Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Diumenge es batejarà la Ballarica, la peça del bestiari festiu companya del Tomasot

La Fira del Gall amplia l’espai dedicat a la mostra gastronòmica, que enguany servirà 14 plats d’aviram.

Ballarica és, de tots els proposats, l’elegit per donar nom a la nova figura del bestiari festiu vilafranquí amb forma de gallina aperdiuada que farà parella amb el Tomasot durant la Fira del Gall i que es batejarà aquest diumenge, a dos quarts d’una del migdia, en una festa que tindrà lloc a la plaça de la Vila. La festa, pensada sobretot per a la quitxalla, comptarà amb l’actuació del grup musical Macedònia, els grans triomfadors de la Festa dels súpers organitzada pel Club Super 3.

Precisament serà Macedònia, un grup format per cinc nois i cinc noies que fan un pop rock adreçat a infants d’entre 8 i 13 anys, els qui obriran la festa amb una actuació que començarà a dos quarts d’una del migdia a la plaça de la Vila. El grup, creat l’any 2001, té dos discos al mercat, Cançons de la nostra terra i Posa’m un suc.

El cerimonial del bateig

Una hora més tard, a dos quarts de dues del migdia, tindrà lloc el bateig de la nova figura del bestiari festiu construïda per l’artesana Dolors Sans. En aquest acte de bateig hi assistiran el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, Ferran Bello, i l’alcalde Marcel Esteve, així com el president i la directora del Patronat de Comerç i Turisme, Joan Pareta i Pilar Yagüe, el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Lluís Musté, l’artesana Dolors Sans i el genetista Amadeu Francesch, així com els integrants de la Comissió Organitzadora de la Fira del Gall. Durant el bateig es lliuraran els premis als guanyadors del concurs “Posem-li nom a la gallina” que es va posar en marxa fa unes setmanes durant les quals els organitzadors de la Fira del Gall han recollit un total de 3.109 butlletes amb diferents propostes de nom. Finalment, el nom elegit ha estat el de Ballarica. Les deu persones guanyadores rebran dos tiquets de degustació complets per a la Mostra de Cuina d’Aviram i de Vins Negres del Penedès, dues ampolles de vi DO Penedès i dues entrades a la Casa de la Festa Major.

Estrena dels balls

Tot seguit tindran lloc els primers balls de la Ballarica i el Tomasot amb música de Paton Felices i coreografia de Neus Fransi. Val a dir que la figura de la gallina estarà acompanyada musicalment per una formació d’instruments de vent sorgida de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, dirigida per Paton Felices. Com a culminació de la diada festiva i abans de deixar pas altre cop al grup Macedònia, es farà el lliurament de xumets per part dels infants que vulguin abandonar aquest costum de nadó. De fet, des de l’organització de la Fira del Gall es va remarcar que aquesta acció s’havia plantejat com una manera d’apropar la Ballarica als més menuts a través del gest de penjar el xumet del bec de la gallina aperdiuada. A canvi, els infants rebran ous de xocolata com a obsequi. La festa matinal, preludi de la Fira del Gall, finalitzarà amb la segona part del concert del grup Macedònia.

Gran participació

Al llarg de les darreres setmanes s’han recollit 3.109 butlletes dins els pots-urna situats a les escoles i l’oficina de Turisme de Vilafranca i a les 42 oficines que Caixa Penedès, entitat patrocinadora de la Fira del Gall, disposa a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès. La comissió ha valorat molt positivament aquesta alta participació i la notable creativitat en la recerca de noms per batejar la gallina. D’entre els noms proposats, destaquen els femenins i diminutius de Tomasot, com Tomassa, Tomasseta, Tomassona, Tomassota, Tomassina... i, sobretot, els noms femenins de dona, sent els més nombrosos Vinyet, Felipa i Valentina, entre molts altres, com Felissa, Quimeta, Raimunda o Letízia. Són força els noms compostos, com ara Vilagall, Penegall o Catallina. També cal destacar molt els relacionats amb la condició de peça d’aviram -Keka, Negreta, Pollina, Perdiueta, Cocok, Kika o Plomissola- i els noms proposats que es deriven de contes o de la presència gallinàcia a la televisió, tals com Pollitana, Gallarica, Caponata, Turuleta o la mateixa Ballarica. I finalment, no ha faltat l’aportació interessant de la immigració, des de la ucraïnesa a la marroquina, amb noms com Chenki, Yemajja o Dajaja. D’entre les moltes arrels possibles en la nominació, la comissió s’ha inclinat pel nom de Ballarica, proposat per diverses persones, perquè entén que “Ballarica”, adjectiu provinent d’un joc de paraules tradicional català (una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica va tenir sis fills xics, tics...) i s’emmarca en el caràcter festiu i joganer d’aquesta nova figura del bestiari festiu vilafranquí i amb l’edat del públic al qual s’adreça especialment.

