Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

15 'intel•lectuals” espanyolistes anuncien la creació d'una associació que vol combatre el nacionali

Els 'babelistes' fan gala de les seva amistat amb entitats espanyolistes com “Foro de Ermua” i “Basta Ya”.

Quinze 'intel•lectuals' han presentat una associació que demana a la ciutadania de totes les condicions crear a Catalunya un partit que combati el nacionalisme, que consideren un recurs 'simbòlic' que evita abordar 'els problemes reals', defecte que també atribueixen als actuals projectes d'Estatut i finançament.

Els primers firmants del manifest de Ciutadans per Catalunya, entre ells el director teatral Albert Boadella, que no es consideren amb vocació política, proposen impulsar un partit, després de sentir-se decebuts perquè el nou Govern català, fonamentat en el PSC, sigui també nacionalista, després dels anys de poder de CiU.

L'escriptor Félix de Azúa, un dels impulsors, ha assegurat que la iniciativa 'no és anticatalanista' --però sí contra el nacionalisme 'sense fissures' instal•lat-- i que 'es diferencia de les dues extremes dretes: l'espanyola i la catalana'. Ha afirmat que 'tot nacionalisme és sempre de dretes' i que, al funcionar 'com un sistema religiós', fa 'massa surrealista' remetre's a dretes o esquerres per combatre'l.

L'associació es va començar a gestar fa un any i des d'avui recull adhesions a la seva web (http://www.ciutadansdecatalunya.com), que pretén també ser suport d'un debat que porti a la creació del partit, amb la intenció que almenys hi hagi 'permanència del debat', ha explicat el periodista Arcadi Espada en roda de premsa dels 15 impulsors.

El PP no frena el nacionalisme

Espada ha explicat que fan una 'crida' a la societat per 'resoldre el dèficit democràtic que pateix Catalunya' sota el nacionalisme, i ha afirmat que no hi ha cap partit que el combati, inclòs el PP català.

Ho ha demostrat amb dos exemples: que els populars van prescindir del lideratge d'Aleix Vidal-Quadras arran del Pacte del Majestic durant el Govern de CiU, i que l'actual líder, Josep Piqué, ha acceptat el concepte de 'nació' per al preàmbul del projecte d'Estatut.

El catedràtic de Dret Francesc de Carreras ha interpretat les crítiques d'alguns membres del PSC al manifest --publicat fa uns dies-- com 'un símptoma' del poder del nacionalisme. 'L'arribada de l'esquerra tanca una expectativa que molts teníem', ha dit Arcadi Espada, que va votar el PSC en les últimes eleccions catalanes.

'Pedagogia de l'odi' als mitjans

L'escriptor Félix de Azúa ha assegurat que 'moltes' persones de diversos orígens i ideologies han preferit no adherir-se encara a l'associació per por de represàlies. I el manifest constata, a més, que 'és cada vegada més escandalosa la pedagogia de l'odi que difonen els mitjans de comunicació del Govern contra tot el que és 'espanyol''.

Segons De Azúa, 'no és que els periodistes odiïn més; és que els mitjans han trobat una mina per explotar, que és posar en ridícul els espanyols'. L'associació pretén elaborar petits estudis i algun potser demostrarà amb exemples aquests missatges dels mitjans, cosa que també es pot reflectir amb les aportacions ciutadanes a la web.

Castellà al Parlament

Pel que fa a la llengua, l'escriptor Ivan Tubau ha al•ludit a la llengua per constatar una contradicció que es demani l'ús del català del Congrés però que es vegi 'impossible' al Parlament.

Un altre dels firmants és el director de teatre Albert Boadella, que ha dit haver interposat una denúncia fa un mes aproximadament després de rebre una amenaça de mort a través d'internet quan es va publicar 'una fotografia amb una diana que deia una cosa semblant a 'porc traïdor'', fet que ha assegurat que no li havia passat 'mai'. Ha afegit que en les últimes eleccions no sabia a qui votar.

Pericay, Vázquez Rial, Toutain

La resta de firmants del manifest són els escriptors Xavier Pericay, Teresa Giménez Barbat, Ferran Toutain, Carlos Trías, Ana Nuño, Ponç Puigdevall i Horacio Vázquez Rial; el professor d'Ètica i Política de la UB Félix Ovejero; l'antropòleg Félix Pérez Romera i l'economista José Vicente Rodríguez Mora.

Encara que les adhesions es recullen des d'avui a la web, els 15 impulsors han recollit algunes firmes d'adhesió al manifest, Per un nou partit polític a Catalunya; entre elles, les dels escriptors Javier Pérez Escohotado, Cristina Peri Rossi, Lluís Maria Todó, Ignacio Vidal-Folch, Ramón de España, José Luis Giménez Frontín; l'editora Beatriz de Moura; el filòsof Eugenio Trias; el músic Alfonso Vilallonga, i el professor Paco Caja.

L'associació es presentarà en públic el dimarts 21 de juny al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).



A la imatge d'esquerrra a dreta, Ferran Toutain, Félix Pérez Romera, Francesc de Carreras,
José Vicente Rodríguez Mora, Arcadi Espada, Teresa Giménez, Carlos Trias, Ponç Puigdevall,
Ana Muño, Albert Boadella, Xavier Pericay, Félix de Azúa, Félix Ovejero i Iván Tubau.