Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Propostes de la CUP envers els drets socials

Amb la finalitat d’acabar amb la pobresa i l’exclusió social a Vilafranca, així com garantir la igualtat d’oportunitats per a totes les persones, des de la CUP proposem avançar en la consolidació del drets socials a la vila.

Les desigualtats socials neixen o es fomenten sota el paraigua de la desigualtat econòmica i en la promoció de l'individualisme i la competitivitat, en comptes de la solidaritat i la cooperació en el si de la comunitat. Per tant, els drets socials han de garantir la igualtat d'oportunitats i evitar qualsevol forma de discriminació o exclusió social. Entenem que els drets socials han de donar resposta a les necessitats bàsiques de les persones per tal de caminar cap a una societat basada en la justícia social i la igualtat.

Des de la CUP pensem que els drets socials han de guiar l’acció política municipal en el seu conjunt, i les socials, en particular. No podem obviar que, actualment vivim immersos en una forta crisi econòmica, les conseqüències de la qual està sent suportada majoritàriament per un grup de població creixent. Les retallades que els governs de Madrid i de Barcelona han emprès estan provocant la precarització de les vides de les persones i unes dificultats creixents per accedir a uns drets i serveis que són necessaris per garantir uns mínimes condicions socials.

Des de la CUP, no només ens pronunciem contraris a aquestes retallades, sinó que entenem que cal caminar en el sentit contrari del que estan fent actualment els governs, per tal d’assegurar un futur just i socialment cohesionat a Vilafranca.
Els drets socials, per nosaltres, són universals i inalienables i per això, qualsevol retallada d'aquests és injustificable.

És hora que els ajuntaments passin a ser un agent actiu per tal de transformar l'actual sistema neoliberal basat en el màxim benefici d’uns pocs per damunt dels drets de la majoria. Des de la CUP apostem per la transformació de l'actual ordre econòmic i social com a única via per posar fi a les desigualtats socials.

En l'àmbit local, la desigualtat i els efectes de la crisi es tradueixen en la coexistència de bosses de pobresa o rendes per càpita molt baixes (serveis d’assistència desbordats, cues per aconseguir béns bàsics com aliments, roba... Recursos pels sense sostre plens, gent a la vila que necessita buscar a les escombraries per si troba alguna cosa que els pugui cobrir alguna necessitat, etc.), al costat d'un petit percentatge de població que concentra grans propietats i una capacitat de consum molt elevada i de luxe.

Cal remarcar que tothom ha de contribuir a la proposta i recerca de solucions que l'Ajuntament pot arribar a establir. Ens cal un canvi de rumb i deixar de banda l'orientació assistencialista i caritativa, que només lluita contra les conseqüències, per anar a l'origen de les causes de les desigualtats.

Per això, ens comprometem a emprendre accions a nivell municipal de superació del model actual:

- Crear un nou model de gestió i participació de base municipal sense imposicions supramunicipals que no coneixen la realitat local.

- Cercar alternatives econòmiques (com una banca local) per tal d’anar creant des de la base una alternativa que es pugui anar estenent arreu de pobles, viles i ciutats dels Països Catalans.

- Potenciar el cooperativisme de distribució i consum com a alternativa al capitalisme especulatiu.

- Implicar directament a la població en la planificació i gestió del manteniment dels serveis de titularitat pública (sobretot serveis educatius, sanitaris, laborals, d’habitatge, etc.) davant de l'ofensiva neoliberal que promou les privatitzacions i l’assignació de menys recursos als serveis públics.

- Generar polítiques per promoure la participació, el debat i la mobilització, i així, afrontar els conflictes socials que puguin afectar el municipi i superar els discursos ‘criminalitzadors’ dels sectors més pobres de la vila.

