Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El NO arriba al 20% als Països Catalans

Al País Valencià ha votat el 44% del cens electoral, al Principat el 41 i a les Illes la xifra baixa al 33%.

Els resultats oficials, que el Ministeri de l'Interior espanyol va començar a donar a conèixer a partir de les nou del vespre, amb el tancament d'urnes a les Canàries, no s'han allunyat gaire dels oferts a les vuit per l'enquesta d'Ipsos Eco Consulting. Així, al Principat el sí ha obtingut el 64,6% dels vots, enfront del 28% de partidaris del no. Això significa que ha superat en onze punts el conjunt de l'estat. Als Països Catalans, els votants contraris a la constitució han sumat 874.000 vots. Pel que fa al vot en blanc, al Principat la xifra s'ha situat per sobre del 7% i la participació gairebé ha arribat al 41%.

Al País Valencià, gairebé el 77,4% de votants s'han decantat pel sí. Un 16,4% dels valencians, en canvi, han votat pel no. Pel que fa a participació, ha estat força més alta que la del Principat i el conjunt de l'estat: 44,4%.

A les Illes, on ha votat sols un 33% del cens electoral, els resultats han estat molt semblants als del País Valencià: 77,6% pel sí, 16% pel no.

En el conjunt de l'estat, els resultats han estat més favorables al sí: un 76,5% dels votants s'hi han decantat a favor, mentre que el no ha rebut el 17,4% dels vots escrutats. La participació ha estat del 42%.

El vot en contra de la constitució se situa al Principat onze punts per sobre del conjunt de l'estat.

Juntament amb el País Basc i Navarra, el Principat s'ha comportat de manera força diferenciada en el referèndum per ratificar el tractat constitucional. El no a la constitució, que en el conjunt de l'estat s'ha situat en el 17,2% de mitjana, ha rebut el suport del 28% dels principatins (593.000 vots) que han decidit passar per les urnes. És a dir, onze punts per sobre de la mitjana. Una dada significativa és que el no ha guanyat en un centenar de poblacions del Principat. El sí, per la seva banda, ha obtingut el 64% dels vots. Per demarcacions, el vot negatiu al tractat s'ha fet notar sobretot a les comarques de Girona, on el no s'ha enfilat fins al 33,4%. És la segona demarcació amb més vot contrari, rere Guipúscoa (40,7%).

El comportament del Principat també ha estat diferent en el cas del vot en blanc, amb 154.000 votants. I s'ha situat un punt i escaig per damunt respecte del conjunt de l'estat: 7,3% davant del 6%.

Finalment, i pel que fa a participació, la xifra definitiva s'ha situat en el 41%, molt semblant a la de la mitjana general.

El sí guanya al País Valencià amb un 77% i marca l'índex de participació més alt del país.

Si mirem cadascuna de les circumscripcions separadament, veurem que la de València és on el no ha tingut el resultats més importants, amb gairebé el 18% dels vots. El sí s'ha situat entorn del 76%. A Castelló, el no ha assolit una mica més del 15% i el sí, el 78%. Finalment, a la circumscripció d'Alacant, és on el no ha aconseguit una xifra més petita, amb el 14,5%, mentre que el sí s'ha situat al voltant del 80%.

La participació al País Valencià ha estat del 44,34%, la xifra més alta del nostre país. Els vots en blanc s'han situat al voltant del 6% (amb gairebé 90.000 vots).

Les Illes Balears registren la xifra més baixa de participació del país.

Si fem un repàs a les quatre illes, a Mallorca hi ha hagut el 76,96% de vots a favor del sí i el 16,73% a favor del no. A Menorca, el sí s'ha situat entorn del 74,8% i el no, del 17,1%. A Eivissa, és on la xifra del no ha estat més baixa, un 9,79%, mentre que el sí s'ha imposat per 84,95%. Finalment, a Formentera, els col•legis electorals han registrat el 82,75% de vots favorables a l'aprovació del text constitucional i el 12,35% de vots contraris.

La participació a les Illes Balears ha estat del 33,24%, la més baixa del país. El nombre de vots en blanc ha estat del 6,34% (una mica més de 13.487).

www.vilaweb.com