Els pagesos del Penedès col•lapsen Vilafranca sota el lema: 'Per un preu digne del raïm i del vi'
22/08/2005
Els pagesos amenacen de no collir sinó s'arriba a un acord el proper 24 d'agost.
Un any després, Vilafranca es va tornar a omplir el dissabte 13 d'agost passat de viticultors, molts d’ells amb tractor, demanant un preu digne pel raïm. Potser van ser uns quants menys que un any enrera, però els prop de 800 viticultors -150 dels quals amb tractor- estaven bastant més enfadats i reivindicatius que aleshores. La manifestació, que va començar pels volts de les 11 del matí, es va cloure cap a la una del migdia i va tallar el trànsit de la variant. Abans, davant del celler de Torres del carrer Comerç, s’havien fet els parlaments. Un notable colapse a les principals artèries de Vilafranca va ser el resultat de les més de dues hores de manifestació dels viticultors exigint, igual que fa un any, un preu digne pel raïm i pel vi. Sense arribar a les xifres del 2004 -aleshores es va parlar de més de 1.000 viticultors i 200 tractors-, els dirigents dels pagesos van valorar positivament que la convocatòria vagi aplegar uns 800 viticultors i 150 tractors. Un altre fet destacat era que, al costat d’Unió de Pagesos, el sindicat convocant, enguany s’hi van aplegar militants de JARC, ASAJA i Associació de Viticultors, tots ells representats pels seus màxims dirigents. Només hi va faltar l’Institut Agrícola de Sant Isidre. El gruix de la manifestació eren viticultors penedesencs i familiars seus, però també es van desplaçar fins a Vilafranca pagesos d’altres indrets de Catalunya, des de la Terra Alta a la Conca de Barberà, passant per l’Alt i Baix Camp o la Ribera d’Ebre, la majoria d’ells arribats amb autocars d’Unió de Pagesos. Un bon nombre de pancartes, unes més enginyoses que d’altres, van amanir la manifestació amb eslogans contundents i crítiques repartides cap als grans elaboradors i a l’Administració. “Siurana perd oli”, “Un vi Aguado s’ha de qualificar?” i “Prestigiós cava català amb vi de Tomelloso”, eren alguns d’aquests eslogans. Les botzines dels tractors, els xiulets dels viticultors i uns joves percussionistes es van encarregar del fil musical de l’acte. Entre els manifestants, hi havia membres de la plataforma per la Vegueria del Penedès i l’alcalde en funcions de Vilafranca, Ramon Xena. La sortida del gruix de la manifestació va ser a la zona esportiva, el lloc on s’havia anat concentrant tothom des d’abans de les 10 del matí. A les 11, es va posar en marxa i va enfilar la carretera de Sant Martí fins arribar a la rambla Sant Francesc, on hi havia una gran expectació, degut a la coincidència amb el mercat setmanal dels dissabtes. Des d’allà, els manifestants van anar cap a l’avinguda de Tarragona, amb parada a la seu del Consell Regulador del Cava, es va dirigir cap al carrer Amàlia Soler pel parc Tivoli, i després de travessar les vies del tren per Santa Digna, es va aturar uns instants al davant de l’oficina del DARP, al carrer Comerç, per lliurar un manifest al director general de l’INCAVI, Joan Aguado, i es va acabar davant de les instal•lacions de Torres en aquest mateix carrer. Després dels parlaments, els tractors van anar fins a la variant i van circular per aquesta via en marxa lenta.
Collir o no collir
Un dels grans dilemes que hi havia al voltant de la manifestació era saber si es confirmaria la decisió de l’assemblea de viticultors, de la setmana passada, de no collir fins després de la reunió de la Taula de Blancs del 24 d’agost. Finalment, es va optar per començar a collir el chardonnay per considerar que és una de les varietats més ben pagades i afecta a pocs viticultors. “Demanem als viticultors que es concentrin el dia 24, a les 10 del matí, a Sant Sadurní, durant la reunió de la Taula de Blancs, i hem convocat Taula de Negres pel mateix 24, però a la tarda, en aquest cas al Centre Àgora. El resultat de la jornada es valorarà en una assemblea que es farà aquella mateixa nit a l’Àgora”. Segons Esteve, aleshores es podria decidir no collir el macabeu. Pel que fa als parlaments pronunciats davant del celler vilafranquí de Torres, cal destacar que tots ells van tenir un to especialment reivindicatiu i que, en general, apostaven per aixecar el llistó de les protestes. El responsable de la vinya d’Unió de Pagesos, Joan Santó, va dir que no s’ha de tenir por a prendre la decisió de no collir. “És una proposta agosarada, però tal com estan les coses no tenim res a perdre”. En nom d’ASAJA, van parlar el responsable del sector del vi, Josep Guilamany i la presidenta, Rosa Pruna, que va reclamar preus del segle XXI i no del segle passat. La ronda va tancar-la el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, que va afirmar que els viticultors no perdran la dignitat. També va denunciar la manca d’atreviment dels governants, i va dir que el progressisme s’ha de demostrar amb fets.
