Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Dissabte passat es va presentar Attawasol, una entitat vinculada a la Comunitat Musulmana

Attawasol, una associació de comunicació i orientació d’àmbit català vinculada a la comunitat musulmana, es va presentar a Vilafranca en un acte molt concorregut que va tenir lloc dissabte passat a l’Escorxador. La nova entitat vol deixar molt clar que els immigrants no han de renunciar als principis de l’Islam, però aposta per fer-ho convivint i entrant en diàleg amb la gent autòctona.

Amb la presència d’un centenar llarg de persones de procedència magribina que omplia la platea i amfiteatre de la sala principal de l’Escorxador, dissabte passat es va donar a conèixer a Vilafranca l’associació Attawasol. L’acte va servir per explicar els objectius de l’entitat, sense renunciar a tenir un caràcter festiu. És per això que, a banda de diversos parlaments, també va incloure un berenar amb pastes i te, així com l’actuació d’una formació vocal.



Àrab i català

L’acte es va desenvolupar bàsicament en àrab, ja que la pràctica totalitat dels assistents eren marroquins, però es van fer algunes traduccions al català per facilitar la comprensió de la regidora del Pla per la Convivència, Anna Girona, i dels representants d’algunes associacions de veïns que havien estat convidats a la presentació. El primer a prendre la paraula va ser Mustapha Noumani, que exerceix de responsable o president d’Attawasol a Vilafranca, que va exposar els objectius de l’associació. Segons la traducció que va fer el portaveu de la Comunitat Islàmica a Vilafranca, Mohamet Attou, entre les seves finalitats hi ha la divulgació dels principis de la germandat humana, la misericòrdia i la pau. També es fixa com a fita treballar per a la desaparició del racisme, el menyspreu de l’ésser humà i la violència. Altres objectius són: la divulgació de la cultura del diàleg; la crida als autòctons i als immigrants per lluitar contra la desmoralització i la corrupció social; l’orientació i formació dels immigrants en tots els àmbits (social, cultural, econòmic...) i els diferents sectors (dona, infància, joventut i gent gran); la integració socail dels immigrants, i la construcció de ponts de comunicació a escala europea i mundial per donar a conèixer la diversitat de la cultura catalana. Mentre els assistents a l’acte berenaven i prenien el te, després d’una primera actuació del grup coral magribí que va cantar acompanyat d’un únic instrument -un tambor- diversos temes de temàtica tradicional i religiosa, hi va haver una llarga intervenció d’una persona que va remarcar la importància de no renunciar als principis de l’Islam. En la seva xerrada, també va dir que s’havia de fer un esforç de convivència amb els catalans i que era necessari explicar les tradicions i la cultura dels magribins i, concretament, dels musulmans. En el seu discurs també es va referir als recents atemptats de Madrid. D’altra banda, va comentar l’objectiu de crear ponts de comunicació entre les cultures a través del dialeg, el respecte i el mutu coneixement.

Dones i homes separats

Una de les coses que sobtava a un observador era l’estricte separació entre els homes i les dones. Així, mentre que els homes, que eren numèricament molts més, estaven tots a la platea de la sala gran de l’Escorxador, les dones -totes amb mocador- i les nenes es van situar a l’amfiteatre. L’acte va ser molt cordial i va haver-hi aplaudiments a tots els convidats, entre els quals hi havia membres de l’associació Al kantara.

Pep Forns
http://www.el3devuit.com