Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El programa i el cartell de la festa major de Vilafranca coincideixen en la diversitat com a missatg

La festa major portarà la Companyia Catalana de Latin Jazz i Che Sudaka a la plaça Jaume I.

El programa i el cartell, dos dels elements gràfics per excel•lència de la festa major, tenen com a punt de partida la diversitat i la integració com a missatge. La imatge que enguany han proposat Ricard Aranda per al programa i Lluís Masachs per al cartell coincideixen en formes i colors, però també en la necessitat d’una festa que no es tanqui en ella mateixa.

Ricard Aranda i Lluís Masachs tenen en comú que han passat per l’escola Massana de disseny, de Barcelona, però en aquesta festa major han evidenciat que tenen també una visió molt similar del que és i el que hauria de ser la festa major vilafranquina. Segurament això ha facilitat que, sense proposar-s’ho, tots dos hagin acabat coincidint en els missatges i els valors que han volgut transmetre en les seves obres. En un moment en què Vilafranca creix demogràficament, ja sigui per la immigració o pels que arriben de la vila des d’altres indrets de Catalunya, la festa major ha d’estar més oberta que mai. “Seria fantàstic que d’aquí a pocs anys un noiet marroquí portés la forca dels diables”, diu Aranda. De fet, sembla que el cartell i el programa no seran els únics exemples d’aquest discurs aperturista de la festa. El mateix pregó o l’actuació d’Abdeljalil Kodssi poden anar en aquesta mateixa línia. En qualsevol cas, Ricard Aranda i Lluís Masachs creuen en la necessitat que la festa no s’oblidi de la necessitat d’autoregenerar-se. La diversitat en el programa d’actes es reflecteix en l’ús del color i les formes, “gràficament obert a tot”, com diu el seu autor. És un programa eclèctic, però que manté una preocupació per a què el contingut informatiu sigui clar. Per exemple, ha optat per distingir amb colors els diferents trams del dia (groc per al matí, verd per a la tarda i blau per a la nit). Per il•lustrar-lo, s’ha valgut tant de la fotografia, com dels dibuixos, com de les tècniques informàtiques. Ha buscat que en el seu programa “tot hi entri, però sense donar protagonisme a res”. Ricard Aranda, que ja va ser l’autor del cartell de la festa del 1991 i del programa del 1997 com a membres del col•lectiu Efímera, ha treballat amb total llibertat per confeccionar “un programa per a tothom”. Les imatges han anat a càrrec del mateix autor i de Sònia Cabestany. Ells dos i Mercè Aranda han elaborat les il•lustracions. A l’hora de començar a treballar es va marcar una estructura i, a partir d’aquí, les idees van anar sorgint de manera més espontànea. En aquest mateix plantejament de la diversitat i les diferents visions de com es pot veure la festa vilafranquina, el programa inclou 25 obres d’autors vilfranquins amb les quals visualitzen gràficament com veuen ells la festa major (Jordi Cabestany ha estat un dels més provocatius). L’envoltori del programa també convida a la sorpresa.

El cartell.

Lluís Masachs ha escollit “un moment important, però no dels més concorreguts” per immortalitzar-lo en el cartell. Es tracta del toc de vermut. L’autor considera que aquest és un dels moments de la festa, a tall d’exemple, a través del qual els nouvinguts poden entendre-la i participar d’ella, d’una manera més fàcil que no pas si ho haguessin de fer a partir d’algun dels actes més tradicionals i sacralitzats. Ha escollit un moment en el que el més important és la música. “Per a la gent és més fàcil entendre la música, que és universal, que no pas entendre alguna cosa més tradicional”, diu Masachs. Per això aquest pot ser un bon moment per aproximar-se a la festa, quan tothom s’ha oblidat també de la rivalitat dels castells. El color i les formes que es veuen al cartell ajuden també a donar aquesta sensació de diversitat. Ricard Aranda i Lluís Masachs creuen que és difícil que un vilafranquí de sempre i un nouvingut puguin entendre de la mateixa manera la festa major de Vilafranca, però el que busquen és que hi hagi elements de la festa que permetin que tothom s’hi pugui “sentir còmode”. Masachs apunta que al cartell hi ha introduït “una vessant local i una de més oberta”.

