Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Els treballadors de Cyasa protesten perquè el judici per acomiadament improcedent ja s’ha ajornat qu

La nova convocatòria per dictaminar si el 27 de maig van ser acomiadats de forma improcedent serà el 2 de desembre.

L’ajornament per quarta vegada del judici sobre el presumpte acomiadament improcedent, el passat mes de maig, dels 11 treballadors de Cyasa va fer que dimarts, dimecres i dijous representants d’aquest col•lectiu es concentressin davant dels serveis centrals de Caixa Penedès com a acte de protesta contra Lluís Hill Llao, la persona que en el moment de produir-se l’acomiadament era administrador de la històrica firma vilafranquina constructora de carrosseries i que, precisament, treballa a l’entitat financera penedesnca. El text de la pancarta es podia llegir “La familia Hill Romagosa ha vendido las naves. Y los trabajadores de Cyasa qué?”, un text que resumeix a les clares la situació d’aquest col•lectiu d’onze persones, algunes de les quals portaven més de 30 anys treballant a Cyasa, que estan esperant poder anar a judici perquè siguin els magistrats els que determinin si hi va haver un acomiadament improcedent i, en cas afirmatiu, poder cobrar algun tipus d’indemnització. Segons els treballadors, la cinquena convocatòria de la vista -la primera s’havia d’haver celebrat el 23 de juny- és prevista per al 2 de desembre.

Els encausats.

En aquest judici han de comparèixer com a encausats Carrocerías y Autmóbiles, SA (Cyasa), Germans Hill, SL, Movimiento General de Transportes Internacionales, SL, Muntatges Hilnar, SL, Lluís Hill Llao, Josep Hill Romagosa, Joan Peret Freixedas, Lluís Hill Romagosa i Gerard Bellalta Germán. Per als treballadors, el fet que cada encausat tingui un advocat diferent ha estat, fins ara, l’argument adduït perquè el judici encara no s’hagi pogut celebrar, però consideren que és una forma de “donar llargues” i eludir el judici:”Com més mesos passen, els diners més s‘amaguen i costen més de trobar. De manera que, encara que el jutge ens doni la raó, a vegades, la feina és teva per cobrar.” Llevat dels dos treballadors que han trobat feina, la situació dels treballadors de Cyasa és precària, tota vegada que en el moment de declarar-se la vaga, el passat 3 de maig, a alguns d’ells l’empresa els devia més de cinc pagues i fins al mes de setembre no van començar a cobrar l’atur: “Des del mes passat estem cobrant de l’atur, però el que volem no és cobrar de l’atur sinó que es faci el judici i que es dictamini si era un acomiadament improcedent -nosaltres pensem que sí- i poder cobrar alguna indemnització”.

24 dies de vaga.

Cal recordar que els onze treballadors van acordar anar a la vaga per forçar l’empresa a pagar els endarreriments que els devien des de Nadal. Quan van finalitzar la vaga, el 27 de maig, es van trobar que no hi havia cap persona que es fes responsable de Cyasa i van veure com Gerard Bellalta, la persona que, segons els treballadors, havia actuat en el darrer any donant ordres als treballadors de Cyasa els va impedir de poder treballar, per la qual cosa consideren que van ser acomiadats de forma improcedent. Paral•lelament, els treballadors de Cyasa van presentar el passat mes de maig una denúncia per la via penal davant del Jutjat número 2 de Vilafranca per presumpte alçament de béns contra Lluís Hill Llao, Josep Hill Romagosa, Joan Peret Freixedas, Lluís Hill Romagosa, Fernando Vinuesa Castillo i Gerard Bellalta Germán. L’origen d’aquesta demanda té a veure amb la venda d’accions de Cyasa, a final del 2002, a la firma Movimiento General de Transportes Internacionales, SL. En el moment de la venda de les accions també s’havia produït la venda de l’empresa Germans Hill, SL -creada el 1997 i que, de fet, actuava com a una comercial de Cyasa- i Muntatges Hilnar, SL, empresa que tenia com a objecte social la reparació, manipulació i transformació de furgons i vehicles de motor en general. Paral•lelament a la venda d’accions per part dels seus antics propietaris, aquests també es van vendre les naus de Cyasa, de manera que l’empresa s’hauria quedat sense patrimoni.