Fira del Gall que se celebrarà els dies 18 i 19 de desembre



L’ampliació en 100 metres quadrats més de l’envelat de la mostra de cuina d’aviram és la novetat més significativa de la Fira del Gall que se celebrarà els dies 18 i 19 d’aquest mes i que tindrà com a convidat d’excepció el conseller de Comerç de la Generalitat, Josep Huguet. L’ampliació comportarà el trasllat a la placeta de la Font dels Alls el punt de recollida dels animals vius per al servei d’escorxador. En aquesta línia d’esponjar una rambla de Sant Francesc que durant dos dies queda completament atapeïda, el mercat d’artesans es traslladarà a la rambla de Nostra Senyora. Una altra novetat és la recepció que diumenge, dia 19, a dos quarts de dotze del matí, oferirà l’Ajuntament als alcaldes de la comarca. Enguany es compleixen 20 anys des que la Fira del Gall va canviar de rumb i va començar a adquirir el seu format actual. Per començar, es va traslladar la centenària Fira de Sant Tomàs -que se celebrava el 21 de desembre i que es trobava en franca decadència- al cap de setmana anterior a Nadal i es va apostar per la recuperació genètica del gall negre del Penedès com a motiu central d’un certamen que buscava una projecció turística enllà de la ciutat basada en el trinomi format pel mercat d’aviram criat a pagès, la mostra de cuina d’aviram i la presència dels vins negres de la DO Penedès. Aquests ingredients, reforçats amb l’ampliació de la fira d’un a dos dies, continuen sent actualment els principals ingredients d’un certamen que té en compte les opinions dels visitants. Prova d’això, va indicar el president del Patronat de Comerç i Turisme, Joan Pareta, a la roda de premsa de presentació de la fira, aquest any s’ampliarà en 100 metres quadrats l’envelat que acull la mostra de cuina d’aviram per millorar la comoditat dels assistents i passarà a ocupar tot el lateral de la rambla de Sant Francesc que toca a la carretera de Sant Martí. Això, va indicar Pareta, suposarà traslladar el punt de recollida de l’aviram cap a l’escorxador a la placeta de la Font dels Alls. En canvi, es mantindrà com fins ara el punt de recollida dels ànecs i galls sacrificats. Els canvis també afecten la ubicació del mercat d’artesans i productres naturals i la fira de dibuix i pintura de dissabte i diumenge que passaran del tram central de la rambla de Sant Francesc, que, ara, es recuperarà com a espai de trànsit de vianants, a la rambla de Nostra Senyora.

El conseller i els alcaldes

Pareta va explicar que la Fira del Gall tindrà com a convidat d’excepció el conseller de Comerç de la Generalitat, Josep Huguet, que visitarà el certamen dissabte, dia 18, a partir de les 11 del matí. Igualment, el diumenge, dia 19, a dos quarts d’una del migdia, l’Ajuntament de Vilafranca oferirà una recepció als alcaldes de la comarca de l’Alt Penedès i, a continuació, visitaran la fira. Els criadors que enguany participaran al mercat d’aviram, va explicar Maria Grau, representant de l’Associació de Criadors de Bestiar Autòcton, posaran a la venda al voltant de 3.500 peces, entre galls, pollastres rossos, capons i ànecs muts a uns preus que oscil•len segons la mida de l’animal. Així, va indicar Grau, un gall pot costar entre 35 i 40 euros, un capó pot arribar als 50 euros , un pollastre ros entre 30 i 35 i un ànec mut entre 35 i 45 euros, segons sigui mascle o famella: “El preu de les peces d’aviram pot variar segons el pes.” Maria Grau va explicar que l’associació s’havia ampliat de 9 a 11 criadors i va destacar el servei d’escorxador -l’any passat es van sacrificar 2.500 peces d’aviram- com a un dels puntals de la fira. Grau va fer notar que tots els animals que es posaran a la venda compten amb la corresponent guia sanitària que s’obté després d’haver estat inspeccionats pels veterinaris de la Generalitat. Igualment, als dos escorxadors -un per als galls i un altre per als ànecs- hi ha sengles veterinaris que certifiquen la sanitat de les peces sacrificades. Un total de 7 restaurants amb 14 plats, va explicar la restauradora Olga Guasch, són els que es posaran a la venda durant les dues jornades de la Fira del Gall a la mostra de cuina d’aviram. Això a banda, durant tota la setmana vinent, 16 restaurants vilafranquins oferiran fins a 52 plats que tindran com a ingredients bàsics peces d’aviram.

