Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Propostes de la CUP en l'àmbit d'urbanisme, habitatge i mobilitat

Urbanisme. Per un urbanisme sostenible i al servei de les persones

S’ha d’enfocar l’urbanisme a cobrir les necessitats de la població, que serveixi per allò que està pensat: millorar el municipi, donar solucions a zones degradades, cohesionar el teixit urbà, contribuir a millorar els aspectes socials, etc. Canviant la tendència actual on l’ajuntament usa l’urbanisme per tal d’autofinançar-se. El desenvolupament del planejament urbanístic, ha de partir de dues eines essencials: l’Agenda Urbanística i el Pla d'Equipaments Municipal.

Agenda Urbanística

Els criteris principals que s’hauran d’incloure en l’agenda són:

- Evitar els nous creixements com a norma general i protegir el poc espai natural i agrícola que ens resta en el terme municipal

- Absorbir la demanda de nou habitatge amb els PAU interiors planejats.

- Evitar el desenvolupament de qualsevol nou sector d’urbanització, fins que no s’esgotin els sectors on la construcció es produeix dins el nucli urbà ja construït (PAU).

- Incloure les diagnosis del Pla Local d’Habitatge en matèria d’habitatge protegit, en tots els plans projectats.

- Incorporar els criteris del Pla de Mobilitat com la creació d’un inventari de barreres arquitectòniques,  planificant-ne la  supressió.

Pla d'Equipaments Municipals

La construcció d’equipaments públics municipals ha estat una de les grans mancances que ha sofert el municipi en els darrers anys. Per aquest motiu, proposem l’elaboració d’un Pla d'Equipaments Municipals, amb els següents objectius:

- Analitzar les necessitats d'equipaments de la vila.

- Marcar els equipaments prioritaris a desenvolupar.

- Temporalitzar la seva construcció.

Habitatge. Garantir el dret a l’habitatge

Un cop ha esclatat la bombolla immobiliària, tenim a Vilafranca poc més de 3.000 pisos buits, una oferta d'habitatge de lloguer molt reduïda i continua faltant habitatge protegit. Això és el que se n'extreu de les conclusions del Pla Local d'Habitatge aprovat.

Davant d’aquest context, defensem un model que gestioni i ordeni el parc d'habitatges existent, donant un ús als habitatges buits i generant habitatge protegit, d'acord amb les conclusions del Pla Local d'Habitatge i amb coherència amb la futura Agenda Urbanística. Per tal d’aconseguir-ho impulsarem les següents iniciatives.

Conversió d'habitatges

Incentivar la reconversió dels més de 3000 habitatges buits en habitatges de lloguer o habitatges protegits.
Habitatges de lloguer

L’Oficina Municipal de l’Habitatge ha de potenciar de manera especial la borsa d’habitatges de lloguer, a preu limitat i amb garanties de pagament gràcies als avals de l’administració. Una solució que beneficia a llogaters i arrendataris.

Rehabilitació d'habitatges

Cal rehabilitar els habitatges degradats, així contribuïm a la recuperació i revalorització de zones degradades, al mateix temps que oferim nou habitatge a la població.

Mobilitat. Per una mobilitat sostenible i accessible per a tothom

Per aconseguir una vila sostenible i respectuosa amb el medi ambient, és primordial potenciar un tipus de mobilitat per l’interior del municipi que sigui coherent amb aquests principis. Les actuacions que proposem són les següents:

- Afavorir el transport alternatiu: proposar esquemes per recuperar espais de vehicles privats per al transport públic i per als vianants i bicicletes.

- Evitar aparcaments centrals concentrats i afavorir els estacionaments a la perifèria.

- Garantir espais adequats per als vianants i reconèixer els seus drets com a principals usuaris de la via pública: donar especial atenció a persones amb mobilitat reduïda.

- Facilitar els desplaçaments amb bicicleta

- Limitar l’accés de l’automòbil en les zones més sensibles de la vila, com el centre.

- Garantir els espais mínims d’aparcament propers al centre urbà i evitar que l’aparcament de vehicles esdevingui un obstacle per a la resta de modes de transport.

- Millorar la qualitat del servei a la població: fer especialment atractiu el transport públic urbà en termes de comoditat, accessibilitat, freqüència i fiabilitat horària.

- Promoure acords amb les empreses ubicades en espais perifèrics (polígons industrials) i els treballadors i treballadores per fomentar l’ús del transport col·lectiu

- Promoure la sensibilització de la població per afavorir l’ús del transport públic i racionalitzar la utilització del cotxe.

- Recuperar els camins rurals i les carrerades per al foment del transport no contaminant  entre els diferents municipis veïns de Vilafranca.