Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Processen deu penedesencs per delicte electoral

Els processats van participar el 19 de febrer en una manifestació contra la Constitució Europea a Vilafranca.

Deu joves penedesencs han estat cridats a declarar acusats d’un presumpte delicte electoral com a conseqüència de la seva participació en una manifestació contra la Constitució Europea que es va celebrar el 19 de febrer a Vilafranca a convocatòria de la plataforma “El Penedès diu No a la Constitució Europea” integrada en la plataforma “Els Països Catalans diuen no a la Constitució Europea”. Els joves afronten possibles penes de presó i multes accessòries d’acord amb el que estableix la Llei de Règim Electoral General i l’actual Codi Penal.

La manifestació va transcórrer sense incidents pel centre de Vilafranca el 19 de febrer, en el marc d’una jornada d’actes que havia convocat per a aquest dia la plataforma “El Penedès diu No a la Constitució Europea”, amb un dinar popular a l’Ateneu Popular X, la manifestació i una festa de fi de campanya a Cal Noi-Noi amb l’actuació de diversos grups entre els quals hi havia Cesk Freixas i els altres Bandais. La jornada es preveia com la culminació d’una llarga campanya endegada per la plataforma que havia fet prèviament diverses xerrades informatives per demanar el No en el referèndum sobre la Constitució Europea del 20 de febrer. La manifestació, que havia estat anunciada públicament i que no va ser prohibida per cap autoritat competent, va ser gravada per dos agents de paisà de la Benemèrita que havien estat autoritzats pel delegat del Govern a Barcelona per “efectuar videogravació i identificació dels dirigents i promotors de la manifestació referida”.

La mobilització del 19 de febrer es va iniciar a un quart de set de la tarda a la plaça de la Vila i va acabar a quarts de vuit a la mateixa plaça sense que es registrés cap mena d’aldarull, fet que també s’admet implícitament a l’informe efectuat pels agents de la guàrdia civil que van seguir el transcurs de la marxa, amb un marcat to festiu i la presència d’un grup de grallers. Abans de dissoldre’s la manifestació, el cantautor de Sant Pere de Riudebitlles Cesk Freixes va llegir un manifest en què denunciava els motius per rebutjar la Constitució Europea. Entre d’altres, va al•ludir al dret a l’autodeterminació perquè “la Constitució Europea garanteix la unitat dels estats i els permet seguir negant el dret a l’autodeterminació dels pobles fins i tot amb la força. Per tant, Espanya i França reforçaran l’opressió sobre els Països Catalans”. En el seu parlament, Freixas també fer notar els dèficits socials del tracte constitucional. Possiblement per això és Cesk Freixas el primer dels deu joves que apareix a l’atestat de la guàrdia civil que signa el Grup d’Informació de la Comandància de Barcelona amb seu a Sant Andreu de la Barca.

Les imputacions contra els joves són únicament per haver participat en la manifestació festiva.

Freixas apareix a l’informe policial com la persona que “dirigia la manifestació, i va donar lectura al manifest d’inici d’aquesta, reconegut per la Força Actuant”. Freixes no és l’únic músic a qui la guàrdia civil imputa la comissió d’un delicte electoral. El baixista dels Inadaptats i de La Fera Ferotge, Xavier Jacint Pérez Burdalo, més conegut per “Bull”, apareix a l’informe com una persona que “formava part activa de la manifestació, orientant i donant consignes als participants”. Bull apareix fotografiat a l’informe i el seu nom consta escrit al costat amb lletra manuscrita. D’acord amb la transcripció literal de l’informe, a la plaça de la Vila van donar “lectura a un Manifest en contra de la Constitució Europea i a favor del vot negatiu, i es va iniciar posteriorment una marxa rere una pancarta en la qual es llegeix el text “No a la Constitució Europea”. Aquesta marxa va transcórrer pels carrers Cort, Parellada, rambla Nostra Senyora i rambla Sant Francesc, per finalitzar novament a la plaça de la Vila i es va dissoldre en la seva totalitat sobre les 19.15 hores”. L’informe apunta una hipòtesi abans de citar fil per randa deu persones i el seu suposat paper al si de la manifestació: “Alguns dels manifestants anaven tapant-se el rostre amb màscares blanques, amb el fi probable de dificultar la seva identificació, sent reconeguts com a organitzadors o promotors d’aquesta els següents, efectuant les funcions que es detallen...”, i que l’informe tracta individualment. Lluís Gili, domiciliat a Sant Martí Sarroca però veí de Vilafranca, apareix fotografiat sostenint una pancarta. Al seu costat s’hi veu Oriol Sivill, veí de Vilanova i la Geltrú, un altre dels processats, que l’atestat policial assenyala com una de les persones que “donava consignes als participants i repartia pamflets al•lusius a aquesta“. També apareix fotografiat David Sànchez, veí de Vilafranca, a qui s’acusa de “dirigir la manifestació i donar consignes a través del megàfon”. O Joan Lòpez, veí de Sant Pere de Ribes, que formava “part activa de la manifestació, donant consignes als participants”. O Miquel Vendrell, veí de Vilafranca, que “orientava el sentit de la manifestació i portava pancarta dirigent”. Idèntiques al•lusions consten sobre els també vilafranquins Marc Isach i Alba Pradas. Finalment el també vilafranquí Oriol Viñas va ser “reconegut per la força actuant donant consignes als participants”.

Dimecres, a l’associació cultural La Fornal, tots els imputats van participar en una reunió per analitzar la situació i decidir possibles accions a emprendre.

www.el3devuit.com