Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Salvem el Penedès porta les seves protestes al Ple de l'Ajuntament de Vilafranca

La CUP divideix el govern municipal en una moció on es demanava una gestió plural del butlletí municipal.

El govern de Vilafranca (PSC-ICV-ERC) no va poder aprovar en el ple de dimarts la moció de suport a la construcció de l'estació de trens regionals. Un grup de membres de la plataforma Salvem el Penedès es van acollir al reglament per intervenir en el ple, i van reclamar coherència amb la moratòria sobre el planejament de grans infraestructures fins que no estigui redactat el pla director de la comarca. La CUP va demanar, al igual que va fer la plataforma Salvem el Penedès, que la moció de l'equip de govern es deixes sobre la taula, sino es veurien obligats a votar-hi en contra. El grup municipal de CiU va proposar, mitjançant una esmena, la creació d'una comissió de treball, i el govern va haver de deixar el tema sobre la taula en espera d'una reunió amb els grups de l'oposició.

El PP salva, ‘per ara’, el PSC de perdre el control del butlletí municipal davant l’allau de crítiques de tots els grups.

Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, va trobar en el PP un aliat circumstacial i inesperat per impedir que la gestió del butlletí “L’Ajuntament Informa” se sostragués del Departament de Comunicació de l’Ajuntament i passés a ser gestionat per l’empresa municipal SERCOM, responsable de Ràdio Vilafranca i Vilafranca Televisió. La polèmica arrenca de lluny però el darrer Butlletí, amb 27 fotos de l’alcalde en 36 pàgines, ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Ramon Xena, coordinador de Govern i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, no va dubtar a sumar-se a la moció presentada per Otger Amatller, regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) en què es criticava amb contundència el butlletí municipal L’Ajuntament Informa i es demanava el trasllat de la gestió a SERCOM. De fet, la moció de la CUP copiava una anterior moció d’ERC redactada en els mateixos termes. Joan Ríos (ERC) va admetre que el butlletí no funcionava “com cal” i va considerar que des de SERCOM es “faria millor” perquè havien “demostrat amb escreix una qualitat professional”. No és la primera vegada que ERC es desmarcava dels socis de Govern municipal però sí la primera vegada que se sumava a l’oposició defensant una proposta que criticava amb contundència el partit majoritari (PSC).

Crítica unànime.

Tots els grups de l’oposició van subscriure les crítiques expressades per la CUP, fins i tot el regidor del PP, Josep Ramon. I fins i tot la regidora de Comunicació de l’Ajuntament, Lourdes Sánchez (PSC), va declinar defensar l’edició del butlletí, acceptant les crítiques de l’oposició, tot i el to jocós d’alguns dels comentaris del portaveu de la CUP. Aquest havia finalitzat la seva intervenció mantenint que si no prosperava la moció caldria canviar el nom del butlletí L’Ajuntament Informa per ‘En Marcel Informa’, ‘L’alcalde informa’ o directament ‘El PSC us informa’. Per si no fos suficient, el regidor d’Iniciativa per Catalunya-Verds (dintre el Grup Municipal Socialista), Patro Recober, també va subscriure les crítiques però va considerar “poc operatiu” el trasllat de la gestió a SERCOM. La moció de la CUP, defensada per Otger Amatller, també defensava un increment de la periodicitat del butlletí fins arribar a ser mensual i la necessitat de “reflectir la mateixa pluralitat política del Consistori” perquè també seria “una garantia de rigor informatiu”

Suport del PP al PSC.

Marcel Esteve va necessitar el suport del PP i exercir el vot de qualitat com a alcalde per evitar que prosperés la moció de la CUP davant l’empat tècnic de la votació: deu regidors a favor (CiU, ERC i CUP) i deu en contra (PSC i PP). A més, va haver de suportar estoicament la crítica de tota l’oposició i part del Govern municipal, sense que es produís cap mena de resposta a les crítiques de fons plantejades pels grups municipals, ni s’intentés justificar el to del darrer butlletí. Lourdes Sánchez va mantenir que el butlletí no havia “aconseguit el que volíem” i va al•ludir a la necessitat de crear “mecanismes per garantir la pluralitat”. Sánchez va defensar una esmena en què es proposava la creació d’una Comissió de Comunicació que vetllés per “l’evolució i qualitat” del butlletí municipal.

Vot condicionat del PP.

Però el Partit Popular, que va salvar l’alcalde de perdre més d’una moció al Ple municipal en constatar com ERC es desmarcava i fins i tot IC trencava la disciplina de vot del Grup Municipal Socialista, va condicionar el manteniment del butlletí a mans del Departament de Comunicació municipal a un canvi radical. Josep Ramon, regidor electe del PP al consistori vilafranquí, va afirmar que si el proper butlletí municipal no recollia l’esperit de la moció de la CUP se sumaria a la resta de grups que havien defensat “el traspàs immediat de la direcció, edició, publicació i distribució del Butlletí Municipal L’Ajuntament Informa, a favor de l’empresa municipal SERCOM, SL”. Josep Ramon (PP) va ser explícit quan va manifestar comptartir “les crítiques de la CUP” al Butlletí però va considerar que el butlletí municipal havia de seguir fent-se des dels “serveis de comunicació de l’Ajuntament” pel seu caràcter tècnic però canviant “els criteris de redacció”. Aureli Ruiz, regidor de CiU, va recordar el vot afirmatiu de la seva formació quan la moció va ser presentada per ERC “vam votar a favor” i va prosseguir referint-se al temps transcorregut des d’aleshores “i el butlletí ha anat a menys”. Per a Ruiz, SERCOM garantiria una major pluralitat.

Web municipal.

La moció de la CUP també contenia un apartat que demanava “potenciar les pàgines web de l’Ajuntament, obrint nous punts d’informació i comunicació dels usuaris amb els punts d’atenció al públic”. La CUP apuntava que la pàgina web hauria d’estar “sotmesa als mateixos requisits de pluralitat requerits a tot organisme democràtic”.