La CUP reclama “fets i no paraules” al Govern per avançar cap a un pressupost participatiu
Segons l’acta oficial d’aquell ple, aportada per la CUP, Romero va anunciar la previsió “de reforçar la participació ciutadana en diversos processos”, alhora que descartava preveure una partida destinada a facilitar la participació” perquè no és necessària”. Per la seva banda, l’alcalde Marcel Esteve va fer èmfasi en l’existència “d’un conveni amb la Universitat Autònoma per estudiar possibles metodologies de participació ciutadana”, però va fer notar “les diverses i poques experiències, haurem de veure què som capaços de fer”.
Per Amatller i la resta de portaveus de la CUP, el resultat no pot ser més decebedor: “Dos anys després, la qüestió segueix sobre la taula perquè l’equip de govern no ha mostrat cap mena de voluntat de tirar endavant uns pressupostos participatius i continua amb un model d’elaboració dels pressupostos poc transparent”. En aquest sentit, la CUP destaca “els pocs dies d’antelació” amb què se li faciliten els pressupostos i, com a conseqüència, l’escàs marge de temps per estudiar-los amb detall. A més, troben a faltar “informació adequada a la població sobre aquests” i la falta de voluntat “per incentivar la participació”. L’esquerra independentista dóna una gran importància a la particiapció ciutadana en l’elaboració del presupost municipal perquè “aproparia la vida política pública als vilatanas i seria un mecanisme de control sobre la gestió municipal”.
Aquest és el motiu que ha portat la CUP a presentar una moció al ple municipal de dimarts en què reclama al govern el compliment de “la seva paraula: mirar d’estudiar les possibilitats de tirar endavant uns pressupostos participatius), denuncia “una gestió oculta dels pressupostos municipals” i reclama “mostrar una gestió transparent i informativa” dels pressupostos amb totes les partides desglossades.
Durant la roda de premsa, Llorenç Casanova va fer referència a les experiències de participació ciutadana (cobriment de la via del tren i usos de la Rambla) impulsades pel govern municipal, en què va destacar “l’èxit notable de particiació”, però va observar que en aquests processos l’opinió de la ciutadania “no era vinculant, i aquesta és una de les grans diferències entre la participació citadana que vol el govern municipal i la que volem nosaltres”. Segons Casanova, la ciutadania “té dret a participar i ha de ser corresponsable de la gestió de Vilafranca, fet que hauria de traduir-se en processos de participació ciutadana vinculants.
La moció de la CUP de desembre de 2004 demanava finalment a l’Ajuntament un pronunciament “clar sobre la voluntat d’iniciar un verdader procés de participació ciutadana, obrint a la població els pressupostos municipals”, i un “ús transparent i plenament informatiu a les forces polítiques de l’oposició i la ciutadania”. La CUP advertia aleshores que si es desatenien les seves demandes votaria “en contra dels pressupostos” perquè entendrien que la gestió d’aquests “no és democràtica ni transparent i en cap cas no afavoreix la participació de la població”. Ara, la nova moció torna a reclamar una partida pressupostària per a l’àrea de Participació Ciutadana per tal d’iniciar els processos necessaris per a l’elaboració d’uns pressupostos participatius de cara a l’any vinent”.