Decepció entre els viticultors perquè l’Institut del Cava no es compromet a un preu mínim del vi bas
09/09/2005
A la reunió de la Taula dels Blancs de dimecres es va acordar crear una comissió de sis persones per seguir negociant.
Totes les organitzacions de viticultors van manifestar la seva decepció dimecres a la nit a la sortida de la reunió de la Taula del Vi Blanc i el Cava. Malgrat la disponibilitat a cedir en les seves pretensions, no van aconseguir que l’Institut del Cava s’avingués a fixar un preu mínim per al vi base cava. Els cavistes es van limitar a parlar de 600 pessetes/hectograu com a preu orientatiu i no van voler arribar a les 650 que plantejava l’Institut Agrícola de Sant Isidre. Els representants de la patronal van insistir en la seva bona voluntat per arribar a acords i van aconseguir que els sindicats acceptessin crear una comissió de sis persones per seguir negociant. Després de més de tres hores de negociació -una bona part de la qual es va desenvolupar a les fosques perquè aquell sector de Sant Sadurní es va quedar sense llum-, la Taula del Vi Blanc i el Cava va ser incapaç d’anunciar fumata blanca. Unió de Pagesos ha lamentat l’incompliment dels acords que havia subscrit l’Institut del Cava amb els productors el passat 24 d’agost, quan la patronal es va comprometre a portar una proposta de preu mínim pel vi a la reunió d’aquest dimecres. “La declaració d’intencions de la indústria ha quedat en una manca més de respecte cap al sector productor que dilluns es va paralitzar de forma massiva en una reivindicació unànime per un preu just que posi fre a la seva desaparició”, s’afirma des d’Unió de Pagesos. Aquest sindicat té previst reunir-se en assemblea aquest diumenge, a les 11 del matí, al Centre Àgora de Vilafranca, per decidir futures actuacions. En la mateixa línia, Institut Agrícola de Sant Isidre parla de “desastre” i assegura que s’està igual que fa un any i mig. “El temps crec que acabarà arreglant més les coses que no pas aquesta Taula”, van manifestar Joan Pons i Joan Pascual a la sortida de la reunió. També van explicar que l’Institut Agrícola havia portat a la Taula una contraproposta de 650 pessetes com a preu mínim pel vi base, i van lamentar que la patronal no l’hagués acceptat. “S’han limitat a donar un preu orientatiu, una estimació de mercat, de 600 pessetes”. Pons i Pascual consideren que enguany hi havia una bona ocasió, per la sequera, per fer un pas endavant. “Hi ha un acord de bones intencions, però amb això no fem res, i per tant serà molt difícil que determinades explotacions tinguin un futur”, va afirmar Joan Pascual. A la reunió també es va parlar del fet que el cava s’hagi situat en molts mercats en un segment de preus baixos, i els viticultors van fer notar que si es continua per aquest camí serà impossible guanyar-s’hi la vida. “Estem decebuts perquè hem estat negociant amb seny, a diferència d’altres organitzacions, però hem acabat amb la mateixa sensació que els altres”. Joan Pons va concloure que l’únic aspecte positiu de la Taula era que tothom té l’oportunitat d’explicar els seus problemes. Els plantejaments de JARC i ASAJA no són gaire diferents. Isabel Vidal (JARC) va assegurar estar molt decebuda. “Tenia moltes esperances en aquesta reunió perquè hagués sigut un bon any per donar un preu mínim pel vi base”. Vidal va explicar que la patronal es va limitar a reiterar la voluntat moral d’arribar a un acord. “Diuen, però, que no es volen lligar de mans fins que tothom sigui coneixedor de com funciona el mercat”.
