Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Propostes de la CUP en l’àmbit de salut i qualitat de vida

La salut no només correspon a la medicina, sinó també a l’àmbit polític, al conjunt de la  societat i a l'individu. Inclou l’assistència, lògicament, però també la promoció i la protecció de la salut. Des de la CUP pensem que cal evolucionar del concepte “sanitat” al concepte de “salut” que inclou les vessants de benestar no només físic, sinó mental i social. La salut comença a aconseguir-se quan es satisfan les necessitats d'alimentació, es prevenen les infeccions, es disposa d’habitatge i de treball i s’eviten els efectes secundaris del model de vida occidental que produeix obesitat, absència d'exercici físic, accidents de trànsit, tabaquisme, depressió o una elevada contaminació.

Fins al 2010, la participació tant dels ajuntaments com de la població en la definició de les polítiques de salut del territori estaven molt limitades. Amb la creació dels Governs Territorials de Salut (GTS)  s'ha obert la porta als ens municipals, a les associacions i entitats de salut i també a la ciutadania en general provocant una descentralització del poder fins ara limitat al Departament de Salut. El GTS de l’Alt Penedès, tot i estar ja creat, encara no ha iniciat aquesta descentralització, ni ha facilitat la participació en les decisions a l’hora de planificar la salut al territori. Aquest ha de ser un dels objectius màxims en aquest àmbit. Lluitar per tal que el territori tingui no sols la possibilitat de participar en la definició de les polítiques de salut sinó també la capacitat per poder-hi influir.

L’altre gran repte vinculat amb la salut es troba en el model de gestió. Davant les tendències tant de governs de CiU com del tripartit (PSC, ICV, ERC), de privatitzar els serveis, la nostra tasca és aconseguir la implicació dels ajuntaments en la millora de la gestió dels serveis municipals. Per això, caldrà vetllar per un correcte ús dels recursos, que donin resposta a demandes creixents sobretot pel que fa als aspectes sociosanitaris (atenció a persones malaltes, gent gran, persones amb mobilitat reduïda...) i caldrà vetllar també per suplir amb recursos propis aquelles necessitats que no restin cobertes (transport adaptat, algunes de les especialitzacions mèdiques no presents al CAP, campanyes sanitàries...).
La promoció de la salut sempre ha estat la germana petita dins de l’àmbit de la salut. Les tasques assistencials i de protecció de la salut, amb les urgències del seu dia a dia i amb la manca de planificació de l'administració actual, han provocat que tot allò que signifiqués pensar en anys enllà, sempre es veiés arraconat i amb pocs recursos.

Tot i reconèixer les dificultats de la prevenció i la promoció de la salut, hem de ser conscients dels beneficis que suposa planificar a llarg termini i entre ells els estalvis econòmics que se’n poden extreure. Per no parlar del benefici humà que aquesta inversió pot resultar.
En aquest sentit cal que la promoció de la salut sigui una aposta i amb un discurs real i objectiu. Les estratègies de la por i privar de llibertat d’elecció a les persones han estat durant massa anys l’únic discurs que s’ha pronunciat des de l’administració. Temes com el de la sexualitat, les drogues o la SIDA entre d’altres, han estat tractats des de polítiques de prohibició i d’atemoriment. En aquests sentit, la CUP aposta per un discurs on la llibertat d’elecció ha d’estar en consonància amb el coneixement dels riscos que suposen les accions. Cal informació real i objectiva i no basar-se en judicis de valors.

Des de la CUP de Vilafranca, conscients de la importància de donar solucions a la problemàtica que ens afecta i conscients de la greu situació que ens espera durant els propers anys, s’ha treballat dins del marc del seu programa polític per la legislatura 2011-2015, algunes propostes que ara presentem en aquesta roda de premsa:

- Garantir el dret bàsic d'accés al sistema de salut i l'eficàcia d'aquest. Per això, cal: potenciar l’ampliació de l’hospital i la construcció d’un nou CAP, i acompanyar-lo d’una ampliació dels recursos humans, és a dir, del personal sociosanitari necessari per a atendre tota la població; i dinamitzar el servei d’urgències de l’Hospital Comarcal i del Centres d’Atenció Primària i, disminuir les llistes d’espera de les intervencions quirúrgiques.

- Defensem fermament el caràcter públic de la sanitat ja que aquesta no ha de ser rendible, sinó un servei per a les persones. Però, perquè aquest servei sigui de qualitat cal potenciar una política sanitària participativa des del Consell de Salut del Govern Territorial de Salut que avaluï i formuli propostes d’actuació per millorar la sanitat pública tant a nivell local com comarcal i, assegurar que els professionals sanitaris duguin a terme polítiques eficients.

