Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

L’art de negar allò que és una evidència

Carta oberta a l’equip de govern de Vilafranca. En el ple del passat 18 de maig es va aprovar la inclusió de la Carta Arqueològica de Vilafranca a la base de dades urbanístiques de l’Ajuntament de Vilafranca (encara que 13 anys després de la seva realització) arran d’una moció presentada per la CUP. La Carta Arqueològica és l'inventari del patrimoni arqueològic del municipi. És una eina que serveix per controlar i el patrimoni arqueològic, i té l’important objectiu de conèixer aquells elements que descriuen i formen part de la nostra història, evitant que siguin destruïts sense haver estat documentats.

La inexistència de la carta arqueològica a Vilafranca ha comportat la desaparició irreparable d’alguns dels jaciments arqueològics recollits a la carta. Tot i que des dels anys 80, figura per escrit la intenció de protegir tots els jaciments del municipi (Pla General 1985) no s'ha actuat en aquest sentit i amb l’aprovació del POUM l’any passat, s’ha continuat sense protegir tots els jaciments que conté la Carta Arqueològica, el perímetre de la muralla i l’interior de la muralla.

La Vilafranca medieval consta d'un perímetre delimitat per la muralla conservada en alguns trams. Coneixem la situació de les seves portes d'entrada i a l'interior el seu barri gòtic i l'important call jueu. Podem apreciar el traçat dels seus carrers medieval, la seva amplada, les seves cases i els seus arcs i elements diversos. Però des de la CUP veiem amb preocupació com es continuen tirant a terra aquestes cases sense fer cap tipus d'intervenció arqueològica. Donada la situació de desprotecció del nostre patrimoni arqueològic i el poc interès per a catalogar i protegir aquests jaciments, des de la CUP hem presentat aquesta moció. En aquest sentit, amb dues trucades de telèfon a la Generalitat (març de 2004) hem aconseguit fer arribar a l'alcaldia el llistat dels jaciments inclosos dins del municipi. Hem portat la Carta Arqueològica a Vilafranca després de 13 anys.

I per fer aquesta protecció efectiva vàrem demanar al Ple que la carta s'inclogués dins el sistema urbanístic per tal de que aquest patrimoni no continués en vies de desaparició (com ha estat el cas), i que es realitzés un protocol d'actuació que regulés les actuacions en el nostre centre històric.

Tota la oposició hi va votar a favor. En canvi, ERC i el PSC, en una excel•lent mostra de diàleg (!?) van presentar una esmena a la totalitat (és a dir un text nou) en la que desapareixia el protocol d’actuació, desapareixien totes les crítiques a les actuacions urbanístiques fetes per l’equip de govern, i desapareixien els casos documentats en els que l’Ajuntament actua al centre històric sense cap actuació arqueològica. Però s’emportaven cap a casa una iniciativa que no havien tingut ells. Tot plegat amanit amb unes iròniques intervencions del Sr. Colomé en les que ens venia a dir que les dades que donàvem no eren ... del tot certes. N’està segur Sr. Colomé ? Vol/eu que hi entrem a fons en el tema? Potser demostrarem que qui no dóna les explicacions objectives sobre el fets és el PSC. I pel que fa al paper d’ERC, o bé els hi estan aixecant la camisa o bé ERC no està a l’alçada de les circumstàncies i prefereix mantenir la unitat de govern (=llocs de treball) fent-se el suecs i el sords davant la situació.

La resolució del tema ha estat : amb els vots d’ ERC i el PSC es va donar per morta la nostra moció (tàctica que comença a ser un estil en la pràctica política de l’equip de govern PSC-ERC) i es va procedir a votar la esmena a la totalitat de l’equip de govern. Així doncs, ERC i el PSC, mancats d’iniciativa, van apropiar-se de la nostra moció, fent alhora un bon rentat de cara a l’acció de govern.

Ens felicitem de la nostra iniciativa, però valorem, que d’aquí a un temps, a qui li caldrà un bon rentat d’estómac és a ERC, per poder pair tot el que ara s’està empassant.

O sinó ja els hi farem memòria, històrica o retrospectiva, perquè nosaltres sí que no la perdrem.

Candidatura d’Unitat Popular
27 de maig de 2004
Vilafranca del Penedès

Documents relacionats:
- Nota de premsa de la CUP de presentació la moció sobre la carta arqueològica de Vilafranca
- Moció sobre la carta arqueològica de Vilafranca