Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Vilafranca reclama, a instacies de la CUP, la gestió directa de les escolaritzacions

Otger Amatller, va defensar en una moció la gestió directa des de Vilafranca de l’escolarització dels nens que arriben durant el curs per evitar dilacions.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va veure com prosperava una moció des de l’oposició en què reclamava la gestió directa des de Vilafranca de la decisió d’autoritzar les escolaritzacions tardanes de nens que arriben a Vilafranca un cop ja ha començat el curs escolar. Otger Amatller admetia el “bon regust de boca que m’ha deixat, primer perquè CiU s’ha sumat a aquesta proposta i també pel consens i la voluntat de poder-ho gestionar nosaltres mateixos”. El regidor de la CUP havia denunciat repetidament, en anteriors plens, que la majoria de Govern, PSC-ERC, bloquejava les iniciatives de l’oposició al Ple municipal. Dimarts, tot i les discrepàncies entre la regidora d’Educació, Lourdes Sànchez, i el portaveu de CiU, Pere Regull, a l’hora de determinar quina era la mesura més eficaç per donar compliment a l’esperit de la moció, el Govern municipal en ple, a més de CiU, van sumar-se a la proposta de l’esquerra independentista. La CUP demanava en la moció que “l’Ajuntament faci arribar a totes les escoles de la xarxa pública (escoles públiques i concertades) un document en el qual es comuniqui la preocupació d’aquest ple sobre la no-matriculació de nens i nenes assignats per la Comissió d’Escolarització”, alhora que demanava que en totes aquestes escoles es matriculés “immediatament els nens i nenes assignats per la Comissió d’Escolarització tot i ser un augment de ràtio, sense esperar la resolució del Departament d’Ensenyament de la Generalitat”. Les discrepàncies es van originar fonamentalment en el punt tercer, quan la regidora d’Educació va anunciar una esmena del Govern per tal de modificar el contingut de la moció reclamant, prèviament, un canvi de la normativa legal que fa que sigui Ensenyament qui autoritzi finalment l’escolarització. Un tràmit que, segons va dir Amatller, en algunes ocasions havia provocat que un escolar hagués estat a l’espera d’aquesta autorització legal de maig a setembre. L’esmena governamental va ser rebatuda per Regull perquè considerava que l’essencial i prioritari era demanar que la decisió fos presa directament des de l’entorn més immediat “perquè és aquí on coneixem els problemes reals”, mentre Sànchez insistia que era “imprescindible reformar la llei que permet a la Generalitat allargar la resolució indefinidament”. Segons va explicar posteriorment Amatller, tant Sànchez com Regull “compartien l’esperit de la moció però suposo que el Govern volia evitar crítiques a la Generalitat i bé, aquí l’important és la voluntat de no deixar cap nen sense escolaritzar”.

Tots els grups van recolzar l’adhesió al manifest contra la violència de gènere.

El Partit Popular va votar-hi en contra perquè, segons va dir el regidor Josep Ramon, “només cal que Ensenyament es posi les piles”, punt en què Amatller també va donar la raó al regidor popular tot i trobar posteriorment “incomprensible que s’hagin oposat a la moció”. En un altre ordre de coses, ERC va defensar una moció al Ple de solidaritat amb l’exsenador Lluís Maria Xirinacs que va ser detingut i empresonat per la policia nacional quan renovava el carnet d’identitat i sobre el qual pesava una sentència de l’Audiència Nacional per apologia del terrorisme. Menys el PP, tots els grups, malgrat discrepar de les declaracions de Xirinacs, van adherir-se a la moció que reclamava respecte per la figura i trajectòria de Xirinacs i a favor de la llibertat d’expressió.

Un col•lectiu de discapacitats va presentar al ple un estudi de supressió de les barreres arquitectòniques.

El Ple també va aprovar, per unanimitat, una proposta defensada per la regidora socialista Àngels Agramunt que va alertar sobre les 51 denúncies tramitades a Vilafranca per violència de gènere després de proposar al Ple l’adhesió al manifest del Dia Internacional de Violència vers les Dones que es celebrarà el proper 25 de novembre. Finalment, ja en el torn obert de precs i preguntes, Teresa Martín, acompanyada d’altres veïns de Vilafranca, va presentar al Ple un estudi per reduir les barreres aquitectòniques amb que es troben les persones amb una mobilitat reduïda per moure’s pel nucli urbà de Vilafranca.

http://www.el3devuit.com