Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El segon ambulatori per a Vilafranca podria emplaçar-se en uns terrenys al costat de l’hospital coma

L’ambulatori de Vilafranca també va viure ahir una jornada de vaga per reclamar més metges per habitant.

El futur segon ambulatori de Vilafranca, que també contemplarà el municipi de Santa Margarida i els Monjos, podria ubicar-se en uns terrenys al costat de l’actual Hospital Comarcal Alt Penedès. Al costat de les instal•lacions hospitalàries comarcals hi ha una àmplia reserva de terreny qualificada en el planejament urbanístic com d’ús sanitari. L’alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve, ha confirmat que aquests terrenys serien, en principi, aptes per ubicar-hi l’hospital. Tot i això, Esteve ha assegurat que aquest emplaçament és una de les possibilitats que contempla el govern municipal de Vilafranca, no l’única. No hi haurà problemes per trobar uns terrenys adients per ubicar-hi el futur segon ambulatori de Vilafranca i els Monjos. Marcel Esteve ha assegurat que el municipi disposa de prou reserva de terreny per a equipaments per garantir la immediata cessió, quan així sigui requerit pel Departament de Salut de la Generalitat, d’uns terrenys que reuneixen les dimensions i característiques tècniques necessàries per fer-hi aquest nou centre sanitari que acabaria amb el procés de saturació que denuncien els professionals i els responsables mèdics de l’actual ambulatori. Esteve ha considerat prematur confirmar un emplaçament definitiu del segon ambulatori de Vilafranca.

Sense descartar les informacions que apunten a una possible ubicació a les rodalies de l’hospital, ha manifestat que, en tot cas, el nou ambulatori es construirà a la perifèria del nucli urbà de Vilafranca i no al centre com l’actual ambulatori de la plaça Penedès. Esteve ha dit que “a hores d’ara no creiem que sigui possible una ubicació al centre perquè és una zona consolidada i no hi ha terrenys suficients per fer-hi un equipament sanitari d’aquest tipus. L’emplaçament final, pensem, per tant, que serà a la perifèria i, evidentment, en un lloc ben comunicat”. Esteve ha assegurat que la decisió no està presa però que en aquests moments els serveis tècnics treballen per anar definint el projecte, i en funció de les necessitats es decidirà l’emplaçament definitiu. L’alcalde de Vilafranca ha destacat la voluntat de “l’Ajuntament d’agilitar tots els tràmits preliminars per poder disposar com més aviat millor d’un segon ambulatori”, però ha recordat que “la decisió i els terminis de construcció depenen de la Generalitat. Hi estem treballant i esperem que durant la visita del la consellera de Sanitat (prevista per a aquest dimarts) en puguem saber més coses”.

Roberto Labandera ha destacat que “per als Monjos, estar a l’àrea bàsica rural, és una distorsió. Perquè l’atenció, els horaris dels metges i la freqüència estan previstos com una àrea bàsica clàssica. El metge ve dos dies a la setmana i els Monjos té un comportament absolutament urbà i necessita el metge de manera permanent”. Va ser el parlamentari socialista, Roberto Labandera, qui la setmana passada, després d’un llarg període de queixes sobre la situació de col•lapse que es viu a l’ambulatori de la plaça del Penedès, anunciava la voluntat del Govern de la Generalitat de construir un segon ambulatori a Vilafranca. La novetat més destacada va ser l’anunci de donar servei també a la població dels Monjos. La nova situació, de retruc, permetria descarregar l’àrea bàsica rural i alleugerir el volum de població que suportava fins ara perquè els Monjos deixaria de pertànyer al Penedès Rural. Labandera ja havia dit que no hi hauria problemes per trobar uns terrenys adequats, “perquè de sòl per a equipaments, a Vilafranca n’hi ha. És l’Ajuntament de Vilafranca el que determinarà la ubicació finalment, sempre que reuneixi els requisits tècnics necessaris. L’Ajuntament haurà d’aprovar la cessió de terrenys a través del ple municipal i posar-los a disposició de la Generalitat, un cop això estigui aprovat”. El futur nou ambulatori, segons va explicar Labandera, permetrà “una gestió unificada d’una població que té unes característiques molt similars. No afectarà el ciutadà en res, però sí a efectes de distribució dels recursos, que sí que l’afectarà en positiu, perquè es planificaran conjuntament les necessitats dels veïns de Vilafranca i dels Monjos”.

El parlamentari Roberto Labandera va assenyalar l’existència de més cartilles sanitàries que veïns.

Labandera també va confirmar l’existència de més d’un miler de cartilles sanitàries a Vilafranca, una xifra superior a la població censada al padró municipal, d’acord amb les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat, alhora que anunciava la futura creació d’un Consorci comarcal que gestionaria les inversions i despeses sanitàries. Precisament ahir dijous, al Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, es va debatre la futura creació d’aquest Consorci amb la presència de dos tècnics del Departament de Salut de la Generalitat, tal i com ha confirmat un dels alcaldes que va participar a la trobada. D’altra banda, els centres sanitaris de Vilafranca, hospital comarcal i ambulatori, també van viure dimecres la jornada de vaga convocada a tots els centres sanitaris públics en demanda de més metges per habitant i de l’increment del temps previst per cada visita.

www.el3devuit.com