“Portem cinc anys cobrant per sota de les 40 pessetes i això és insostenible”.
El 3d8 va parlar amb un parell dels prop de 800 viticultors que van participar dissabte passat a la manifestació de Vilafranca i els hi va preguntar la seva valoració de les mobilitzacions i, sobretot, de la situació del sector vitivinícola. Un d’ells és de Sant Pere Molanta i es dedica al camp a temps complet; l’altre és de Sant Sebastià dels Gorgs i combina la vinya amb una feina a la indústria. Tots dos porten el raïm a Covides. El que es dedica en exclusiva a la vinya va explicar que, degut al seu estat d’ànim, mentre l’any passat va seguir tota la manifestació, enguany s’hi va incorporar quan els manifestants van arribar a la rambla Sant Francesc i, per tant, només va fer el darrer tram del trajecte. Pel que fa a la qüestió dels preus, va comentar que ell no s’havia queixat durant els anys que es pagava el raïm a 40 o 45 pessetes, i amb aquests diners podia cobrir despeses i guanyar-se la vida. “El problema és que ara portem cinc anys que els preus han baixat de les 40 pessetes i la situació és insostenible”. El seu company, el que combina agricultura i indústria per sobreviure, va recordar que la darrera liquidació de Covides va ser de 33,40 pessetes. “I es va arribar a aquest preu perquè Covides també embotella vi i cava, i això va fer augmentar el preu final de la liquidació dues o tres pessetes”. Ell mateix va puntualitzar que, per tant, si Covides només vengués vi a doll, els socis de la cooperativa encara cobrarien menys. El viticultor que només es dedica a la vinya va reconèixer que aquesta situació només es pot sostenir deixant de fer algunes pràctiques i abaratir així el preu de cost. “Pràctiques que ara no podem pagar, com ara la poda en verd, i estalviant alguns tractaments”. Evidentment, aquest pagès és conscient que això pot incidir sobre la qualitat -una paraula amb la qual tothom s’omple la boca-, però va afegir que no li queda cap més remei que fer-ho així. Enguany, però, els viticultors hauran de fer front a un altre entrebanc degut a la forta sequera que ha patit el país. El pagès de Sant Sebastià dels Gorgs calcula que la mitjana de les pèrdues pot rondar el 20 per cent.
Sobre la proposta aprovada a mà alçada a l’assemblea de la setmana passada de no collir fins a la Taula del 24 d’agost, tots dos hi veuen molts inconvenients. “Això no és just perquè fins a aquesta data no es cull chardonnay i, per tant, això afecta a un col•lectiu molt petit de viticultors”, va comentar el de Sant Sebastià dels Gorgs. Ell mateix va afegir que Codorniu ja havia començat a collir a Raimat i que Juvé i Camps estava a punt d’engegar. Sobre la possibilitat d’organitzar piquets, aquest mateix viticultors va dir que s’ha parlat de la possibilitat que els pagesos del Penedès vagin a una altra zona vinícola, per evitar haver-se d’enfrontar als seus veïns, i que a les vinyes del Penedès actuïn piquets de la Conca de Barberà o d’un altre indret. Tot i així, aquest viticultor de Sant Sebastià dels Gorgs no veu clar que això s’arribi a materialitzar i que, per exemple, s’aboqui a la carretera un camió carregat amb caixes de raïm. “És evident que hi ha motius per fer-ho, però no crec que hi hagi ningú prou valent com per fer una cosa d’aquestes”. El viticultor que viu només de la terra demana cobrir almenys el preu de cost. “Abans parlàvem de 40 o 45 pessetes, i ara Unió de Pagesos ho fixa en 50 pessetes”. Ell està disposat a continuar treballant la vinya si s’arriba a aquests preus, però va afegir que també contempla la paraula “abandonament”. Mentrestant, el que combina la terra amb la indústria, fa notar que els fills de les famílies que viuen a pagès no volen continuar treballant al camp. “Al poble de Sant Sebastià està molt clar que amb aquesta generació s’acaba”. Va explicar que ell ho combina amb la fàbrica i que el seu fill, que també treballa fora, li dóna un cop de mà. “Dedicar-se exclusivament a la vinya és impossible, sobretot si estàs a parceria”. Per la seva banda, l’altre viticultor va afirmar que això de cuidar-se del territori està molt bé i ho farien molt a gust, però que la premisa que posen per continuar-ho fent és poder-s’hi guanyar la vida.
