Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Valoració de la CUP d'un any de sociovergència a Vilafranca.

Entrevista publicada a El 3 de vuit.

Vilafranca ha millorat, està igual o pitjor des de la sociovergència?

En l’aspecte social no trobem millores significatives. Les llistes d’espera de serveis socials continuen sent molt altes. Les necessitats bàsiques de les persones augmenten i el govern prefereix en ocasions invertir en obra, i no en les persones (el cost de rehabilitar l’ESCAVI ha estat superior als 2 milions d’euros). Tot i tenir algunes eines per combatre el problema de l’accés a l’habitatge, no s’utilitzen i el govern passa la responsabilitat de garantir la correcta alimentació de les famílies a organitzacions no governamentals, que no tenen prou recursos econòmics per donar solució a tota la població que ho requereix.

S’han dedicat a fer veure que Vilafranca és un municipi on tot funciona bé, amagant les realitats de la població, criminalitzant la pobresa (ordenança de civisme), desenvolupant projectes elitistes (com l’ESCAVI), no s’incideix en polítiques actives d’ocpuació...No es disposa ni tant sola d’un pla estratègic per combatre la pobresa. Al nostre entendre són les persones i no la imatge estètica de la Vila la que ha de ser una prioritat de govern en el context actual.

DUES prioritats que s'haurien de marcar pel proper any, pel que queda de legislatura.

Assegurar que els drets bàsics de les persones en matèria d’habitatge, alimentació i subministraments de les llars (sobre tot en els mesos d’hivern) queden coberts, sense condicionar les ajudes al pressupost social que el govern consideri suficient (com succeeix actualment).

Desenvolupar polítiques d’ocupació que permetin que la població sense cap font d’ingressos pugui treballar i aportar un sou a la llar.

Valoració general de com ha anat el pacte.

Els plens s'han convertit en un espai on l'alcalde, amb el suport i complicitat del PSC, dificulta el debat i la divergència. S’ha confós la majoria absoluta amb el poder absolut. Una actitud, molt criticada per CIU quan estava a l’oposició i governava el PSC.

Aquesta dinàmica comporta una disminució de la qualitat democràtica de la Vila: la capacitat d’incidir en els plens és molt baixa, doncs en ocasions l'alcalde ha expressat que com ell manava ell faria el que volgués; on es limita la participació de la població en alguns òrgans municipals; s’han eliminat els pressupostos participatius; s’ha abandonat el debat amb la població i això ens aproxima a un despotisme il•lustrat: tot pel poble, però sense el poble.

El pacte de govern ha servit per tres coses:
1.- Augmentar les despeses de govern amb la incorporació del PSC com a responsables d'àrea.
2.- Disminuir el debat en els plens amb actituds poc democràtiques, convertint el debat en paper mullat.
3.- Amagar les fortes retallades practicades per la Generalitat (la qual té un deute acumulat de milions d’euros a la Vila i que posa en perill determinats serveis): en sanitat, a l’escola de música, a les llars d’infants...

Aquest pacte entre CIU i PSC ha servit fins ara, per desenvolupar els projectes de CIU, en cap cas del PSC. I alguns dels grans projectes de CIU, com l'Escavi, el cobriment de la via, o l'oficina del DNI, resten pendents de desenvolupar.

La nota en tot cas la posarà la població de Vilafranca a les eleccions del maig del 2015.