La nova comissió
Un dels acords de la reunió de la Taula va ser la creació d’una comissió més reduïda -sis membres (tres elaboradors i tres viticultors)- i més àgil, que procuri desbloquejar les negociacions aconseguint la informació que manca després de dialogar amb les diferents institucions. “L’objectiu és parlar de com s’ha de treballar per obtenir un preu de referència pel vi base, igual que hem fet amb el raïm”, va comentar Magí Raventós. El president de l’Institut del Cava i gerent de Codorniu va afegir que s’ha de veure quines mecanismes es posen en marxa per aconseguir que el vi base tingui uns preus mínims per sota dels quals no es pugui acceptar que s’utilitzi per elaborar cava. Quan se li va recordar a Raventós que això hauria d’haver sortit de la trobada d’aquest dimecres, el president de la patronal va assegurar que enguany no hi haurà un problema de preus perquè la collita és més aviat curta i les expectatives del preu del vi base són bastant més elevades que l’any passat. “Es situarà segurament per sobre de les 600 pessetes, quan l’any passat estava al voltant de les 550 pessetes”, va puntualitzar Magí Raventós. D’altra banda, el president de la patronal del cava va dir que l’hauria agradat poder donar una xifra i fer que tothom sortís content de la reunió, però va afegir que, després d’un any i mig de negociacions, ha quedat clar que poder arribar a una entesa és molt complexa. “El sector està immers en una desinformació important, i hores d’ara només disposem d’informacions parcials”. Magí Raventós va lamentar aquest fet perquè, segons ell, actualment hi ha mitjans per poder saber, per exemple, quina disminució hi haurà de macabeu degut a la sequera. Un altre directiu de Codorniu, el gerent de producció, Anton Raventós, també es del parer que enguany no té sentit fixar un preu perquè és molt possible que se superi àmpliament. “Si ara parléssim de 700 pessetes, no hi ha res al darrere que doni suport a aquest preu i, per tant, qui ho complirà?”, es va preguntar Anton Raventós. “El que volem és que aquesta comissió vagi als consells reguladors, al DARP i a on faci falta, i aconseguir que per qualificar el vi base cava hagi d’haver estat pagat a un preu mínim”. Respecte al preu mínim, que a la reunió del 24 es va fixar en 0’27 euros (45 pessetes), Raventós va dir que només ho compliran les empreses de l’Institut del Cava. “Això vol dir que els preus baixos continuaran existint”, va puntualitzar.
El preu del cava
La representant de JARC a la Taula, Isabel Vidal, va explicar que cada vegada està més clar que els cavistes han de fer una reflexió sobre els preus als quals venen el cava. “Hem de veure si realment el cava és l’únic competidor del cava i ens estem fent mal a nosaltres mateixos”. Vidal creu que s’ha d’analitzar si el cava és capaç de sortir d’aquesta espiral i poder garantir que tothom es guanyi dignament la vida. “Ells, però, insisteixen a dir que estan en un mercat global i que depenen d’aquest mercat”. Per la seva banda, Josep Guilamany (ASAJA) va demanar un canvi de política de vendes per part dels grans cavistes amb l’objectiu de trobar un segment de mercat superior. “No pot ser que ens estiguem barallant amb les marques blanques i els sekts alemanys, o rebentant preus als supermercats, perquè això no ens dóna cap marge, almenys als viticultors”. Guilameny va afegir que els cavistes també es queixen perquè asseguren que cada any els apreten més. “Es veu que quan ells van a vendre també s’ha d’abaixar els pantalons, i així no anem enlloc”.
www.el3devuit.com
Totes les organitzacions de viticultors van manifestar la seva decepció dimecres a la nit a la sortida de la reunió de la Taula del Vi Blanc i el Cava. Malgrat la disponibilitat a cedir en les seves pretensions, no van aconseguir que l’Institut del Cava s’avingués a fixar un preu mínim per al vi base cava. Els cavistes es van limitar a parlar de 600 pessetes/hectograu com a preu orientatiu i no van voler arribar a les 650 que plantejava l’Institut Agrícola de Sant Isidre. Els representants de la patronal van insistir en la seva bona voluntat per arribar a acords i van aconseguir que els sindicats acceptessin crear una comissió de sis persones per seguir negociant. Després de més de tres hores de negociació -una bona part de la qual es va desenvolupar a les fosques perquè aquell sector de Sant Sadurní es va quedar sense llum-, la Taula del Vi Blanc i el Cava va ser incapaç d’anunciar fumata blanca. Unió de Pagesos ha lamentat l’incompliment dels acords que havia subscrit l’Institut del Cava amb els productors el passat 24 d’agost, quan la patronal es va comprometre a portar una proposta de preu mínim pel vi a la reunió d’aquest dimecres. “La declaració d’intencions de la indústria ha quedat en una manca més de respecte cap al sector productor que dilluns es va paralitzar de forma massiva en una reivindicació unànime per un preu just que posi fre a la seva desaparició”, s’afirma des d’Unió de Pagesos. Aquest sindicat té previst reunir-se en assemblea aquest diumenge, a les 11 del matí, al Centre Àgora de Vilafranca, per decidir futures actuacions. En la mateixa línia, Institut Agrícola de Sant Isidre parla de “desastre” i assegura que s’està igual que fa un any i mig. “El temps crec que acabarà arreglant més les coses que no pas aquesta Taula”, van manifestar Joan Pons i Joan Pascual a la sortida de la reunió. També van explicar que l’Institut Agrícola havia portat a la Taula una contraproposta de 650 pessetes com a preu mínim pel vi base, i van lamentar que la patronal no l’hagués acceptat. “S’han limitat a donar un preu orientatiu, una estimació de mercat, de 600 pessetes”. Pons i Pascual consideren que enguany hi havia una bona ocasió, per la sequera, per fer un pas endavant. “Hi ha un acord de bones intencions, però amb això no fem res, i per tant serà molt difícil que determinades explotacions tinguin un futur”, va afirmar Joan Pascual. A la reunió també es va parlar del fet que el cava s’hagi situat en molts mercats en un segment de preus baixos, i els viticultors van fer notar que si es continua per aquest camí serà impossible guanyar-s’hi la vida. “Estem decebuts perquè hem estat negociant amb seny, a diferència d’altres organitzacions, però hem acabat amb la mateixa sensació que els altres”. Joan Pons va concloure que l’únic aspecte positiu de la Taula era que tothom té l’oportunitat d’explicar els seus problemes. Els plantejaments de JARC i ASAJA no són gaire diferents. Isabel Vidal (JARC) va assegurar estar molt decebuda. “Tenia moltes esperances en aquesta reunió perquè hagués sigut un bon any per donar un preu mínim pel vi base”. Vidal va explicar que la patronal es va limitar a reiterar la voluntat moral d’arribar a un acord. “Diuen, però, que no es volen lligar de mans fins que tothom sigui coneixedor de com funciona el mercat”.