www.el3devuit.com
Un any després, Vilafranca es va tornar a omplir el dissabte 13 d'agost passat de viticultors, molts d’ells amb tractor, demanant un preu digne pel raïm. Potser van ser uns quants menys que un any enrera, però els prop de 800 viticultors -150 dels quals amb tractor- estaven bastant més enfadats i reivindicatius que aleshores. La manifestació, que va començar pels volts de les 11 del matí, es va cloure cap a la una del migdia i va tallar el trànsit de la variant. Abans, davant del celler de Torres del carrer Comerç, s’havien fet els parlaments. Un notable colapse a les principals artèries de Vilafranca va ser el resultat de les més de dues hores de manifestació dels viticultors exigint, igual que fa un any, un preu digne pel raïm i pel vi. Sense arribar a les xifres del 2004 -aleshores es va parlar de més de 1.000 viticultors i 200 tractors-, els dirigents dels pagesos van valorar positivament que la convocatòria vagi aplegar uns 800 viticultors i 150 tractors. Un altre fet destacat era que, al costat d’Unió de Pagesos, el sindicat convocant, enguany s’hi van aplegar militants de JARC, ASAJA i Associació de Viticultors, tots ells representats pels seus màxims dirigents. Només hi va faltar l’Institut Agrícola de Sant Isidre. El gruix de la manifestació eren viticultors penedesencs i familiars seus, però també es van desplaçar fins a Vilafranca pagesos d’altres indrets de Catalunya, des de la Terra Alta a la Conca de Barberà, passant per l’Alt i Baix Camp o la Ribera d’Ebre, la majoria d’ells arribats amb autocars d’Unió de Pagesos. Un bon nombre de pancartes, unes més enginyoses que d’altres, van amanir la manifestació amb eslogans contundents i crítiques repartides cap als grans elaboradors i a l’Administració. “Siurana perd oli”, “Un vi Aguado s’ha de qualificar?” i “Prestigiós cava català amb vi de Tomelloso”, eren alguns d’aquests eslogans. Les botzines dels tractors, els xiulets dels viticultors i uns joves percussionistes es van encarregar del fil musical de l’acte. Entre els manifestants, hi havia membres de la plataforma per la Vegueria del Penedès i l’alcalde en funcions de Vilafranca, Ramon Xena. La sortida del gruix de la manifestació va ser a la zona esportiva, el lloc on s’havia anat concentrant tothom des d’abans de les 10 del matí. A les 11, es va posar en marxa i va enfilar la carretera de Sant Martí fins arribar a la rambla Sant Francesc, on hi havia una gran expectació, degut a la coincidència amb el mercat setmanal dels dissabtes. Des d’allà, els manifestants van anar cap a l’avinguda de Tarragona, amb parada a la seu del Consell Regulador del Cava, es va dirigir cap al carrer Amàlia Soler pel parc Tivoli, i després de travessar les vies del tren per Santa Digna, es va aturar uns instants al davant de l’oficina del DARP, al carrer Comerç, per lliurar un manifest al director general de l’INCAVI, Joan Aguado, i es va acabar davant de les instal•lacions de Torres en aquest mateix carrer. Després dels parlaments, els tractors van anar fins a la variant i van circular per aquesta via en marxa lenta.
Collir o no collir
Un dels grans dilemes que hi havia al voltant de la manifestació era saber si es confirmaria la decisió de l’assemblea de viticultors, de la setmana passada, de no collir fins després de la reunió de la Taula de Blancs del 24 d’agost. Finalment, es va optar per començar a collir el chardonnay per considerar que és una de les varietats més ben pagades i afecta a pocs viticultors. “Demanem als viticultors que es concentrin el dia 24, a les 10 del matí, a Sant Sadurní, durant la reunió de la Taula de Blancs, i hem convocat Taula de Negres pel mateix 24, però a la tarda, en aquest cas al Centre Àgora. El resultat de la jornada es valorarà en una assemblea que es farà aquella mateixa nit a l’Àgora”. Segons Esteve, aleshores es podria decidir no collir el macabeu. Pel que fa als parlaments pronunciats davant del celler vilafranquí de Torres, cal destacar que tots ells van tenir un to especialment reivindicatiu i que, en general, apostaven per aixecar el llistó de les protestes. El responsable de la vinya d’Unió de Pagesos, Joan Santó, va dir que no s’ha de tenir por a prendre la decisió de no collir. “És una proposta agosarada, però tal com estan les coses no tenim res a perdre”. En nom d’ASAJA, van parlar el responsable del sector del vi, Josep Guilamany i la presidenta, Rosa Pruna, que va reclamar preus del segle XXI i no del segle passat. La ronda va tancar-la el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, que va afirmar que els viticultors no perdran la dignitat. També va denunciar la manca d’atreviment dels governants, i va dir que el progressisme s’ha de demostrar amb fets.
