre de la Coordinadora de Festes de Sant Raimon, ha posat un especial èmfasi a destacar l’aposta de la Coordinadora per fer una celebració amb un clar predomini dels elements més autòctons: “Hi ha suficient qualitat al Penedès per fer una celebració lluïda fonamentada només en recursos locals i comarcals a l’hora de fer i confeccionar el programa d’actes. Hem apostat per rendibilitzar al màxim el nostre entorn que proporciona moltes coses i bones”. La festa major d’hivern de Vilafranca es consolida com una experiència en què l’aportació de les entitats i dels grups és el mateix substrat de la festa que es preveu més participativa que mai. L’Ajuntament aporta 12.500 euros a la festa major d’hivern, 500 euros més que el 2004. La resta prové de diferents recursos i d’aportacions del sector privat. Els actes centrals d’aquesta edició de Sant Raimon són l’actuació de la Companyia Catalana de Latin Jazz prevista per al 7 de gener, un aperitiu festiu de qualitat que finalitzarà amb l’actuació de Dj Wu Ming i el concert de rock del 22 de gener en què actuaran Oktopótulos, Camarada Kalashnikov, Torradora Percussió i Cia Kakaiks.

El programa festiu

El programa d’actes ha estat dissenyat per Martí i Ferrer en format diari i amb un ordre temàtic i no cronològic. Són 12.000 exemplars que es venen al preu de quatre euros i que contenen un CD editat especialment per a l’ocasió amb grups del Penedès: Oktopótulos, Cesk Freixes, Inadaptats o el cantautor Paton Soler, que són alguns dels signants de les 14 cançons que hi apareixen reproduïdes. El programa obre amb el capítol de Música als Bars, una experiència reeixida que té lloc a diferents espais que bars de Vilafranca posen a disposició de les entitats organitzadores. Són el bar Zé, El Forat del Pany, el Trànsit, el Via Fora!, La Moderna, el Coro i el Cafè-Net Virus. Es tracta d’espectacles de petit format en què participaran els Filibusters, Xavi Díaz Quartet, Cesk Freixas, Jony i Simó o la Fera Ferotge, entre d’altres. Precisament la Fera Ferotge farà en aquest marc l’última actuació versionant les cançons d’Ovidi Montllor, una experiència nascuda a partir de la iniciativa particular de tres dels components d’Inadaptats que ha obtingut un important ressò el darrer any. Un altre bloc és el de xerrades, tallers i projeccions. Destaca la conferència de l’exsenador Lluís-Maria Xirinachs al Via Fora, però també es faran actes sobre la Constitució Europea, Nicaragua o la sentència d’Estrasburg a favor dels independentistes detinguts l’any 1992. També destaca una conferència sobre el Parlament de les religions del món o tallers de massatges i cuina sana. Un altre apartat ressenyat és el de les exposicions sobre sexisme a la publicitat, història de la informàtica, cartells de Sant Raimon, llengua minoritzades, retrospectiva de Lenin, moviments socials, les brigades de Puerto Cabezas o l’exposició fotogràfica El Mur. El quart apartat és el dedicat a “Espectacles, teatre, poesia, música i art”, un recull de vint actes variats que es podran seguir als locals dels bars i societats implicats en l’organització de la programació festiva. Finalment, hi ha un darrer apartat dedicat a “Cultura popular, sortides, visites i litúrgia”, fins a 27 actes de signe variat en què també s’inclou la cercavila de grallers pels carrers i places del centre de Vilafranca el 8 de gener.

Castell de focs i pregó

Unes festes de Sant Raimon que s’inicien el 7 de gener amb un castell de focs rupturista que recupera la pràctica del castell de focs d’antany: “Ha estat cosa dels 3 Mosqueters, un grup de gent de Vilafranca que es dedica a la recerca pirotècnica i que ha treballat per aprendre com es feia abans un castell de focs, a l’antiga i intimista”, segons ha explicat Raimon Cuyàs. El pregó vol ser un reconeixement a la tasca feta per Joan Troyano i Natàlia Mallofré, “perquè sense la seva contribució la festa major d’hivern de Vilafranca no seria on és ara. Per això hem cregut interessant encarregar-los a ells el pregó”. El pregoners faran la seva intervenció el mateix 7 de gener a la sala de dalt del Casino.

