Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Les festes de Sant Raimon, a debat públic

L’Escorxador acollirà una jornada oberta el 2 d’abril per debatre el Protocol abans de portar-lo a aprovació del Ple municipal.

Joan Rios, regidor de Cultura, espera que el Protocol de les festes de Sant Raimon sigui un instrument útil per potenciar les festes de Sant Raimon. Per aquest motiu el Servei de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat una Jornada de Debat de l’actual text de Protocol de les Festes de Sant Raimon, un text que es va començar a gestar finalitzades les Festes de l’any 2004 a iniciativa conjunta dels integrants Coordinadora i del Servei de Cultura municipal.

Sant Raimon, les festes d’hivern de Vilafranca, van ser a un pas de desaparèixer. La decidida intervenció de la societat civil va evitar que fos així, tal com recordava la Coordinadora de Festes de Sant Raimon 2005 que va homenatjar, encarregant-los el pregó festiu, Joan Troyano i Natàlia Mallofré per aquest motiu, sense estalviar crítiques explícites a l’Ajuntament. Però aquesta situació ja sembla història. Aquesta opinió que comparteix Raimon Cuyàs, membre de la Coordinadora de Festes de Sant Raimon 2005. Per a Cuyàs, el Protocol de Sant Raimon “és necessari, cal establir unes normes de funcionament. Ajudarà que les festes, que jo crec que s’han consolidat, vagin endavant. I sobretot permetrà que la gent que treballa per les festes tinguin més facilitats per fer coses. Per exemple, és essencial disposar de locals. Les de sant Raimon no són unes festes multitudinàries, són intimistes però ara funcionen. I estic convençut que poden anar a més”. “Les Festes de Sant Raimon s’erigeixen dins el calendari festiu de Vilafranca com unes festes organitzades per les diferents entitats de Vilafranca, sent en aquests sentit una mostra de la capacitat i il•lusió del món associatiu local per difondre i dinamitzar les seves pròpies activitats així com la capacitat de generar i promoure altres activitats col•laborant les unes amb les altres”. Aquest és l’esperit amb què, segons el Protocol provisional que es pot consultar a través d’Internet, es vol consolidar aquesta celebració festiva tan singular i participativa.

“Personalitat pròpia”.

Per això el Protocol especifica que la proposta més valorada dins el treball del PAC (Pla d’Acció Cultural) és que “les Festes de Sant Raimon han de tenir personalitat pròpia i no esdevenir una festa major en petit, es proposa com a element integrador de les festes la producció i difusió de la creació artística local (teatre, música, dansa, literatura…) per la qual cosa la seva programació podria esdevenir, en gran mesura, l’aparador públic d’aquest tipus d’activitat”. Les festes es consoliden a l’entorn del 7 de gener però amb limitacions, d’acord amb el text provisional del Protocol que especifica que “la proposta de la Coordinadora és que aquestes dates incloguin tres caps de setmana per a poder comptar amb suficients dies festius que assegurin la possibilitat de participació ciutadana als actes que s’hi programin. Aquesta possibilitat es valorarà cada d’any de manera conjunta entre el Servei de Cultura i la Coordinadora segons s’escaiguin les dates dins el calendari”. L’Ajuntament de Vilafranca ha apostat per no tancar encara el Protocol i no portar-lo a aprovació del Ple municipal fins després del 2 d’abril, dia en què l’Escorxador acollirà una jornada pública de debat auspiciada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. El Servei de Cultura ha donat a conèixer, en aquesta línia d’actuació, que després de “diverses consultes a entitats i col•lectius interessats en les festes d’hivern el text es va donar per enllestit i es va penjar a la pàgina web per tal que tothom qui ho desitgés en pogués tenir coneixement i pogués fer-ne les esmenes oportunes adreçant-se al Servei de Cultura”. Una comissió, segons han explicat, va mantenir paral•lelament diverses reunions internes per tal d’ajustar el text al màxim possible dins els objectius i finalitat de les Festes de Sant Raimon. Raimon Cuyàs ha observat la importància que “la gent s’impliqui i participi en aquest Protocol, se l’han de fer seu i discutir-lo. La gent s’ha de mullar i fer les seves aportacions”.

Autonomia de la Cooordinadora.

Segons el Protocol la Coordinadora tindrà cinc membres, pertanyents a entitats de la Vila, i escollits en assemblea durant els mesos de març o abril a proposta de les entitats. La Coordinadora tindrà àmplies potestats, amb una assignació mínima de fons municipals de 12.000 euros i haurà de justificar documentalment cadascuna de les despeses. El mes d’agost de 2003, el Ple municipal, encara en presència de Joan Aguado, va aprovar per unanimitat una moció de la candidatura d’Unitat Popular (CUP) que defensava la plena autonomia de la Coordinadora de Festes, una circumstància que l’actual Protocol, de moment, no recull en tota la seva literalitat tot i atorgar un paper preponderant a la Coordinadora de Festes. La moció, entre d’altres coses, mantenia que “la Coordinadora de les Festes de Sant Raimon tingui llibertat absoluta alhora de realitzar i coordinar actes i xerrades”. No obstant, tot i l’any que ha transcorregut des que va redactar-se el Protocol, la Regidoria de Cultura ha cregut interessant d’organitzar una jornada de debat del Protocol per tal de “donar-li encara més difusió i obrir les portes al debat per millorar-ne el contingut”. Una jornada, segons ha donat a conèixer Joan Rios, adreçada a totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi.

Punts febles.

En la introdució es fa notar que el punt “més feble d’aquestes festes és, encara, el desconeixement d’una part important de la població del sentit i contingut de les mateixes”. És a l’ampara d’aquesta conclusió que la Coordinadora de Festes i el Servei de Cultura de l’Ajuntament han coincidit a manifestar, d’acord amb el que apareix en el preàmbul del Protocol, que si es pretén “aconseguir una participació i una sensació de festa pròpia de Vilafranca durant les Festes de Sant Raimon per part de tots els habitants de la vila cal iniciar una estratègia de divulgació de l’existència d’aquestes festes i d’obrir-les a un sector més ampli de la població. Una de les propostes de divulgació és la confecció d’un díptic informatiu, o d’un conte adreçat als infants que pugui difondre’s a totes les escoles per tal que els nens i nenes coneguin qui era Sant Raimon i perquè hi ha unes festes a Vilafranca que porten el seu nom”, una iniciativa que ja es va posar parcialment en marxa aquest hivern amb la decisió de la Coordinadora d’editar d’un CD que a més de ser un recopilatori de grups i cantants de l’Alt Penedès contenia una peça introductòria on es donava a conèixer l’origen, evolució i el significat de les festes de Sant Raimon.

www.el3devuit.com