Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El Servei de Català inaugura el curs i reprèn el programa “Voluntaris per la llengua”

La filosofia d’aquest voluntariat és facilitar l’aprenentatge del català als no catalanoparlants.

Els cursos de català per a adults van fer la inauguració oficial de l’any acadèmic dijous passat al vespre per mitjà d’una xerrada en què Oriol Junqueras, professor de la Universitat de Barcelona, va explicar l’origen de la tradició de menjar castanyes i panellets per la festa de Tots Sants.

Abans d’aquest acte, les persones que participaran enguany en el programa “Voluntaris per la llengua” van assistir a la sessió de presentació en què van conèixer la persona amb qui compartiran deu hores de trobada per parlar en català. Tot plegat es va dur a terme a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i ho van organitzar els serveis de català de Vilafranca i de l’Alt Penedès. Al voltant de quaranta persones van assistir a l’acte de presentació del programa “Voluntaris per la llengua” corresponent al primer quadrimestre del curs 2004-2005. Aquestes persones, junt amb unes quantes més que no hi van poder assistir, són les que formaran les parelles de parlants de català i no catalanoparlants (en alguns casos són trios) que s’aniran trobant d’aquí fins al mes de febrer, durant deu setmanes, una hora a la setmana com a mínim. La trobada, que es pot fer en locals com ara el bar-restaurant Via Fora o el bar de l’Escorxador, entre d’altres, serveix perquè uns i altres parlin dels temes que vulguin. Només hi ha una condició: que la conversa es mantingui en català. En total s’han fet trenta-set grups, la majoria dels quals són parelles, i totes les persones que participen en aquesta iniciativa ho fan voluntàriament. La sessió de presentació va servir perquè les tècniques del servei de català exposessin els objectius i la filosofia del programa i orientessin els participants explicant-los les indicacions bàsiques a seguir per facilitar al màxim la bona marxa de les trobades. No cal dir que també va ser el moment per provocar el primer encontre entre els components de les parelles. Finalment, també es va repartir el material de suport que es dóna a cadascú: material didàctic, suggeriments a seguir per fer l’intercanvi, opuscles informatius de la comarca cedits pel Consell Comarcal i una petita motxilla.

Intercanvi

Les persones que participen en el programa com a aprenents (no catalanoparlants) són alumnes dels cursos de català per a adults i ho fan per complementar el seu aprenentatge de la llengua oral. En la majoria dels casos, han arribat a Catalunya fa pocs anys i posseeixen uns coneixements mínims per seguir una conversa en català. L’intercanvi que els proporciona el programa “Voluntaris per la llengua” els permet trobar un espai fora de l’aula, en un ambient que no és acadèmic, en què algú els ajuda a superar la possible inseguretat que provoca l’aprenentatge d’una segona llengua. En el cas dels catalanoparlants, tot i que la majoria també són alumnes dels cursos, cal indicar que el programa és obert a tothom i que cada vegada hi ha més participants que s’hi apunten sense provenir dels cursos. Per fer-ho només cal posar-se en contacte amb el servei de català (carrer d’Hermenegild Clascar, 1-3, entrada pel carrer de Sant Julià, telèfon 93 890 00 00). A més de facilitar un interlocutor per poder conversar en català a les persones que l’estan aprenent, aquesta iniciativa també serveix per afavorir l’intercanvi cultural entre les persones i per incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants ja que molts d’ells aprenen a mantenir el català en les converses amb persones que no són nascudes a Catalunya. En definitiva, consolida la idea que el català ha de ser llengua d’acollida. Aquest és el tercer curs que s’ha posat en marxa el programa a Vilafranca.

Inauguració del curs

Per primera vegada, els cursos de català per a adults van fer un acte d’inauguració de l’any acadèmic. Just després de la sessió de presentació del programa “Voluntaris per la llengua”, al mateix saló de plens del Consell Comarcal, Oriol Junqueras va explicar a les setanta persones que omplien la sala els orígens de la tradició de les castanyes i els panallets que centren la festa de Tots Sants. A més, va enllaçar el manteniment de les tradicions d’un poble amb la importància que tenen les llengües com a eines de comunicació que permet que les persones es relacionin entre elles i com a vincle d’unió amb un país i una manera de ser. Junqueras és doctor en història del pensament polític i professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. També és assessor de diversos programes de Catalunya Ràdio, com “En Guàrdia!”o “Postres de Músic”; de Catalunya Cultura, com “Altres Mons”, i de TV3 i el Canal 3/24.