El Ball dels Raimons es farà al Casal el divendres dia 14 de gener amb els grups La Carrau i Abbey Road

Després de dos anys de fer-ho als Monjos, el Ball dels Raimons tornarà aquest 2005 a Vilafranca, concretament al saló-teatre del Casal, el divendres dia 14 de gener. En aquest retorn a casa, el popular ball organitzat per l’Associació de Raimons presenta una altra novetat: per primer cop en 17 anys no serà La Salseta del Poble Sec el grup encarregat d’animar el ball sinó La Carrau i Abbey Road. Un altre canvi: el ball no coincidirà en dissabte, sinó que serà un divendres, únic dia disponible per poder fer-lo al Casal. En canvi, el que no canvia són el preu de les entrades ni el de les consumicions. El Ball dels Raimons, que enguany arribarà a la seva 17a edició, tornarà a Vilafranca per les festes d’hivern del 2005. Després que en els dos darrers anys s’hagués celebrat a la pista poliesportiva coberta dels Monjos, l’Associació de Raimons va iniciar ja fa uns mesos una negociació amb l’Ajuntament per tal de poder disposar del pavelló d’hoquei, emplaçament que l’entitat considera com el més adient per celebrar-hi el ball. L’associació, van explicar els representants de l’entitat a la roda de premsa celebrada dilluns, es van trobar altre cop amb la negativa del Patronat Municipal d’Esports a deixar la pista. Així les coses, el mateix Ajuntament va proposar als Raimons la possibilitat de fer el ball al Casal en virtut del conveni signat amb la Societat La Principal que preveu la cessió del saló-teatre per a la celebració d’un nombre concret d’activitats anuals. En aquest sentit, l’Agrupació de Raimons va agrair l’esforç efectuat per l’Ajuntament per trobar un altre emplaçament per fer el ball.

Canvi de dia

Ara, portar el ball al saló Casal comportava, automàticament, haver-lo de fer en divendres, atès que aquesta entitat també organitza els seus balls setmanals dissabte i diumenge. Aquest aspecte preocupa molt els Raimons, acostumats a celebrar el ball en dissabte i després que en les tres darreres edicions els resultats econòmics hagin estat molt ajustats. Amb tot, l’Agrupació de Raimons confia en el poder de convocatòria que han evidenciat a tot arreu on han actuat grups com La Carrau -un grup de música de festa que interpreta peces d’arrel tradicional amb arranjaments actuals, així com fusió de ritmes mediterranis i anglosaxons- o els Abbey Road, considerats com el millor grup imitador de The Beatles de l’Estat espanyol. A l’indubtable atractiu musical d’aquests grups cal afegir que el ball se celebrarà en un local cèntric i dotat de tots els elements de confort ambiental i acústic. Pel que fa a l’absència de ‘la Salseta’, els Raimons van explicar que era per un problema de calendari. Però no tot són canvis en aquest ball. Així, van subratllar els Raimons, el preu de les entrades es manté al mateix nivell de fa dos anys -6 euros a la venda anticipada i 8 el dia del concert-, mentre que les consumicions es mantenen als mateixos preus de fa quatre anys.

Premi Sant Raimon

D’altra banda, l’Associació de Raimons celebrarà el seu sopar anual, que enguany arriba a la 27a edició, el dia 22 de gener. La cita serà a les 8 del vespre a Cal Figarot per reunir-se tots i oferir un refrigeri als ‘raimons’ i ‘raimundes’ més petits. En acabar, tot el grup en comitiva es desplaçarà fins al saló de plens de l’Ajuntament per lliurar els Premis Sant Raimon en la seva sisena edició. El guardors -en la modalitat d’or i de fang- pretenen subratllar la tasca de l’entitat o la persona que més s’hagi distingit per subratllar el fet diferencial de la ‘i’ en el nom o bé fer una amical estirada d’orelles a aquelles altres persones i entitats que no s’hi esforcen gaire. En acabar el lliurament de premis, els Raimons faran una foto de grup i es lliuraran els records de la trobada. En acabar, se celebrarà el sopar al restaurant Bacus. Els representants de l’Agrupació de Raimons van explicar que, de cara a la participació en el sopar, havien tramès 260 invitacions personalitzades, però van afegir que si algun ‘raimon’ o ‘raimunda’ no havia rebut la invitació o volia ser present al sopar es posés en contacte amb els telèfons 938 180 468 i 938 181 210. Pel que fa al convidat, els Raimons van explicar que hi havia moltes possibilitats que fos el guitarrista i cantant Raimundo Amador. Tot dependrà, van afegir, d’un possible compromís de l’artista a les illes Canàries.

www.el3devuit.com