Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Vilafranca és la primera capital de comarca en què tots els grups polítics acorden no hissar la band

L’estelada va tornar a veure’s en plena diada castellera de Sant Fèlix al balcó d’un Ajuntament.

Com ja és habitual els darrers anys, i contravenint la legislació, no s’ha vist la bandera de l’Estat a l’Ajuntament de Vilafranca. La novetat destacada d’aquest any ha estat el consens a l’entorn de l’absència de l’ensenya espanyola, un fet singular a Catalunya perquè és la primera vegada que en una capital de comarca tothom es pronuncia contra la seva presència. Però amb matisos, perquè la possible col•locació de la senyera estelada al balcó consistorial va ser decisiva, al generar disparitat d’opinions que van condicionar les decisions de cada grup polític. El més sorprenent de tot va ser que el Partit Popular s’afegís a la proposta. I en segon lloc que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) no figurés incialment entre els signants de l’acord. Però tot té una explicació. Josep Ramon, regidor del PP a l’Ajuntament, va donar a conèixer que va acceptar l’acord després d’un conversa telefònica amb Ramon Xena, regidor d’ERC i alcalde accidental quan es va promoure el manifest. El regidor popular va acceptar sumar-se a l’acord “perquè se’ns va dir que d’aquesta manera no es posaria l’estelada al balcó consistorial”. Segons Ramon “el PP està pel compliment de la legalitat (és a dir hissar totes les banderes amb la presència destacada de l’espanyola al bell mig) però com que la nostra força és d’un únic regidor en un ajuntament de 21, i com que se’ns va vendre que així es podria evitar la presència de l’estelada, vam accedir-hi”. El PP hi va veure el mal menor. A fi de comptes la bandera espanyola ja no s’hissava des de feia anys però la novetat del darrer any havia estat la presència d’una bandera independentista. L’acord promogut pel regidor republicà Ramon Xena deia, textualment, que amb la bandera catalana “s’hi senten representats tots els vilafranquins i vilafranquines i amb ella s’identifiquen totes les voluntats polítiques presents al consitori vilafranquí”.

Recel a la CUP.

La CUP, en canvi, tot i rebutjar de manera contundent la presència de la bandera espanyola no va aparèixer entre els signants. La raó és que quan es van produir els contactes telefònics, Otger Amatller, el regidor de la CUP, era de vacances a Milà. Però així i tot, en el si de la CUP, es recelava d’aquest acord. Perquè la bandera erspanyola fa ja set anys que no es veia a l’Ajuntament i perquè rere el manifest hi veien “la voluntat d’evitar que es tornés a posar l’estelada al balcó de l’Ajuntament” tal com va fer el regidor Otger Amatller en l’edició de 2003, durant la diada castellera de Sant Fèlix i amb la plaça plena de gom a gom. Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, va manifestar de seguida la seva satisfacció per l’acord assoslit “per 20 dels 21 regidors” del Consistori a favor d’hissar únicament la bandera catalana a l’Ajuntament de la capital del Penedès. Fonts de l’alcaldia van corroborar, a més, que el pals de les banderes, al terrat de l’Ajuntament, s’havien retirat el 1997. De manera que en aquests moments, fins i tot per una qüestió logística, no es podria donar compliment a la legalitat. Esteve no va ocultar, no obstant, que l’acord preveia que només hi hauria la bandera catalana i això era clarament una invitació a la CUP a no tornar a repetir l’acció de l’estelada, fet que Esteve esperava que no es produís, tenint en compte també que enguany, al balcó consistorial, hi havia prevista la presència del President de la Generalitat, Pasqual Maragall, al qual finalment també va acompanyar el conseller en Cap, Josep Bargalló, i a peu de plaça, Josep Lluís Carod-Rovira. Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, va manifestar públicament el seu compromís entorn el consens sobre la presència única de la bandera catalana al balcó de l’Ajuntament, en coincidència amb l’esperit de l’acord impulsat pel Govern municipal, a través del seu coordinador, Ramon Xena. Però Esteve va rebutjar la col•locació de qualsevol altra ensenya, en relació a l’anunciada intenció de la CUP, a través del seu regidor Otger Amatller, de penjar l’estelada sobre un dels domassos del balcó de l’Ajuntament a l’inici de l’exhibició castellera de Sant Fèlix.

Regull no vol excuses.

Pere Regull, portaveu de CiU, també es va referir a la qüestió. Regull no va ocultar la seva alegria per l’acord a favor d’hissar només la bandera catalana al balcó de l’Ajuntament i evitar la presència de l’ensenya espanyola. Però es va mostrar més escèptic sobre la presència de la bandera estelada “perquè no voldria que això servís d’excusa per generar una polèmica que acabés amb el retorn de la bandera espanyola a l’Ajuntament”. Però al cap de llista de CiU, no obstant, tampoc no hi va veure cap altre inconvenient. “A mi no em molesta veure-hi la bandera independentista, al contrari. Però em preocuparia que això pogués acabar propiciant una polèmica que servís d’excusa per imposar la legalitat”. Al contrari que en altres ajuntaments, l’acord d’hissar només la bandera catalana no es va adoptar en sessió plenària. De manera que no es va produir la intervenció de la Delegació del Govern. L’alcalde, Marcel Esteve, havia anunciat que en cas d’un requeriment administratiu “llegiria el contingut” abans de prendre cap decisió.

Sergi Sol.
http://www.el3devuit.com