Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Salvem el Penedès adverteix que no vol ser un “objecte de decoració” al Consell Ecosocial

Els ecologistes exigeixen que se’ls faciliti tota la documentació que hi hagi sobre el Pla Director.

El moviment ecologista que s’aglutina al voltant de la plataforma Salvem el Penedès ha advertit aquesta setmana que vol tenir un paper actiu en el sí del Consell Ecosocial (òrgan vinculat al CCAP) i, per tant, no permetrà ser només un “objecte de decoració” en l’elaboració del Pla Director.

Salvem el Penedès no vol repetir l’experiència de la redacció de la Carta del Paisatge, quan segons els ecologistes només els van convidar al Consell Ecosocial per preguntar-los si estaven d’acord o no en el text, però no per plantejar idees que es poguessin incloure en el document. El Consell Ecosocial és un òrgan consultiu vinculat al Consell Comarcal de l’Alt Penedès que es va constituir a final de l’any passat i del qual formen part diferents entitats del teixit social i econòmic de la comarca. Salvem el Penedès és l’associació més representativa del moviment ecologista que en forma part. Però els seus representants recorden que en aquest consell ja no van poder fer aportacions a la Carta del Paisatge, en un procediment de formes que els ecologistes denuncien i que els va portar a abstenir-se en l’aprovació del text. Amb aquest precedent, Salvem el Penedès està disposat a continuar formant part del Consell Ecosocial, sempre que aquest sigui realment un òrgan participatiu en el qual es puguin plantejar propostes que després siguin estudiades i recollides. De moment, segons els ecologistes, això no està passant. “Ens estan tractant com si fóssim un objecte de decoració”, assegura Carles Gallego, representant de la plataforma. La preocupació és que amb el Pla Director els passi ara el mateix que els va passar amb la Carta del Paisatge. La plataforma va sol•licitar el passat mes d’octubre al CCAP que els facilités tota la documentació existent fins ara corresponent al Pla Director (estudis, plànols, informes i tràmits administratius, entre altres). En canvi, la resposta va ser que no se’ls podia entregar cap documentació perquè no n’hi havia cap, ja que la redacció pràctica d’aquest pla que ha de definir el futur territorial de la comarca encara no ha començat. De fet, segons el CCAP, les jornades participatives que s’han programat per a les properes setmanes seran precisament l’inici d’aquesta redacció pràctica. En qualsevol cas, Salvem el Penedès sospita que de moment el CCAP no té la voluntat de facilitar-los la documentació que hi pugui haver. Sense la documentació, Gallego assenyala que la plataforma no sap què s’està fent i, per tant, no pot emetre opinions.

1.500 signatures

D’altra banda, Salvem el Penedès tot just acaba de tancar la seva campanya en defensa d’una nova cultura del territori, havent recollit 1.500 signatures de suport en quatre mesos, la majoria d’elles aconseguides a l’Alt Penedès. La campanya es va desenvolupar sota el lema ‘Més transport públic i més carreteres’. És en la creació de noves infraestructures on els ecologistes posen més l’accent, recordant el CIM del Baix Penedès, el desdoblament de l’N-340, les presons, la base de muntatge i els projectes que han anat apareixent en els darrers anys (i ja desestimats) de pedreres, l’ecoparc a Subirats, el camp de golf a l’Avinyonet i el possible aeroport. Amb tot això, Jordi Asensi assegura que la comarca “s’està plantejant com un annex a l’àrea metropolitana de Barcelona”. Per això reclama el compliment de la moratòria acordada en el seu dia al CCAP de noves infraestructures mentre no hi hagi el Pla Director i defensa el manifest de l’Institut d’Estudis Penedesencs en el qual s’aposta per la vegueria del Penedès.