Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La taula interprofessional del raïm i vi continua sense arribar a cap acord

Tot i els intents de la Unió de Pagesos, l’administració no va ser present a la reunió.

Després d’aproximadament mig any sense que es convoqués una reunió de la taula interprofessional del vi blanc i base cava, dimecres els productors i els elaboradors van tornar a seure a l’Institut del Cava per buscar un acord de preus pel raïm i el vi blanc. Les negociacions es van trencar abans de la verema i aquesta no s’han reemprès fins ara. Unió de Pagesos va haver de forçar la reunió amb una protesta i una tractorada, davant l’evidència que aquesta no es tornava a reunir. Un cop venut el raïm del 2004 i quan es comencen a fixar ja els preus del vi, sembla lògic que els acords, si arribessin, serien per a la verema 2005. Així ho explicava Anton Raventós, de Codorniu, un cop finalitzada la reunió: “Per parlar del preu del raïm parlem de collita 2005 i acords sobre el preu del vi, ho veig difícil per aquest 2004”.

A la reunió de dimecres van tornar a ser-hi presents els representants dels elaboradors de cava, els dels elaboradors de vi base i els representants dels sindicats agraris. La reunió no va aconseguir arribar a acords concrets, més enllà d’un futur encontre el dia 2 de març. Isabel Vidal, representant de JARC admetia que “no hem arribat on volíem arribar” però es mostrava optimista per aconseguir abans “que arribi la verema, fixar un preu mínim del raïm i del vi”. Vidal explica que per aconseguir això “hem de fer que es compleixi el reglament de la DO Cava, i per això necessitem el registre” de vinyes que conformen la Denominació d’Origen. També apostava per buscar un major control Anton Raventós, qui apunta que “s’ha d’arribar a parlar de com equilibrem oferta i demanda”. Raventós explica que el sistema s’ha d’equilibrar fixant un preu mínim a partir del raïm del 8,5º, tal com marca la Unió Europea i deixant fora el raïm per sota d’aquesta grau i destinant-lo a altres productes. “Si no arribem a això, difícilment podrem pactar”, explica Raventós.

Molt més enfrontades són les posicions entorn de la presència de l’administració com a mediadora en les reunions. Per una banda, Unió de Pagesos veu com indispensable la presència de representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en la taula, per fer de mitjancers, i recorda que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va agafar el compromís per Sant Fèlix de fer aquest pas, explica Josep Esteve, d’Unió de Pagesos. Per la seva banda, Isabel Vidal, de JARC, recorda que es va considerar que “si no estem sota el paraigües de cap administració parlaríem en més llibertat” quan es va crear la taula i que la presència de l’administració només seria tenir una persona a qui fer les peticions de la necessitat del registre de la vinya o temes similars. Vidal creu que no és tant important la presència del DARP, tot i reconèixer que en cas ser-hi aniria millor. La postura contrària és l’expressada des de la Patronal del cava, on es diu que “ens hem d’arreglar els del sector” i considera que l’Administració no hauria d’estar a la taula negociadora, perquè “no crec que l’administració hagi d’arreglar res”, explicava Raventós qui considera que “l’administració l’hem d’aprofitar per aclarir alguns temes”, com per exemple el fet que es planti massa vinya.

Sembla que hi ha unanimitat sobre la necessitat del sector per arribar a una situació que deixi de perjudicar el pagès –cal recordar que està cobrant per sota del preu de cost el producte– i també sembla que hi ha bona voluntat de les parts, si bé continuen sense arribar a acords i fixar-se un preu. Caldrà esperar al 2 de març.