Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Surt de la presó Iñaki Uria, el darrer detingut d’Egunkaria

El tancament del diari va originar un fort moviment de solidaritat als Països Catalans.

En sortir de la presó d’Aranjuez, Iñaki Uria, ex-conseller delegat del diari Egunkaria, suprimit pel govern espanyol anterior, va declarar que estava molt content i va reivindicar la seva innocència i la de tots els treballadors d’Egunkaria detinguts, segons que va explicar a VilaWeb el director de Berria i ex-director d’Egunkaria, Martxelo Otamendi, que va anar a rebre’l amb amics i familiars. Uria va dir que l’únic delicte que ell i els altres detinguts havien comès era el d'haver defensat la llengua i la cultura basques, i que estava molt agraït a tots els qui li havien prestat suport i que havien fet campanya contra la seva detenció.

Després d'un any i mig d'empresonament, l’ex-conseller delegat d'Egunkaria va ser alliberat ahir, poc abans de les vuit del vespre, gràcies al fet que familiars i amics havien presentat un aval de 450.000 euros. Aquests van anar a la presó d'Aranjuez (Madrid) a fer-li una rebuda, testimoniada pels mitjans de comunicació. Recordem que l’Audiència Nacional espanyola li demanava una fiança de 600.000 euros, la més elevada que s’hagués demanat mai al País Basc per un detingut. Aquesta fiança tan exagerada va causar estupor i una gran indignació als cercles nacionalistes d’Euskadi. Finalment, a petició de la defensa d'Uria, la fiscal va admetre una rebaixa del 25%, acceptada pel jutge a principi del mes de juliol. Aquest també va acceptar, la setmana passada, que la quantitat es pogués dipositar en avals, no necessàriament en metàl•lic, com havia exigit en un primer moment.

El febrer del 2003 el govern del PP va ordenar el tancament del diari Egunkaria, l’únic que hi havia en èuscar, i en va fer detenir periodistes, directius i treballadors. Molts dels detinguts alliberats han denunciat que foren objecte de tortures i vexacions per la policia, com ara l’ex-director de la publicació, Martxelo Otamendi, actual director del diari Berria, successor d'Egunkaria. El tancament del diari va revoltar el País Basc i els Països Catalans, i va originar un moviment de solidaritat catalana.