La nova comissió
Un dels acords de la reunió de la Taula va ser la creació d’una comissió més reduïda -sis membres (tres elaboradors i tres viticultors)- i més àgil, que procuri desbloquejar les negociacions aconseguint la informació que manca després de dialogar amb les diferents institucions. “L’objectiu és parlar de com s’ha de treballar per obtenir un preu de referència pel vi base, igual que hem fet amb el raïm”, va comentar Magí Raventós. El president de l’Institut del Cava i gerent de Codorniu va afegir que s’ha de veure quines mecanismes es posen en marxa per aconseguir que el vi base tingui uns preus mínims per sota dels quals no es pugui acceptar que s’utilitzi per elaborar cava. Quan se li va recordar a Raventós que això hauria d’haver sortit de la trobada d’aquest dimecres, el president de la patronal va assegurar que enguany no hi haurà un problema de preus perquè la collita és més aviat curta i les expectatives del preu del vi base són bastant més elevades que l’any passat. “Es situarà segurament per sobre de les 600 pessetes, quan l’any passat estava al voltant de les 550 pessetes”, va puntualitzar Magí Raventós. D’altra banda, el president de la patronal del cava va dir que l’hauria agradat poder donar una xifra i fer que tothom sortís content de la reunió, però va afegir que, després d’un any i mig de negociacions, ha quedat clar que poder arribar a una entesa és molt complexa. “El sector està immers en una desinformació important, i hores d’ara només disposem d’informacions parcials”. Magí Raventós va lamentar aquest fet perquè, segons ell, actualment hi ha mitjans per poder saber, per exemple, quina disminució hi haurà de macabeu degut a la sequera. Un altre directiu de Codorniu, el gerent de producció, Anton Raventós, també es del parer que enguany no té sentit fixar un preu perquè és molt possible que se superi àmpliament. “Si ara parléssim de 700 pessetes, no hi ha res al darrere que doni suport a aquest preu i, per tant, qui ho complirà?”, es va preguntar Anton Raventós. “El que volem és que aquesta comissió vagi als consells reguladors, al DARP i a on faci falta, i aconseguir que per qualificar el vi base cava hagi d’haver estat pagat a un preu mínim”. Respecte al preu mínim, que a la reunió del 24 es va fixar en 0’27 euros (45 pessetes), Raventós va dir que només ho compliran les empreses de l’Institut del Cava. “Això vol dir que els preus baixos continuaran existint”, va puntualitzar.
El preu del cava
La representant de JARC a la Taula, Isabel Vidal, va explicar que cada vegada està més clar que els cavistes han de fer una reflexió sobre els preus als quals venen el cava. “Hem de veure si realment el cava és l’únic competidor del cava i ens estem fent mal a nosaltres mateixos”. Vidal creu que s’ha d’analitzar si el cava és capaç de sortir d’aquesta espiral i poder garantir que tothom es guanyi dignament la vida. “Ells, però, insisteixen a dir que estan en un mercat global i que depenen d’aquest mercat”. Per la seva banda, Josep Guilamany (ASAJA) va demanar un canvi de política de vendes per part dels grans cavistes amb l’objectiu de trobar un segment de mercat superior. “No pot ser que ens estiguem barallant amb les marques blanques i els sekts alemanys, o rebentant preus als supermercats, perquè això no ens dóna cap marge, almenys als viticultors”. Guilameny va afegir que els cavistes també es queixen perquè asseguren que cada any els apreten més. “Es veu que quan ells van a vendre també s’ha d’abaixar els pantalons, i així no anem enlloc”.
www.el3devuit.com