- Activar el desenvolupament i l’acció del Govern Territorial de Salut de l’Alt Penedès i sobretot augmentar les capacitats de gestió i control del Consell Municipal de Salut òrgan del GTS on la presència municipal i associativa és ben present. El Consell Municipal ha d’intervenir de forma més participativa i directa i ha d'estar integrat per totes les associacions de salut i per les persones treballadores de la salut, ja que és l'espai on s'ha de copsar i treballar la problemàtica local en l'àmbit de salut.

- Impulsar que la delegació de l’Agència Catalana de Salut Pública de la zona del Penedès sigui ubicada a Vilafranca (actualment a Sant Sadurní perquè en el seu moment des del govern local (PSC) se li va negar espai a Vilafranca), facilitant la seva coordinació amb els Serveis de Salut ja existents.

- Realització d’un Pla Estratègic de Salut a nivell municipal que tingui continuïtat i coherència en les accions, abandonant campanyes puntuals sense sentit ni objectiu concret.

- Potenciar la promoció de la medicina preventiva i la potenciació d’hàbits de vida saludables, aplicant els diferents plans de prevenció proposats pel Departament i creant-ne de propis més adequats al territori, formant als professionals sanitaris sobre aquests temes.

- Millorar la gestió i comunicació per evitar reingressos hospitalaris i visites a urgències, així com la gestió de la despesa farmacèutica. Fomentar la reducció d’hàbits en l’automedicació i la sobremedicació.

- Fomentar l'educació sanitària a la comunitat i els hàbits educacionals: trobada de gent gran per fer caminades conjuntes, controlar els espais municipals pel que fa a una adequada temperatura medioambiental, etc.

- Potenciar la tasca comunitària dels serveis de salut. Apropar els serveis de salut i millorar-ne l’accessibilitat a la població a través de tallers, xerrades, cursos, desplaçament de professional a diferents espais: casals d’avis, a professionals que treballen amb col·lectius específics, etc.

- Proporcionar informació, formació i assessorament a la població adulta, amb programes de salut i altres activitats organitzades i/o promogudes des de l’Ajuntament.

- Potenciar per part de l’Ajuntament l’educació per la salut en la infància i l’adolescència millorant iniciatives ja existents als centres educatius (higiene postural, alimentació, drogues, sexualitat...).

- Treballar per millorar l’educació sexual, sobretot en els joves, incidint en la prevenció dels embarassos no desitjats com també les malalties de transmissió sexual i el VIH, oferint un servei d’assessorament i informació sobre sexualitat des de les institucions sanitàries, dispensació gratuïta de preservatius en espais juvenils, serveis de salut, etc.

- Promoure menjadors escolars amb productes ecològics i de proximitat i, fomentar una alimentació més sana a les escoles.

- Augmentar i millorar els serveis d’assistència psicopedagògica a les escoles i instituts.

- Impulsar enquestes de satisfacció en relació la xarxa d’equipaments de salut presents a Vilafranca per tal d’avaluar-ne la qualitat del servei i poder dotar-se d’elements de pressió davant l’administració.

- Impulsar en la mesura de les possibilitats les assemblees i plataformes d'usuaris/es i treballadors/es de la sanitat pública, com a eina de control del bon funcionament d'aquesta i amb capacitat per reivindicar i mobilitzar-se per l'obtenció de millores en el servei.

- Donar suport i recolzament a les associacions de familiars i malalts (Alzheimer, càncer...) facilitant-los l’accés a llocs de reunió, formació específica, col·laboració de professionals especialistes...

- Treballar per la millora de l’assistència sanitària domiciliària per pal·liar els possibles dèficits que puguin derivar-se de la lenta aplicació de la nova “Llei de promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència”.

- Promoure la participació ciutadana i el voluntariat per la cura de la gent gran i per la diversitat funcional. Promoure l'intercanvi de serveis intergeneracional.

- Promoure l'intercanvi d'habitatges per adequar-los a les necessitats de cada segment de població, sobretot de la gent gran.

- Informar sobre els efectes de la vacunació massiva en centres escolars donant lliure elecció de decisió en els progenitors.

- Apostar per la inclusió i normalització de la figura del psicòleg/a en el serveis de salut, especialment en el Centre d’Atenció Primària, on ara la presència és ínfima. Cal tenir en compte que estadísticament la presència de visites de caràcter psicosomàtic o psicològic són molt altes.

- Implementar la figura del mediador sociocultural als serveis de salut que facilitaria l’accés i seguiment dels tractaments i la integració de les persones nouvingudes.