Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Vuitanta persones participen en la nova edició de “Voluntaris per la llengua”

Dijous de la setmana passada el Servei de Català va fer la presentació del programa a les persones voluntàries i als alumnes no catalanoparlants.

Dijous de la setmana passada, a la sala de plens del Consell Comarcal, les persones que participen en la nova edició del programa Voluntaris per la llengua van poder conèixer la persona o les persones amb qui compartiran deu hores de trobada per parlar en català. A l’acte, hi van assistir unes quaranta persones, tot i que al programa se n’hi han apuntat unes vuitanta. En aquesta ocasió, s’han format més trios que parelles, ja que hi ha hagut més participants com a aprenents (nocatalanoparlants) que voluntaris (catalanoparlants). Els grups (de moment, vint-i-vuit) s’aniran trobant des d’ara fins al mes de juny, durant deu setmanes, una hora a la setmana com a mínim. La trobada es pot fer al lloc que ells escullin, en un bar o tot passejant: l’únic requisit és que mantinguin una conversa en català. Voluntaris per la llengua és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística i s’organitza tant a Vilafranca com a Sant Sadurní.

Sessió de presentació

La sessió de presentació va servir per exposar els objectius i la filosofia del programa i orientar els participants explicant-los les indicacions bàsiques que convé seguir per afavorir al màxim la bona marxa de les trobades. També es va aprofitar per repartir el material de suport que es dóna a cadascú: material didàctic, llibrets de passatemps, opuscles informatius de la comarca cedits pel Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès..., tot plegat dins d’una pràctica motxilla. Les persones que participen en l’intercanvi com a aprenents són alumnes dels cursos de català per a adults i ho fan per complementar el seu aprenentatge de llengua oral. L’intercanvi que els proporciona el programa Voluntaris per la llengua els permet trobar un espai fora de l’aula, en un ambient que no és acadèmic, en què algú els ajuda a superar la possible inseguretat que provoca l’aprenentatge d’una segona llengua. En el cas dels catalanoparlants, cada vegada hi ha més participants que no són alumnes dels cursos, ja que el programa és obert a tothom. En aquesta edició, gairebé la meitat de voluntaris no són alumnes. A més de facilitar un interlocutor a les persones que l’estan aprenent per poder conversar en català, aquesta iniciativa també serveix per afavorir l’intercanvi cultural entre les persones i per incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants a l’hora de mantenir el català en les converses amb persones que no són nascudes a Catalunya. Les persones que hi estiguin interessades encara es poden afegir al programa, només cal que es posin en contacte amb el Servei de Català (carrer d’Hermenegild Clascar, 1-3, entrada pel carrer de Sant Julià, tel. 938 900 000).

www.el3devuit.com