Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El barri de la Girada vol una farmàcia

La petició està avalada per 1.800 signatures recollides, la pràctica totalitat de les persones majors d’edat del barri.

Amb l’aval de 1.800 signatures, és a dir, boi la totalitat dels veïns residents majors d’edat, l’Associació de Veïns de la Girada iniciarà les gestions perquè el barri pugui disposar d’una farmàcia per donar servei a una població que supera els 2.100 habitants i que, en l’actualitat, ha de fer més d’un quilòmetre per poder adquirir un medicament. El primer pas serà una entrevista, prevista pel 3 de març, amb l’alcalde Marcel Esteve a qui es lliurarà el plec de signatures. Tot seguit, els veïns es reuniran amb representants del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, l’entitat gremial que té delegada per l’administració la facultat d’autoritzar l’obertura d’una nova farmàcia. Després de comprovar que la demanda d’una farmàcia per al barri de la Girada és un clam pràcticament unànime, l’Associació de Veïns de la Girada va anunciar dimarts que el proper 3 de març iniciarà les gestions per aconseguir aquest objectiu. El primer pas, va explicar el secretari de l’associació, Josep Bricullé, serà l’entrevista, prevista per al dia 3 de març, amb l’alcalde Marcel Esteve a la qual seguirà una reunió amb els representants del Col•legi de Farmaceútics de Barcelona a qui es farà formalment la sol•licitud. Bricullé va indicar que també es donaria a conèixer el cas als responsables del Departament de Sanitat de la Generalitat. Cal recordar que l’alcalde ja va trametre una carta al Col•legi de Farmacèutics de Barcelona sol•licitant per al barri una nova farmàcia. Si arribat el cas, les negociacions resultessin estèrils, els veïns buscarien portar el cas al Parlament de Catalunya a través dels diputats penedesencs per tal que la cambra legislativa catalana emprengués la modificació de la llei actual que determina una ràtio d’una farmàcia per a cada 4.000 habitants, una proporció molt superior a la de Madrid, País Basc i València, on la ràtio és d’una farmàcia per a cada 2.800 habitants. En darrer terme, els veïns estan disposats a sortir el carrer a manifestar-se per reclamar el que consideren un servei essencial per al seu barri, una zona de Vilafranca que, mentredurin les obres de l’AVE i de la cobertura de les vies del ferrocarril, actua com a una barrera per als vianants, sobretot per a les persones de més edat.

Concentració.

Per bé que una simple divisió entre el nombre de residents a la ciutat -pocs més de 36 mil habitants- i el de farmàcies -10 establiments- fa que la ràtio actual sigui inferior a una farmàcia per cada 4.000 habitants, els representants de l’Associació de Veïns de la Girada van fer notar que 6 d’aquestes 10 farmàcies estan ubicades en un perímetre molt reduït del centre de Vilafranca, mentre que les quatre restants estan situades als barris de Sant Julià, Poble Nou, l’Espirall i la Barceloneta. Així les coses, les Clotes, Molí d’en Rovira i la Girada són els únics que no disposen d’aquesta mena d’establiments que l’entitat veïnal considera “com a un complement indispensable de l’atenció sanitària bàsica.”

Un precedent.

D’altra banda, ja existeix un precendent a Vilafranca en què el Col•legi de Farmacèutics de Barcelona va donar llum verda a l’obertura d’una farmàcia al barri de la Barceloneta, concretament a la carretera d’Igualada. En aquells moments, principis de la dècada dels noranta, la població de la ciutat era lluny encara dels 30 mil habitants. Com ara, els principals abanderats per l’obertura d’una farmàcia al barri va ser l’Associació de Veïns de la Barceloneta-Sant Magí. La presidenta de l’entitat veïnal, Elisabet Olmos, va explicar que la demanda d’una farmàcia per al barri va sorgir a l’assemblea que l’entitat va celebrar el mes d’octubre de l’any passat arran de la qual es va convocar una nova reunió amb una assistència multitudinària i a partir de la qual va sorgir una comissió encarregada de recollir signatures i que està formada per Francisco Hoyos, Josep Raventós, Vicente Romero, Caterina Gilli, Carme Llurba i Montse Espinosa, a més d’Olmos i Bricullé.

www.el3devuit.com