Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

OPINIÓ: Horts urbans i voluntariat

El 28 de novembre de 2008, la CUP va presentar una moció demanant la creació d'una xarxa d'horts urbans a Vilafranca. La moció anava acompanyada d'un treball, els autors dels quals en van ser l'Ivà Gallego, l'Albert Vidal i el Dani Lacruz. En aquest estudi es proposaven possibles ubicacions dels horts dins del nucli urbà, i s'emmarcaven en l'objectiu de la inclusivitat social i intergeneracional.
 
La moció fou aprovada per àmplia majoria, i mesos més tard es creà la comissió d'horts urbans. D'aquesta comisió, en va sortir el reglament d'ús dels horts i, a proposta de l'Ajuntament, la primera experiència pilot: l'hort d'en Guineu al Melió Residencial.

No obstant això, alguns dels espais per ubicar els horts urbans estan condicionats per la implementació i desenvolupament d'alguns espais urbans. És el cas de la zona verda de Melió Residencial. El seu desenvolupament parcial ha limitat la dotació de recursos econòmics suficients per realitzar tots els equipaments municipals previstos, entre ells l'hort i el parc infantil, reclamat des de fa temps pels seus veïns i veïnes.

L'anunci, el febrer de 2010, de la realització d'un camp de treball internacional per donar suport a la creació dels horts de Melió, va empènyer l'equip municipal a posar data a l'inici de les obres. Hi havia voluntat política, però la manca de recursos frenava la posada en marxa de la construcció dels horts. Va ser decisiu, doncs, l'impuls del voluntariat internacional. El camp de treball era una proposta de l'associació HortUrbans.org, i es va organitzar conjuntament amb l'Agrupament Escolta de Vilafranca. L'Ajuntament hi va donar suport amb l'establiment d'un conveni de col·laboració, que se sumava a l'aportació econòmica de la Generalitat a través d'una subvenció. Les obres van iniciar-se poc abans de l'inici del camp, en un marc de coordinació entre les tasques no professionals dels voluntaris/es del camp, i el treball per part de personal contractat per l'Ajuntament. En aquest sentit, des de la CUP celebrem que es cerquin fórmules alternatives de col·laboració que permetin desenvolupar projectes socials en benefici de la vila.

Actualment, però, les obres han hagut de suspendre's per manca de pressupost, i els horts han quedat sense acabar. Desconeixem, en aquest moment, quin és el full de ruta de l'equip de govern, tant pel que fa als horts com per la resta dels equipaments municipals de Melió Residencial.

Davant d'un moment econòmic tant difícil, cal treballar en fórmules alternatives que passen per tenir en compte el voluntariat i les propostes provinents del teixit associatiu de la vila. En aquest sentit, emplacem a convocar novament la comisió d'horts urbans per tal d'aportar opinions i propostes que ens permetin disposar del primer hort urbà municipal de Vilafranca, així com també demanem que s'obrin les llistes per tal que les persones interessades en optar a una parcela d'hort municipal es puguin començar a inscriure.

Aquest és un projecte que ha de seguir avançant, que no es pot aturar, i que ha de veure la llum aquest 2010. Cal fer possibles i creïbles alternatives d’autogestió per a la població, i aquesta, n´és una d'elles.