 

Propostes concretes

Crear la regidoria pels Drets Socials:

Volem reorientar i reestructurar l’actual regidoria de Serveis Socials cap a una regidoria basada en els drets socials de les persones, entesos com a drets universals i que han de ser efectius i accessibles per a tothom. Proposem que es digui regidoria pels Drets Socials, i asseguri un ampli ventall de drets bàsics de les persones, entès com a pilar de qualsevol democràcia, i no només pal·liar situacions límit. S’ha d’anar més enllà del simple assistencialisme, per tant, aquesta nova regidoria haurà de modificar substancialment els seus objectius i superar l’estadi actual, on s’intenten alleugerir les conseqüències de situacions difícils de necessitat econòmica o de problemàtica d’exclusió social, a un estadi on es treballi per solucionar les causes que provoquen aquesta problemàtica o necessitat. Cal pensar en un nou escenari, on la regidoria resol i defuig de polítiques i actuacions que perpetuen la demanda i la dependència d’usuaris/es d’aquests serveis.

Per això, és bàsic situar aquesta ‘nova’ regidoria en una posició principal dins l’esquema i organització municipal, i que d'ella es derivin els diferents serveis i regidories. A més,  hauria de dependre directament de l'Alcaldia. Serà la regidoria motor, on s’assegurarà una transversalitat real en totes les polítiques públiques (culturals, esportives, educatives, ambientals, urbanístiques, laborals, econòmiques, de gent gran, de joves, de dones, etc.). Aquesta és la correlació lògica si els drets socials s’entenen com un pilar estructurador de la vila, i es dotarà dels recursos necessaris. 

Per agilitar els processos i per descongestionar l'administració local i garantir la ràpida solució dels problemes que plantegin les persones, cal que la regidoria de Drets Socials disposi d'una finestreta única que agiliti, solucioni i assessori de forma ràpida i eficaç els problemes.
Aquesta regidoria, que seria el pilar estructurador de totes les actuacions i polítiques públiques, requereix d’una eina de coneixement important, bàsica i transversal: un Observatori pels Drets Socials. Aquest ha de ser un instrument d’assessorament, amb dades reals i actualitzades de tots els serveis públics de la vila i amb fonts de coneixement d’altres administracions supramunicipals (comarcals, autonòmiques i estatals). D’aquesta manera, la informació seria pública, transparent i comparable, ajudaria a detectar necessitats i millores en els serveis i, permetria un treball tècnic transversal real i de seguiment i avaluació de la qualitat dels serveis.

Elaborar la Carta pels Drets Socials:

Per tal d’avançar en aquest sentit i amb la intenció de vetllar perquè així sigui, caldrà elaborar un pla d’actuació per abordar les situacions de pobresa i/o exclusió social a Vilafranca i per orientar i determinar les accions que es duran a terme per corregir aquestes situacions. Per ser una vila totalment inclusiva, s'ha de gaudir d’una carta de drets irrenunciables i assegurada per l’acció del govern municipal.  En cas contrari, no és possible desenvolupar una democràcia en les relacions socials i en la vida econòmica que regeix la nostra societat i convivència.  A més a més, els pressupostos municipals hauran de prioritzar l’aplicació de les partides necessàries per a fer efectius aquests drets socials universals.

Elaborar un Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social: desenvolupament dels drets socials de manera participativa i transversal:

Aquest pla s’ha de plantejar des d’una òptica global de Vilafranca i ha de ser dissenyat amb la participació ciutadana i de manera transversal. La redacció ha d’incorporar tots els actors associatius i comunitaris que operen en el terreny de la inclusió i defensa dels drets socials, i integrar els programes que des de diferents sectors i regidories de l’Ajuntament s’impulsen per a la inclusió social.

Com a primer pas s’han de definir i reconèixer participativament quins són els drets socials de les persones que viuen a Vilafranca, per després treballar des de totes les regidories de manera transversal per tal de garantir el seu exercici.

Caldrà crear una comissió de seguiment formada pels grups municipals i agents socials per fer efectiu aquest pla, que vetlli per la seva execució i avaluï anualment el seu compliment. Cal ser curosos i preveure un esforç sostingut en la disponibilitat de recursos econòmics i humans dedicats a una política municipal decidida a lluitar per a la plena igualtat d’oportunitats.