Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Victòria rotunda del NO a la Constitució Europea a Holanda i s'agreuja la crisi a la UE

El 62% dels votants rebutgen el tractat i els dirigents europeus fan una crida a la calma.

Una àmplia majoria d'electors holandesos, el 61,7%, van dir ahir «no» al tractat de la Constitució europea, mentre que només el 38,3% el va acceptar, segons el 96,5% dels vots escrutats. L'alta participació, d'un 63% -molt per sobre del 39% de les darreres eleccions al Parlament Europeu-, obligarà el govern holandès a considerar vinculant el resultat negatiu. El primer ministre holandès, Jan-Peter Balkenende, va mostrar-se decebut pel resultat i va insistir que el govern respectarà la decisió dels ciutadans. Mentrestant, des de la UE, es feia una crida als estats membres a evitar prendre mesures unilaterals sobre la Constitució.

«Estic decebut, no estic content amb el resultat perquè el gabinet advocava pel 'sí'», va declarar el primer ministre holandès, Jan-Peter Balkenende, en una compareixença retransmesa per televisió. «Els ciutadans ens han donat un senyal inequívoc i el respectarem», va assegurar. El referèndum d'ahir no era vinculant però els polítics havien assenyalat que els seus resultats serien tinguts en compte sempre que la participació superés el 30%. El fet que hagi estat pràcticament del 62% constata que els resultats són determinants.

La UE anima a continuar

Després de conèixer el rebuig d'Holanda, el president en exercici de la UE, el primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker, va demanar a tots els països que continuïn el procés de ratificació.

També el president de la Comissió Europea, Xosé Manuel Durão Barroso, va remarcar la determinació de les tres institucions comunitàries de tirar endavant el procés. A més, va fer una crida a tots els estats membres perquè no adoptin cap iniciativa unilateral per cancel•lar el procés abans de la cimera europea del 16 i 17 de juny.

Les reaccions dels líders polítics d'altres estats membres no es van fer esperar. Entre aquestes, destaca la del ministre britànic d'Afers Estrangers, Jack Straw, que va afirmar que la victòria del «no» suscita «grans preguntes» sobre el futur de la UE. En canvi, el canceller alemany, Gerhard Schroeder, va insistir que la crisi per la ratificació no ha de convertir-se «en una crisi general sobre la UE».

www.elpunt.com