Els mateixos preus

Guasch va indicar que el preu de les racions es mantindria com l’any passat -entre els 4,5 i els 5,5 euros-, per bé que els plats fets amb gall negre del Penedès costaran un euros més. La restauradora va fer notar que l’any passat s’havia introduït com a novetat les postres, un element que es potenciarà a l’edició d’enguany. Comptat i debatut, per accedir a la mostra de cuina d’aviram caldrà adquirir un tiquet que costarà 5,5 euros que inclou una taça de brou, pa, una copa de vi de record, postres -garlanda i catànies-, cafè i l’ús de plats i coberts. Un cop a l’interior, els visitants podran triar entre els plats cuinats pels restaurants La Cucanya de Vilanova, Fonda Neus de Sant Sadurní, La Torre del Gall-Cal Soler, L’Hereu, El Gat Blau, tots tres de Vilafranca, El Racó de la Cigonya dels Monjos i Sant Jordi-Ca la Katy. La mostra d’aviram es complementarà amb la mostra de vins negres de la DO Penedès en la qual els visitants podran degustar 19 vins diferents a uns preus que oscil•laran entre 1 i 2,20 euros, va explicar el director d’UVIPE, Joan Gil. Com a complement de la mostra, va indicar Gil, el Superceller de vins negres del Penedès oferirà als visitants la possibilitat de tastar 3 dels 19 vins exposats al preu de 3 euros -amb la copa de vidre de regall- o de 5 euros si es volen acompanyar els vins amb embotits. Durant tot el matí dels dies 18 i 19 en aquest espai s’aniran celebran sessions d’iniciació al tast de vins negres del Penedès.

Omplir el rebost

El fet que el 30 per cent dels visitants de la Fira del Gall siguin de fora de les comarques penedesenques, va fer notar Joan Gil, fa que s’aprofiti el certamen vilafranquí per organitzar el Rebost de Nadal, un espai en el qual els visitants podran adquirir directament dels elaboradors fins a 18 vins blancs i 12 de rosats de la DO Penedès, 15 caves i 9 licors -entre brandis, moscatells i vins dolços-, a més dels vins negres. Això a banda, va afegir Gil, al Rebost es posaran a la venda una sèrie de productes alimentaris d’elaboració artesana i delicatessen.

L’àvia Remei pronunciarà dimecres al saló de plens el pregó de la Fira del Gall



L’àvia Remei, l’animadora gastronòmica i autora de dos receptaris que s’han convertit en autèntics best sellers en l’àmbit de la llengua catalana, farà dimecres, a les 8 del vespre, al saló de plens de l’Ajuntament, el pregó de la Fira del Gall d’enguany. L’àvia Remei es convertirà, així, en la primera dona pregonera de la fira d’aviram vilafranquina des que l’any 1984 va adoptar el format actual.

Nascuda a Mataró, Remei Ribas ha estat una apassionada de la cuina de tota la vida, però no ha estat fins fa pocs anys que les seves receptes han transcendit els fogons familiar per entrar a moltes llars de casa nostra. No en va, del seu primer llibre La cuina de l’àvia Remei, publicat per Cossetània Edicions de Valls, se n’han fet 10 edicions i se n’han venut 28 mil exemplars.

Dels concursos als platós

El bo del cas, si hem de fer cas a la seva biografia, és que tot això li ha vingut gairebé sense buscar-ho. L’àvia Remei va començar la seva singladura mediàtica presentant-se -i guanyant- concursos de cuina per pura diversió i d’aquí li van sorgir ofertes per fer classes de cuina a Mataró tant per a un públic jove com per a la gent gran. D’aquí va saltar a la televisió local de la capital del Maresme els anys 1998 i 1999. A partir d’aquí vindrien les seves col•laboracions, primer esporàdiques i després ja continuades, amb emissores com ara COM Ràdio, RAC 1 i Catalunya Ràdio, així com la seva presència a TV3. Paral•lelament, Ribas va publicar el seu primer receptari, La cuina de l’àvia Remei, que es va convertir en un èxit de vendes, basat, en bona part, en la claredat amb què explica la preparació dels diferents plats de la cuina tradicional catalana, des dels més simples als més complicats. Precisament, l’èxit del seu primer llibre, que ha estat traduït al castellà, s’ha vist corroborat amb un nou volum titulat Plats i secrets de l’àvia Remei, publicat per Cossetània Edicions.