Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

El setmanari 'El 3 de Vuit' entrevista al regidor de la CUP de Vilafranca, Otger Amatller

Otger Amatller, regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), creu que el Pacte de Govern entre el PSC-ICV i ERC és un nyap.

Otger Amatller i Gutiérrez, amb accent tancat “i amb molta honra”, és el regidor electe de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a l’Ajuntament de Vilafranca. És fill de Moja però resideix a Vilafranca des de fa anys on comparteix un pis amb la seva companya. És psicòleg i treballa com educador social, en el centre de seguiment de les drogodependències. Va ser durant anys membre del moviment juvenil Maulets, i s’ha significat per la seva vinculació a entitats culturals i esportives de Vilafranca i Moja. La candidatura que ell encapçalava, de perfil molt jove, va obtenir 1.106 vots a les eleccions municipals, uns resultats inesperats per a tothom. Un projecte rupturista, agosarat, que va ser rebut amb entusiasme per una part significativa de la població vilafranquina.

Si fa tres anys arriben a dir-te que avui series regidor de l’Ajuntament de Vilafranca, t’ho haguessis cregut?

De fet, en part sí. Quan ara fa tres anys vam decidir presentar-nos, jo no pensava pas ser el cap de llista. Les circumstàncies van anar així. Un grupet de persones, el Roger Guasch i el Jaume Ramon, van començar a moure’s per presentar una alternativa. A un dels primers que van anar a veure va ser a mi. Jo havia estat a Maulets molts anys, ens coneixíem, al final érem prop de 30 Maulets a Vilafranca. Es van fer moltes coses i feina de carrer.

Quan s’origina la idea de fer una CUP, s’aglutina sectors molt amplis i plurals. Evidentment no estàvem convençuts de poder sortir. Però de mica en mica anàvem sumant gent, no només militants de l’esquerra independentista sinó gent d’esplais, ecologistes... Es va anar animant la cosa i ens vam moure molt, amb debats sectorials molt interessants, tot i no tenir pràcticament cap mena d’infraestructura.

Vam anar a les eleccions amb una espardenya. No teníem ingressos econòmics de cap mena, ni estructura, ni experiència, només il•lusió i ganes. Ens reuníem a l’Escorxador. Al principi no ens hi volien deixar reunir, deien que no érem una entitat cultural.

I a les eleccions 1.106 vots de la CUP. Ben pocs s’ho imaginaven.

No, no ens ho esperàvem però ens ho mereixíem. Jo, personalment, creia que teníem opcions de treure un regidor. Però no treure’l folgadament. D’on van sortir els nostres vots? De tot arreu, de gent que no havia votat mai, de gent jove, de gent cansada de veure sempre la mateixa gent, desil•lusionada d’altres partits. Jo crec que tota aquesta gent estan contents amb el treball de la CUP. Necessitem la seva implicació, que participin, sentir-los al costat.

La imatge de la CUP és de gent molt jove. Potser es troba a faltar generacions de més edat.

Sí, és cert, la CUP ha sortit bàsicament del jovent independentista i més compromès de Vilafranca. Però anem sumant gent i a poc a poc creiem que podrem arribar a tothom. El que no farem mai serà convertir-nos en polítics professionals sinó potenciar el compromís i la participació ciutadana que han fet desaparèixer els nostres governants.

I val la pena?

És el primer cop que podem veure uns resultats a curt termini. El treball sociocultural o polític, sectorial, que feia la gent de la CUP en diferents àmbits, no permetia veure’n resultats ràpidament. Des de la CUP hem pogut tirar endavant moltes propostes i obtenir resultats palpables. I això és més gratificant perquè l’estímul-resposta és més ràpid i anima més a la gent. Tot i així hi hauria una primera etapa, que va de les eleccions al Pacte PSC-ERC, més engrescador. El PSC necessitava sempre el suport d’algú. Hi havia més comunicació i ens havien de tenir en compte. Ara, això ha canviat.



“ÉS GRAVÍSSIM EL TEMA URBANÍSTIC I EL CREIXEMENT
QUE DEFENSA ERC A REMOLC DEL PSC”


Darrerament heu manifestat la vostra queixa perquè al Ple municipal no s’aprova cap moció de l’oposició.

I això que procurem no demanar l’impossible... No apostem per macroprojectes sinó per petites coses i millorar el dia a dia. Creiem més en la la quotidianeïtat. Demanem petits avenços que ens permetin avançar gradualment cap a una política més social, més d’esquerres i més nacionalment compromesa.

