Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Presentació del Correllengua 2004 a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent

La sortida del Correllengua 2004 serà el 4 de setembre Organyà (Alt Urgell) i la cloenda el 6 de novembre a Perpinyà (Rosselló).

El Correllengua ja és aquí un cop més. Com ja sabeu, és una proposta per la defensa i la promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectiu fomentar l'ús social de la llengua en tots els àmbits. El Correllengua, sorgit de la societat civil, és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada.

L’existència del Correllengua es deu també a l’esperit de reivindicació de la unitat i l’oficialitat del català arreu dels Països Catalans i en aquesta edició hem volgut afegir-nos a la reclamació de la societat civil per l’oficialitat del català a Europa. No hi ha dubte que la nostra llengua i la nostra nació es troben en un moment clau de la seva història i amb el Correllengua volem contribuir a aquesta demanda d’oficialitat, fent la nostra petita aportació.

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) us conviden a participar a una de les iniciatives a favor de la nostra llengua i cultura amb més participació dels Països Catalans. Feu Correllengua i gaudiu d’uns actes que ompliran el país de vitalitat i d’esperança en el futur de la nostra llengua.

La sortida del Correllengua 2004 serà el 4 de setembre Organyà (Alt Urgell) i la cloenda el 6 de novembre a Perpinyà (Rosselló). Entre les dates destacades, trobem el 18 de setembre a Castellonroi (Franja de Ponent) on es realitzarà la III trobada de Castellons d’arreu dels Països Catalans; el 25 de setembre a Vinaròs com a acte central de la subruta de la Sènia, que agafarà el nord del País Valencià i el Sud del Principat; el 9 d’octubre a València (L’Horta); i el 16 d’octubre, que per primer any es durà a terme un acte central a Barcelona (Barcelonès).

Presentació a la Universitat Catalana d'Estiu.

Ahir dilluns 23 d'agost va tenir lloc a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, la presentació del Correllengua 2004, la iniciativa cívica i popular impulsada per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) es presentarà en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu. L'any passat el Correllengua va mobilitzar prop de 200.000 persones arreu dels Països Catalans en més de 500 actes que es realitzaren entre els mesos de setembre i novembre.

Amb l'assistència d'una cinquantena de persones, es van donar a conèixer les novetats de l'edició d'enguany, que serà la segona que s'organitza de manera conjunta, coordinada i amb una imatge unitària arreu dels Països Catalans. A més, l'acte va comptar amb el suport i assistència de diverses personalitats del món cultural dels Països Catalans, com el cap de colla dels castellers del Riberal Hervé Pi, l'escriptor nordcatalà Joan-Lluís Lluís, el president de la Federació en Defensa de la Llengua i cultura catalanes de Catalunya Nord Pere Manzanares, el president de l'escola Comte Guifré Christian Martínez, el sociolingüista i diputat europeu Bernat Joan, l'escriptor i periodista Eugeni Casanova, el sociolingüista Jordi Solé i Camardons, la professora de la Universitat de les Illes Balears Rosa Calafat, el professor de la Universitat de València Josep Guia i el professor de la Universitat Ramon Llull Josep Sort, entre d'altres.



En nom de les entitats organitzadores, parlà en primer lloc Marta Canales, del Casal Jaume I de Fraga que va presentar els actes de la Franja de Ponent, d'on destaca la tercera trobada de castellons que tindrà lloc el 18 de setembre a Castellonroi.

Joana Martí, en nom d'Acció Cultural del País Valencià, va repassar els actes del País Valencià, fent especial incidència a la importancia social del Correllengua com a eina de recuperació lingüística. També va destacar l'acte central que tindrà lloc el 9 d'octubre a València.

Josep Serra, del Casal Jaume I de Perpinyà, va fer referència a l'acte de cloenda del Correllengua, que tindrà lloc el 6 de novembre a Perpinyà, tot seguint l'esquema dels anys passats, però introduint algunes novetats en el concert i en la manifestació.

Finalment, Montserrat Pérez, en nom de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, va fer un repàs general als objectius del Correllengua, i va destacar l'acte de sortida que tindrà lloc el 4 de setembre a Organyà, així com que per primera vegada es durà a terme un acte central a la ciutat de Barcelona, el dissabte 16 d'octubre. Com cada any, tota la informació del Correllengua està disponible a la web correllengua.org.

Per acabar l'acte, es va celebrar una xerrada-col•loqui sobre la situació del català a la Unió Europea, amb la participació de Josep Guia (professor de la Universitat de València), Rosa Calafat (professora de la Universitat de les Illes Balears) i Jordi-Carles Burillo (membre de la CAL). En el decurs de l'acte, s'insistí que en l'actual Unió Europa, l'única via per a un reconeixement lingüístic és disposar d'un estat propi, per la qual cosa s'insistí en la necessitat de disposar d'un estat per als Països Catalans, per a tenir el ple reconeixement internacional, tant de la llengua com de la nació catalanes. Per tant, es va concloure amb que el repte del català a la Unió Europea és el repte de la sobirania sociolingüística (i política) per als Països Catalans.

http://www.correllengua.org