Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La CUP presenta al·legacions a les taxes per al 2014.

El 22 d’octubre passat es van aprovar inicialment les taxes municipals per al 2014. Des de la CUP, considerem que les taxes municipals no només són un mecanisme recaptador per al manteniment dels serveis municipals. També és important aplicar-hi mecanismes d’anivellament i justícia social. Amb aquest objectiu, des de la CUP presentem diverses al·legacions a les taxes municipals per al 2014.

En primer lloc, pel que fa a la «taxa de llicències o la comprovació d’activitats comunicades en matèria d’urbanisme», hem afegit un nou concepte sobre l’aplicació d’una bonificació del 95% de la taxa.

Les llicències d’obres menors que tinguin per objecte habitatges en els quals la persona propietària tingui el seu domicili habitual, circumstància que s’ha d’acreditar en tot cas mitjançant el padró municipal d’habitants, i que l’Ajuntament pot comprovar pels mitjans adients.

En segon lloc, respecte a l’«impost sobre béns immobles (IBI)», proposem suspendre l’increment de l’IPC (1,5%) aplicat enguany. El RDL 2/2004, en el seu article 74 (bonificacions potestatives), no recull la possibilitat de bonificar l’impost de béns immobles sobre la base de la renda de les famílies. Com que considerem que aquest fet és un greuge per a les famílies amb problemes econòmics, proposem la congelació de l’IBI per a l’any 2014.

Per això, proposem anul·lar la petició feta per l’Ajuntament d’incrementar els valors cadastrals un 10%, i no s’ha d’aplicar tampoc el recàrrec temporal del 10% de la quota que la Llei preveu.

I en tercer lloc, respecte a l’«impost sobre construccions, instal·lacions i obres», afegim un nou supòsit d’aplicació d’una bonificació del 95% de l’impost.

Les llicències d’obres menors que afectin habitatges en els quals la persona propietària tingui el seu domicili habitual, circumstància que s’ha d’acreditar en tot cas mitjançant el padró municipal d’habitants i que l’Ajuntament pot comprovar pels mitjans adients.