Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Propostes de la CUP en l’àmbit del desenvolupament socioeconòmic local

Aquesta darrera legislatura ha estat protagonitzada per la crisi econòmica i, especialment, financera que ha afectat a tots els àmbits de la vila.

Des del 2008 els vilatans i vilatanes de Vilafranca patim una greu crisi provocada pel sistema financer i per la bombolla immobiliària que ha fet que la població en pateixi els efectes de forma directa. A aquesta situació cal sumar-hi les polítiques neoliberals implementades des del govern espanyol en forma de retallades laborals, salarials i socials, ja sigui per la rebaixada del sou, l'abaratiment de l’acomiadament, l'ampliació de l’edat de jubilació, l'augment del cost del gas i l'electricitat, etc.

Amb l'entrada de CIU al govern de la Generalitat a aquesta crisi s'ha d'afegir una retallada dràstica a la sanitat i a l'ensenyament. Fet que torna a afectar a la majoria de vilatans i vilatanes de la nostra Vila.

Aquestes retallades afecten i afectaran encara amb més força a una gran part de la població, ja afectada en molts casos, per la precarietat de les seves feines i vides -quan la poden mantenir-, l’arbitrarietat dels acomiadament o la impossibilitat de pagar els lloguers o hipoteques del seu habitatge.

Aquestes retallades també afecten a les entitats que tenen cura de col·lectius precaritzats o exclosos, anomenats el tercer sector.

Des de la CUP de Vilafranca, conscients de la importància de donar solucions a la problemàtica que ens afecta i conscients de la greu situació que ens espera durant els propers anys, s’ha treballat dins del marc del seu programa polític per la legislatura 2011-2015, algunes propostes que ara presentem en aquesta roda de premsa:


TREBALL
La regidoria de treball ha de ser un agent actiu, capaç de solucionar problemes, aprofitar oportunitats i donar resposta a situacions laborals i per tant, haurà de treballar des de la transversalitat amb d'altres regidories (drets socials, educació, joventut, igualtat o promoció econòmica.

Oficina municipal del treball. L'oficina municipal del treball ha de ser el nucli de dinamització tant laboral com de formació, i convertir-se en un agent actiu d'incentivació de la contractació i ocupació digna i de qualitat, amb l'objectiu de gestionar les ofertes i demandes del mercat laboral de la Vila, convertint-se en un veritable espai públic de gestió del treball. Aquesta oficina vetllarà pels drets laborals dels treballadors i treballadores sense discriminacions de cap tipus i crearà i impulsarà el Segell de Qualitat Social.

Impuls d'una contractació digna i de qualitat. S’impulsarà mitjançant bonificacions a les empreses que no facin contractacions precàries

Restricció a la participació en els concursos públics a les empreses que es regeixen per contractacions mitjançant empreses de treball temporal.

Prioritzar en els concursos públics aquelles empreses que tinguin el Segell de Qualitat Social.


ECONOMIA
Comerç
Comerç de qualitat, local i de proximitat. Aposta ferma pel comerç de barri per dinamitzar la vila d'una forma equilibrada en tots els seu barris.

Creació d'un eix cívic comercial que uneixi l’Espirall fins a St. Julià passant pel barri del Centre.

Indústria
Creació d'un nou model industrial propici per a la creació de petites i mitjanes empreses, i cooperatives locals, que ajudin a la dinamització de l'economia penedesenca i cooperin entre elles per gestionar àmbits d’interès comú.

Afavorir la diversitat d'empreses i sectors que han de minimitzar el risc de pèrdues de lloc de treballs i el perill de la deslocalització.

Al viver d'empreses cal que hi tinguin cabuda empreses cooperatives.

Difusió del centre Àgora entre els nous emprenedors i emprenedores que vulguin establir-se a la vila.

Crearem una xarxa de cooperació d'empreses perquè les empreses de Vilafranca col·laborin entre elles compartint coneixements, projectes no assumibles individualment i/o despeses.

Prioritzar les empreses vilafranquines o de la comarca a l'hora de contractar empreses per als concursos públics, tenint en compte el seu estat financer i la seva responsabilitat social.


Agricultura
Potenciar un model agrícola respectuós amb el medi, en què es permeti l'obtenció de rendes dignes a aquelles persones que exerceixen la pagesia. Vilafranca del Penedès ha de ser motor i alhora punt de trobada dels productors i productores d'aquest sector econòmic, i pensem que ho aconseguirem a partir d'una millor organització dels mercats, ja siguin sedentaris o no, i amb una dotació correcta dels espais oberts, moderns, accessibles i estables que juntament amb les fires ajudin al sosteniment, desenvolupament i innovació del propi sector. Els nostres mercats aporten dinamisme no sols a la Vila, sinó a tota la comarca; endegarem un nou model organitzatiu i respectuós a la vegada amb el medi.

