Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El Fiscal demana penes de presó i multes per als 10 penedesencs acusats de delicte electoral

L’acusació pública demana 24 dies de presó i imposa unes multes que poden arribar a sumar 18.000 euros.

La Fiscalia ha sol•licitat penes testimonials de presó però quantioses multes econòmiques contra els 10 penedesencs acusats de delicte electoral perquè van participar en una manifestació contra la Constitució Europea celebrada el 19 de febrer, jornada de reflexió prèvia al referèndum que va celebrar-se l’endemà. No hi va haver cap mena d’incident però una unitat especial de la guàrdia civil va identificar i denunciar 10 dels participants que hauran d’afrontar ara un judici penal per aquests fets.

La manifestació va comptar amb la participació d’un centenar de joves que van recórrer el centre de Vilafranca i van finalitzar la convocatòria a la plaça de la Vila amb la lectura d’un manifest a càrrec del cantautor Cesk Freixas. Instants després, es va dissoldre la convocatòria i van continuar els actes de la campanya “El Penedès diu No a la Constitució Europea”, plataforma convocant, amb una festa a Cal Noi-Noi en que van participar diversos grups musicals del Penedès. També el mateix dia s’havia celebrat un dinar popular a l’Ateneu Popular X de Vilafranca.

La Fiscalia demana d’entrada 24 dies de presó per a cadascun dels processats. Una pena que seria possible substituir per 48 dies de multa a raó de 12 euros diaris, el que suma 576 euros per cadascun dels processats, 5.760 euros en total. Però en cas d’impagament, alguns dels processats ja han advertit que no estan disposats a pagar cap multa, la Fiscalia manté la pretensió d’elevar la quantia a 12 euros per cinc mesos, el que suma 1.800 euros per persona i 18.000 euros en total, a més d’una pena afegida d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant un any. Alguns dels processats ja van explicar que van participar a consciència en la manifestació, sabent que aquell dia era una jornada de reflexió. Però també han apuntat la disparitat de mitjans per fer campanya a favor del Sí o del No i la campanya institucional, pagada amb diners públics, que va ser desautoritzada per la Junta Electoral, per promoure sense embuts el vot afirmatiu i no limitar-se a informar als ciutadans per a què poguessin valorar aquell tractat institucional per manifestar la seva opinió.

El maig de 2005 prop d’un miler de joves es van manifestar a Vilafranca, convocats per l’organització independentista Endavant, per manifestar el seu rebuig al processament dels 10 penedesencs i reivindicant “la necessitat de rebel•lar-se contra les injustícies”. A més, el ple municipal de Vilafranca també va debatre una proposta de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a favor dels processats per delicte electoral. I el coordinador de Govern de l’ajuntament i president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), Ramon Xena, també es va manifestar a favor de la lliure absolució dels 10 joves processats. D’altra banda, Vilafranca va ser una de les capitals de comarca on tot i guanyar clarament el Sí, el No va obtenir més sufragis de suport. Santa Fe del Penedès excepcionalment va ser l’única població penedesenca on va guanyar el No.

www.el3devuit.cat