Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El nou organigrama de l'equip de govern no prioritza els drets socials ni la participació

Dimarts 28 de juny es va celebrar un Ple municipal extraordinari a la Casa de la Vila per aprovar un conjunt de dictàmens de caire administratiu, com l'organigrama de l'equip de govern i les retribucions del conjunt de regidors i regidores del plenari.

Primerament es va portar a aprovació un dictamen sobre la periodicitat i les dates de les sessions ordinàries del Ple en què es permetia a l'alcalde desconvocar un ple municipal en cas que no hi haguessin temes importants sobre la taula i amb el consentiment de la majoria formada per dos grups municipals. Des de la CUP no estem d'acord en aquesta part del dictamen, ja que considerem que per desconvocar un ple s'ha de fer amb el consentiment de tots els grups municipals, i en aquest sentit vam presentar una esmena al dictamen que va ser aprovada per unanimitat.

Sobre l'organigrama del nou equip de govern ja vam dir, en el ple d’investidura, que aquesta seria una legislatura difícil per culpa de la situació de crisi econòmica i social que vivim, amb uns elevats índexs d’atur i en un context de fortes retallades socials i laborals.

Opinem que l'estructura organitzativa i funcional de l’Ajuntament és competència exclusiva de l’equip de govern, però, des del nostre punt de vista, pensem que caldrien canvis profunds per afrontar amb garantia els reptes de futur als quals s’enfronta la societat vilafranquina en el seu conjunt.

Des de la CUP, ens hagués agradat que l’equip de govern creés una nova regidoria marc de drets socials, assumida per alcaldia, des de la qual depenguessin totes les àrees i serveis, i on la defensa dels drets socials fos una prioritat transversal, integral, i que les persones i els drets socials estiguessin per sobre de qualsevol altre criteri, en tots els àmbits i serveis (urbanisme, mobilitat, esports, cultura, educació, seguretat ciutadana, etc.).

D'altra banda, volem remarcar que la participació, en aquest nou organigrama, queda relegada a l’àrea de comunicació i participació, la qual cosa pot situar aquest àmbit d’actuació en un segon pla. Per nosaltres, i més en el context actual, és primordial que la població pugui participar i decidir i, per tant, pensem que la participació hauria de ser una àrea específica i amb un fort pes dins de l’estructura de l’Ajuntament.

Creiem fermament que la participació ha de ser el pal de paller de l’organització municipal, l'eina essencial per a millorar  i construir una Vilafranca més justa i democràtica. La política municipal ha de ser sinònim de participació ciutadana i això només vol dir una cosa: delegar el poder de decisió a les persones, associacions i entitats ciutadanes perquè siguin aquestes qui dissenyin veritablement el rumb de la vila i les seves vides en l’entorn més immediat on convivim els totes i tots els vilafranquins i vilafranquines.

També trobem a faltar alguns camps d’actuació en les diferents àrees que a priori no es preveuen:

- Gestió i manteniment de la xarxa dels horts urbans.

- Preservació del patrimoni històric de Vilafranca.

- Línies estratègiques per potenciar el comerç i el turisme arrelat al territori.

Finalment, però volem animar a totes i tots els regidors i regidores de l’equip de govern a treballar amb la màxima transparència, a habilitar espais de participació directa, a escoltar sempre la població i a treballar per construir una Vilafranca sense desigualtats socials que pugui afrontar els reptes de futur amb imaginació, i que permeti superar l’actual marc econòmic que ens ha conduït a la crisi actual.