L’estampa.

L’altre element vital del grafisme de la festa major vilafranquina, l’estampa de Sant Fèlix, ha anat aquesta vegada a càrrec de Just Nicolàs. El bust del sant apareix en una imatge aparentment tradicional, però amb uns traçats i unes formes que recorden l’obra de Picasso. Com a colors, Nicolás ha utilitzat el negre i el taronja.

Gadegang i la Xaranga Revoltosa també actuaran a la plaça Jaume I, la qual acollirà concerts cada dia.

La plaça Jaume I serà escenari musical permanent durant les nits de festa major. Per la cèntrica plaça hi actuaran els grups Che Sudaka, Gadegang, la Xaranga Revoltosa i la Companyia Catalana de Latin Jazz. A més, la plaça serà novament un dels espais on transcorrerà la Mostra d’Espectacles al Carrer.



Els concerts organitzats pels bars situats a la paça Jaume I, els programats directament pels administradors de la festa i la Mostra d’Espectacles al Carrer faran novament d’aquesta plaça un dels centres neuràlgics de les nits festamajorenques, sempre a partir de la mitjanit. Els bars de la plaça, que originàriament organitzaven concerts per als diumenges d’estiu, s’han reservat les seves propostes musicals per a les nits dels dies 29 i 31 d’agost. El primer dia, els que actuaran a la plaça Jaume I seran els components de Che Sudaka, un grup que ja l’estiu passat va començar a revelar-se com una de les formacions més actives d’entre les que han apostat clarament pel mestissatge musical, una fórmula que des de fa uns anys ha fet fortuna. Che Sudaka és un grup que ha nascut des del barri gòtic de Barcelona, tot i que els seus membres són argentins. Joan Troyano, un dels representants dels bars de la plaça Jaume I, els compara amb Mano Negra i destaca la seva contundència en els directes. A punt de treure un nou treball discogràfic, els seus set components deixen entreveure igualment les seves influències argentines. La segona proposta organitzada des dels bars de la plaça arribarà la mitjanit del 31 d’agost, amb un doble concert. Primer actuarà el grup Gadegang. Es tracta de tres músics de Cambrils que fan sonar la seva música tradicional “amb una posada en escena molt divertida”, avança Troyano. Gadegang va guanyar ara fa dos anys el Sona 9, considerat el concurs de maquetes més important en aquests moments als Països Catalans, organitzat per Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya i el Grup Enderrock. Després, a la mateixa nit, actuarà la Xaranga Revoltosa, la qual animarà el públic amb la seva música d’influència mexicana, abraçant estils com el tex-mex o les ranxeres.

Salsa de la Latin Jazz.

Una altra de les propostes musicals més suggerents per a aquesta festa major serà la de la Companyia Catalana de Latin Jazz, a la mitjanit de l’1 de setembre. Aquesta companyia penedesenca, dirigida per Esteve Molero, ja es va deixar veure a la festa major vilafranquina de l’any passat. Ara ho tornarà a fer, però canviant de registre. “Serà un espectacle amb el qual el grup iniciarà una nova via”, diu Molero, referint-se a una aventura musical en la qual la música salsa prendrà el relleu al jazz més habitual de la Companyia Catalana de Latin Jazz. Aquesta actuació especial ha estat un encàrrec dels mateixos administradors i la companyia s’ha capbussat en la seva preparació, donant uns arranjaments completament nous a temes clàssics de la salsa. Per a l’espectacle, la formació incorporarà al seu equip dos cantants cubans, dos percussionistes més i un supervisor musical. Esteve Molero destaca el fet que amb propostes com aquesta “ja no solament són els músics vilafranquins els que van a Barcelona, sinó que també músics barcelonins vénen a Vilafranca”.

La capta

D’altra banda, aquesta setmana ja ha començat la capta, de manera que ja es poden comprar els programes de la festa major al preu de 23 euros, el mateix de l’any passat. El programa, com sempre, inclou l’estampa (enguany de Just Nicolàs) i l’obsequi.