És necessari crear una xarxa en producció ecològica de la vegueria. Tanmateix donarem suport a totes aquelles iniciatives semblants aparegudes a la vegueria en aquest àmbit.

És important que els subjectes d’aquest projecte se’ls faciliti la seva tasca i se’ls atorgui un punt diferenciat de venda.

Incentivarem la conservació del cultiu de les terres com una manera de mantenir viu un sistema de vida i un territori que ens defineix com a penedesenques.

També vetllarem per la conservació del territori ocupat per vinyes per assegurar que sigui un cultiu de futur, amb valor afegit. Actualment aquest territori es troba en retrocés a causa de les darreres ampliacions de polígons o la construcció de noves xarxes viàries.

Entenem que l’organització d’aquest sector s’hauria de fomentar en models d’empresa cooperativa que permetin unes dignes obtencions de rendes.

Entenem que la vila té un compromís amb el sector vitivinícola de la vegueria Penedès; aquest compromís s’ha de traduir en la promoció i comercialització dels productes del sector vitivinícola del Penedès. En aquest cas, algunes propostes que proposem són:

La reactivació del FIRAVI, amb un públic objectiu marcadament professional. De format més reduït que en les darreres edicions, però amb xerrades, demostracions, cursos i classes mestres d’alt valor pedagògic i tecnològic. Formació i qualitat per adequar el sector vitivinícola als temps actuals, i alhora tornar a ubicar el nostre municipi en el mapa enològic internacional.

Una major vinculació del sector vitivinícola al dia dia de la nostra vila que serveixi tant com a promoció com per establir una major vinculació amb el territori. Tanmateix fer incís en la presència dels nostres vins penedesencs en tot tipus de festivitats a la vila.

Des de la CUP de Vilafranca del Penedès creiem en la important tasca que la vila ha d’exercir com a promotora i defensora dels interessos d’un sector agrícola molt present en el Gran Penedès. Per això, hem de procurar polítiques de foment de consum de l’agricultura de proximitat i qualitat.

Cal fer especial menció en l’agricultura ecològica, una agricultura que els darrers anys està agafant un cert protagonisme en diversos països. Des de la CUP considerem que s’hauria de vetllar per facilitar-ne els seus canals de distribució i punts de venda directa i fer-ne la difusió pertinent mitjançant els mitjans municipals.


Turisme
El projecte de la CUP de Vilafranca del Penedès aposta per:

Un model turístic basat en l’enoturisme i l’equilibri del territori. D'aquesta manera aprofitarem les sinèrgies per fer del nostre territori un atractiu turístic de cara a la pròpia ciutadania resident al municipi com a aquelles persones que el visitin.

També buscarem el respecte desaparegut sobre el patrimoni cultural del que Vilafranca del Penedès disposa, potenciant diferents rutes.

Conservar i donar a conèixer els edificis culturals existents a Vilafranca del Penedès. Així, la conservació de les antigues muralles de Vilafranca del Penedès i altres edificis emblemàtics serà per a nosaltres un altre dels principals objectius a nivell turístic.

Des de la CUP de Vilafranca del Penedès donem molta importància al fet que la nostra vila ha d'esforçar-se per tal d'acollir de la millor manera les persones que assisteixen a les diverses fires i festivitats que es celebren durant l’any i per això:

Cal potenciar encara més la divulgació (tant nacional com a l’estranger) de les mateixes. Ja sigui amb acords amb agències de viatges o altres organismes per convertir les festivitats de Vilafranca com unes dates importants dins les festivitats del territori català.


Fiscalitat
Des de la CUP de Vilafranca del Penedès, com a partit d’esquerres, considerem que en els impostos i les taxes ha de pagar més qui més riquesa té. Per això considerem que en la majoria de casos els impostos i les taxes municipals han de ser progressives. De manera que el pagament d’aquests impostos afecti a la renda de les persones de manera justa. La recaptació d’aquests impostos cal que es destinin de manera curosa i intentar que facin una funció redistributiva. Seguint aquest criteri cal:

Bonificar les taxes tenint en compte la renda dels vilatans i vilatanes i, per tant, tenen una afectació més gran a qui menys renda té. 

Augmentar els criteris progressius dels impostos municipals: impost de béns immobles (IBI), impost de circulació de vehicles, etc. Cal una tributació progressiva.

Imposar un recàrrec a l’IBI dels habitatges “buits”.

Aplicar descomptes i exempcions de taxes i impostos municipals a les persones desocupades sense que cobrin prestació de desocupació o els que cobrin una prestació baixa o assistencial.

Des de la CUP ens mostrem contraris a la generalització de les subvencions per col·lectius. Aquestes cal que s’atorguin en funció de la renda.

La CUP sempre ha defensat la gratuïtat en la utilització dels espais municipals de l’Ajuntament per a les entitats que ho sol·licitin sempre i quan no es faci pagar una entrada superior als 5€.