“Portem cinc anys cobrant per sota de les 40 pessetes i això és insostenible”.
El 3d8 va parlar amb un parell dels prop de 800 viticultors que van participar dissabte passat a la manifestació de Vilafranca i els hi va preguntar la seva valoració de les mobilitzacions i, sobretot, de la situació del sector vitivinícola. Un d’ells és de Sant Pere Molanta i es dedica al camp a temps complet; l’altre és de Sant Sebastià dels Gorgs i combina la vinya amb una feina a la indústria. Tots dos porten el raïm a Covides. El que es dedica en exclusiva a la vinya va explicar que, degut al seu estat d’ànim, mentre l’any passat va seguir tota la manifestació, enguany s’hi va incorporar quan els manifestants van arribar a la rambla Sant Francesc i, per tant, només va fer el darrer tram del trajecte. Pel que fa a la qüestió dels preus, va comentar que ell no s’havia queixat durant els anys que es pagava el raïm a 40 o 45 pessetes, i amb aquests diners podia cobrir despeses i guanyar-se la vida. “El problema és que ara portem cinc anys que els preus han baixat de les 40 pessetes i la situació és insostenible”. El seu company, el que combina agricultura i indústria per sobreviure, va recordar que la darrera liquidació de Covides va ser de 33,40 pessetes. “I es va arribar a aquest preu perquè Covides també embotella vi i cava, i això va fer augmentar el preu final de la liquidació dues o tres pessetes”. Ell mateix va puntualitzar que, per tant, si Covides només vengués vi a doll, els socis de la cooperativa encara cobrarien menys. El viticultor que només es dedica a la vinya va reconèixer que aquesta situació només es pot sostenir deixant de fer algunes pràctiques i abaratir així el preu de cost. “Pràctiques que ara no podem pagar, com ara la poda en verd, i estalviant alguns tractaments”. Evidentment, aquest pagès és conscient que això pot incidir sobre la qualitat -una paraula amb la qual tothom s’omple la boca-, però va afegir que no li queda cap més remei que fer-ho així. Enguany, però, els viticultors hauran de fer front a un altre entrebanc degut a la forta sequera que ha patit el país. El pagès de Sant Sebastià dels Gorgs calcula que la mitjana de les pèrdues pot rondar el 20 per cent.
Sobre la proposta aprovada a mà alçada a l’assemblea de la setmana passada de no collir fins a la Taula del 24 d’agost, tots dos hi veuen molts inconvenients. “Això no és just perquè fins a aquesta data no es cull chardonnay i, per tant, això afecta a un col•lectiu molt petit de viticultors”, va comentar el de Sant Sebastià dels Gorgs. Ell mateix va afegir que Codorniu ja havia començat a collir a Raimat i que Juvé i Camps estava a punt d’engegar. Sobre la possibilitat d’organitzar piquets, aquest mateix viticultors va dir que s’ha parlat de la possibilitat que els pagesos del Penedès vagin a una altra zona vinícola, per evitar haver-se d’enfrontar als seus veïns, i que a les vinyes del Penedès actuïn piquets de la Conca de Barberà o d’un altre indret. Tot i així, aquest viticultor de Sant Sebastià dels Gorgs no veu clar que això s’arribi a materialitzar i que, per exemple, s’aboqui a la carretera un camió carregat amb caixes de raïm. “És evident que hi ha motius per fer-ho, però no crec que hi hagi ningú prou valent com per fer una cosa d’aquestes”. El viticultor que viu només de la terra demana cobrir almenys el preu de cost. “Abans parlàvem de 40 o 45 pessetes, i ara Unió de Pagesos ho fixa en 50 pessetes”. Ell està disposat a continuar treballant la vinya si s’arriba a aquests preus, però va afegir que també contempla la paraula “abandonament”. Mentrestant, el que combina la terra amb la indústria, fa notar que els fills de les famílies que viuen a pagès no volen continuar treballant al camp. “Al poble de Sant Sebastià està molt clar que amb aquesta generació s’acaba”. Va explicar que ell ho combina amb la fàbrica i que el seu fill, que també treballa fora, li dóna un cop de mà. “Dedicar-se exclusivament a la vinya és impossible, sobretot si estàs a parceria”. Per la seva banda, l’altre viticultor va afirmar que això de cuidar-se del territori està molt bé i ho farien molt a gust, però que la premisa que posen per continuar-ho fent és poder-s’hi guanyar la vida.
www.el3devuit.com