Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Resum del ple de novembre: Vilafranca tindrà un Consell de la Vila

El plenari vota a favor de la moció de la CUP de crear un Consell de la Vila i una Coordinadora veïnal i de barris, després de presentar-hi algunes esmenes.

El passat dimecres 1 de desembre es va celebrar un nou plenari municipal. Aquest va ser el primer ple municipal que se celebrava passades les eleccions autonòmiques del passat 28 de novembre, el qual ha significat un canvi en la correlació de forces del parlament autonòmic català.

El Ple es va iniciar amb la proposta de modificació puntual del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) que se centrava principalment en canviar la regulació de l'ús comercial al centre, permetent l'obertura de comerços fins a 1.300 m2 en lloc dels 400 m2 actuals. La proposta va ser aprovada amb els vots favorables de tots els partits, excepte l'abstenció de la CUP i d'ICV. Des de la CUP pensem que si bé aquesta és una mesura correctora a un desequilibri existent actualment a la Vila, també és cert, que pot allunyar la Vila del model de comerç de proximitat, pel qual s'havia apostat fins al moment i que justificava aquesta mesura que s'havia establert en l'actual POUM.
 
Seguidament es va presentar una proposta de modificació de pressupost, principalment per l'adquisició d'uns terrenys, del que es coneix com el Casal 2000, de la muntanya de St. Jaume per part de l'Ajuntament de Vilafranca. Des de l'equip de govern es va defensar aquesta operació per tal d'aturar el creixement de la pedrera situada a l'altra rasant de la muntanya (en el terme municipal de Pacs). Cal recordar que aquesta part de la muntanya esta protegida per un pla especial, sigui qui en sigui el propietari. La proposta va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de la CUP, que es va abstenir en la votació. Si bé, des de la CUP es va manifestar el seu  acord en la municipalització d'un espai, com pot ser el Casal 2000 i la preservació de la muntanya, no compartim les formes ni el moment en què es fa aquesta operació, en un context de crisi econòmica. Des de la CUP vam manifestar els nostres dubtes sobre certes partides utilitzades per la compra de la muntanya i la inexistència d'un pla d'usos que  permeti regular el futur ús públic i municipal de la muntanya. Des de la CUP ens preguntem com és que aquest diners no havien aparegut abans, o si en podrien aparèixer més. I també ens preguntem que si s'han buscat aquest diners per aquesta operació, perquè no es busquen recursos per tal de mantenir serveis socials que s'estan reduint per falta de recursos.

A continuació després d'uns punts de caire administratiu es va passar al debat de les mocions presentades al Ple, 4 presentades per la CUP, una d'elles conjuntament amb ICV i ERC, i una cinquena presentada per via d'urgència per part del grup del PSC.

La primera de la mocions presentada per la CUP proposàvem la creació d'una Coordinadora veïnal i de barris com a pas prèvia a la posterior creació d'un Consell de la Vila. Aquesta, recordem-ho, és una proposta que molts dels grups municipals porten al seu programa electoral d'una manera o d'una altra. Pel que fa a la creació de la Coordinadora veïnal i de barris, proposàvem regularitzar les reunions "informals" que es tenen amb les associacions de veïns a través d'una coordinadora veïnal i després estudiar la creació d'un Consell de la Vila amb una representació més àmplia d'entitats i col·lectius. Per part d'alguns grups municipals, tot i compartir la idea en general, no veien bé com es formaria el Consell de la Vila. En aquest sentit, la moció deixava obert el mecanisme de creació d'aquest consell per tal que tothom hi estigués d'acord i es pogués "acordar" entre els diferents grups municipals. Aquest comportament contrari per part d'alguns grups demostra la seva poca coherència a l'hora de facilitar mecanismes de participació a la població, tot i ser part dels seus programes electorals. Finalment la moció va ser aprovada amb els vots favorables de CUP, CIU, PSC i ERC. El PP hi va votar en contra, i ICV es va desmarcar amb una abstenció, afirmant que aquests tipus de models de participació poden derivar en "democràcies orgàniques", fent referència al franquisme. Així, doncs, segons el regidor d'ICV, els mecanismes de participació ciutadana s'assimilen al franquisme...

La segona moció presentada conjuntament per la CUP, ERC i ICV era per denunciar els últims esdeveniments en el conflicte entre el poble Sahrauí i el Marroc, i per denunciar la connivència de comunitat internacional i especialment de l'Estat espanyol amb el govern marroquí. La moció es va aprovar per unanimitat. En aquesta ocasió la moció va ser defensada pel sotsdelegat del Front POLISARIO a Catalunya.

Seguidament es va passar a debatre la tercera moció presentada per la CUP per tal de rebutjar les mesures judicials contra disposicions municipals reguladores dels usos lingüístics de Barcelona i Lleida, que es podria fer extensiu a altres municipis i que suposa un atac directa a l'ús normalitzat del català i que en cap cas discrimina el castellà. La moció es va aprovar amb tots els vots favorables menys el del PP, grup per altra banda, instigador d'aquest tipus de mesures judicials contra el català.

La quarta moció presentada per la CUP era per mostrar el rebuig als abusos realitzats per part de l'SGAE, arran de la recent sentència del Tribunal de Justícia Europeu en què declara il·legal el cànon digital que s'aplica a productes electrònics a l'Estat espanyol. En la moció es denunciava l'aplicació d'aquest cànon i del format de l'actual llei de propietat intel·lectual. En aquest sentit es reclamava que l'Ajuntament demanés la reformulació d'aquesta llei, i el retorn del cànon pagat en aquest concepte per part de l'Ajuntament durant els darrers anys. La moció es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals, després de presentar dues esmenes.

Finalment es va debatre una moció presentada d'urgència pel PSC en què es reclamava la convocatòria de la "Comissió de seguiment de comunicació i publicitat" arran d'una campanya que vol fer l'equip de govern titulada "Una Vilafranca que va endavant – Espais i equipaments 2009 – 2011". La moció es va aprovar per unanimitat. Des de la CUP volem posar de manifest, però, la hipocresia del PSC davant aquest fet, ja que en les seves últimes setmanes de govern a l'Ajuntament van fer un polèmic tríptic en nom del llavors alcalde Francisco Romero, anunciant l'acció de govern en front la imminent moció de censura i en cap cas es va convocar cap comissió.

Finalment, en el torn de precs i preguntes, des de la CUP es van formular un seguit de preguntes en referència a la situació urbanística en la que es troba actualment la zona del Vilar, entre d'altres qüestions.