Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El vot útil és un 'catxondeo'

Eleccions Europees 2004. Devia ser allà pels anys vuitanta quan Pedro Pacheco, en aquella època alcalde de Jerez, va deixar anar una frase que va fer fortuna: “La justicia es un cachondeo”. D’aleshores ençà molta gent ha pogut comprovar en primera persona l’encert, o no, de la frase en qüestió. Una d’aquestes persones és Jesús Artiola; aquest professor d’institut, nascut a Breda, a la comarca del Baix Montseny, militant del col•lectiu independentista Terra i Llibertat, va donar-se a conèixer (involuntàriament) quan, amb motiu d’unes declaracions del rei d’Espanya negant que mai s’hagués perseguit la llengua catalana (“nunca fue la nuestra lengua de imposición sino de encuentro; nunca se le obligó a nadie a hablar en castellano...”), va presentar una denúncia contra el Borbó, fet que li va ocasionar haver d’anar a judici, però no pas en qualitat de denunciant sinó com a acusat d’injúries per haver denunciat el mentider!

Aquell contratemps, no del tot inesperat, no va fer que Jesús Artiola abandonés la militància en defensa de la llengua, la cultura i els drets del nostre poble. Al contrari, ara mateix el retrobem encapçalant la llista de la Candidatura d’Unitat Popular a les eleccions al parlament europeu. Un parlament que tot i ser l’únic organisme de la Unió Europea on s’escullen els seus membres per sufragi univer sal té poquíssim poder al costat dels antidemocràtics Consell de la Unió, Comissió Europea o del poderós Banc Central Europeu. Està vist que per als que decideixen com ha de ser aquesta “nova Europa' això de la democràcia és un catxondeo!

L’escassa repercussió que pugui tenir la distribució dels escons sorgida de les eleccions d’aquest diumenge hauria de permetre combatre una pràctica habitual en la majoria de comicis: el mal anomenat vot útil. Com que, a diferència d’altres eleccions, del repartiment dels escons en funció dels nostres vots no en depèn cap hipotètica majoria per a formar cap govern, podem votar a consciència, en funció únicament de les nostres idees, sense que “es perdi” cap vot. Òbviament si l’única utilitat del vots en aquestes eleccions és la d’expressar les nostres idees (de com volem el nostre país i que en pensem de la seva Europa) necessitem saber en tot moment què (i qui) votem.

Una de les característiques d’aquestes eleccions és la formació de coalicions supranacionals, fruit de la voluntat de diferents partits nacionalistes i regionalistes d’obtenir representació malgrat la dificultat que suposa una circumscripció estatal única per a les forces d’àmbit territorial no estatal. Així, per exemple, podem veure com els partits regionalistes catalans (CiU, PSM i BNV) van en coalició amb el PNB i el BNG. Aquestes coalicions però a vegades costa que es visualitzin, degut a que la llei electoral permet que la mateixa llista dugui diferent noms a les paperetes de les iferents “comunidades autónomas” i, fins i tot, que en aquestes només hi apareguin els noms dels candidats “de la región”, ocultant d’aquesta manera la composició d’insòlites coalicions amb curiosos companys de viatge. Així, per exemple, ens costa de saber que ERC va coaligada amb, a més del seu tradicional soci basc Eusko Alkartasuna, una llarga llista d’aliats on hi ha la Chunta Aragonesista (que nega la catalanitat de la Franja de Ponent), la esconeguda Iniciativa Ciudadana de la Rioja (“Café para todos!”), el curiós Conceju Nacionalionaliegu Cantabru (més cafè!) o el Partido Socialista Andaluz.

Aquest PSA andalús no és altra cosa que el nou partit del catxondo Pedro Pacheco; un personatge que, a part de la referència a la justícia citada més amunt, és l’autor d’altres frases antològiques, com ara la següent (agafeu-vos fort!): “Vascos y catalanes son buitres prestos a recoger la carroña”. Sense saber-ho els electors d’ERC votaran també la carronya populista anticatalana del demagog Pacheco, la llavor de l'odi entre els pobles, l’anticatalanisme més carnús!

Contràriament a aquestes aliances electoralistes, la CUP que encapçala l’esmentat Artiola, i que compta amb el suport de candidatures municipals, de la majoria de partits de l’esquerra independentista –com els històrics MDT i PSAN (amb N!) i l’organització juvenil Maulets, entre altres- i de nombrosos col•lectius locals i comarcals, ha optat per presentar una llista integrada exclusivament per persones d’arreu del territori nacional dels Països Catalans i, tot i ser conscients de la nul•la possibilitat de treure eurodiputats, reivindica la utilitat dels seus vots com una manifestació del que volem -uns Països Catalans lliures i socialment justos -i del que rebutgem- una Constitució europea basada en els actuals estats establerts i que no respecta els drets dels pobles a la llibertat i la igualtat.


Josep Anton Vilalta.
Tinent d’alcalde de Torà

Membre del Secretariat Nacional de la CUP

Noticies relacionades:
-Acte final de la campanya per les eleccions europees 2004.
-Acte de campanya de les CUP a Sabadell.
-Entrevista a Jesús Artiola, cap de llista de la CUP.
-Presentació de la llista europea de la CUP a Ripollet.
-Jesús Artiola, cap de llista de les CUP per les eleccions europees, participa junt amb la resta de partits en la taula rodona organitzada per el CIEMEN.
-La Guàrdia Civil entra en campanya a Barberà del Vallès.
-Sinn Féin: 'Votarem en contra de la constitució europea perquè no acceptarà canvis territorials en els estats membres.
-Debat sobre els Països Catalans a Manresa.
-Inici de la campanya per les Eleccions Europees 2004.
-La CUP es fa present al partit de futbol entre el Principat i Brasil jugat el passat 25 de maig.
-Masquefa a la llista de les CUP a les eleccions europees.
-Més d'un miler de persones i més de 40 col•lectius.
-Presentació a Vilafranca del Penedès de la Candidatura Europea de les CUP.
-La CUP aprova a València la llista i el programa per a les europees.

http://www.cup-europees.org