Però ara ni això. Des del pacte de govern s’ha trencat tot. Intenten sempre desactivar-nos les mocions, defugir el compromís. No volen assumir un compromís quan ve de la CUP o d’altres sectors. Això és el que més ens fa enrabiar. Pel fet que ho presentem nosaltres, que la idea parteixi de nosaltres, ens ho retallen. Penso que actuen amb por, por que puguem endur-nos un “tantu”, por al nostre protagonisme. Estem treballant de valent i estic segur que en aquests encara no dos anys hem portat més propostes al Ple que qualsevol altre grup durant tota la passada legislatura. I procurem no només que siguin quantitatives, rere cada moció de la CUP hi ha un treball previ qualitatiu. És difícil mantenir aquest nivell però ens hi esforcem.

A priori, a Vilafranca, ja hi ha una Esquerra independentista amb representació institucional. Què aporta la CUP com a opció política diferenciada?

La CUP està donant veu a molta gent sense veu. Quan vam apostar per presentar-nos a les eleccions ho vam fer perquè no veiem ningú dins l’Ajuntament que ens representés. Per a mi, ERC, no representa una força clarament independentista ni d’esquerres, en el sentit que quan ha convingut pacta amb uns o altres prescindint d’ideologies. I ERC tampoc planteja cap canvi en aquest sistema.

La CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) va fer una crítica molt severa al Govern municipal. Va dir que ERC pagava un preu polític pel Pacte de Govern.

En bona part és cert. ERC cau en un gravíssim error. Hauríem de veure com IC va ser desactivada en el seu moment pel PSC. Tenen un regidor dins el Grup Socialista però IC no existeix. ERC comença a caure en el mateix error. Perceben un sou i cauen en la dinàmica de govern com va passar l’altre dia en què voten contra un protocol pel català condicionats pel PSC. Un error que pagaran. Mai des de l’oposició ERC hagués defensat una proposta contra l’exigència del català a les Fires. Per què ho fan ara? Perquè paguen un preu polític. I ja és elevat però ens temem que encara pot ser pitjor. És gravíssim el tema urbanístic i el creixement que defensa ERC a remolc del PSC.

El to és molt crític amb el Pacte de Govern entre PSC-IC i ERC.

És que abans del pacte de govern hi havia tres persones amb dedicació exclusiva i ara n’hi ha vuit. Has vist que s’hagi multiplicat per tres l’eficàcia del govern? Anem millor? Jo no ho veig. Detecto més descoordinació que mai. No veiem tampoc que hagi de millorar tal i com porten les coses. L’entrada d’ERC al Govern, que ja donava un suport al PSC abans d’entrar al Govern, ja s’intuïa quan van aprovar el pressupost i van dir que era per fer confiança al Govern. Home!, després de 16 anys al Consistori i de 25 veient al PSC governar sempre, no hem de parlar de confiança, ja els coneixem. Haurien d’aspirar a propiciar un canvi, a fer bugada a l’Ajuntament, a generar alternances. Però no, ERC apuntala al PSC.

Doncs l’alcalde de Vilafranca deia que no descartava en un futur poder pactar amb la CUP.

(El regidor de la CUP somriu mentre es prepara la resposta). Això és gairebé impossible. El pacte ja el tenen amb IC i ERC, són els seus socis. Bé, si algun dia el Partit Socialista es tornés socialista... Hi ha més coses, són maneres de fer i els anys de tenir el poder. Si ells deien que era bo que a la Generalitat canviés el Govern de CiU després de tants anys també ho deu ser per les administracions que ells governen des de fa 25 anys...

Us heu mostrat molt preocupats pel model de ciutat, pel creixement de Vilafranca i del seu perímetre urbà.

Aquesta és una de les raons que fa que la CUP existeixi. Donem veu a gent que no n’havia tingut mai. Els ecologistes, per exemple. I compte! no és que nosaltres ens vulguem atorgar la seva representació, simplement ens oferim com a mitjà per portar la seva veu a l’Ajuntament. Si no arriben les propostes a l’Ajuntament, poc podem canviar. Sinó tot es redueix al dret a la pataleta. Però ara, en canvi, tenim l’opció d’arremangar-nos i intentar canviar la història.

No sou els únics que qüestioneu el creixement.

Políticament sí. Perquè per a nosaltres és un dels temes més importants, el del creixement desbocat. Ningú ho qüestionava abans. Bé, CiU ara sí. Però és ara, amb el nou equip que va fer el Pere Regull. Però abans no havien dit mai res, CiU havia callat.
Nosaltres estem molt precupats per la línia que segueix el PSC, des de Barcelona ens marquen un model de ciutat, un creixement. Ens porten a duplicar o triplicar la població. I aquí, des de l’Ajuntament, sempre amaguen el cap sota l’ala. Que si és un creixement sostenible, que si tothom creix... fals. Són excuses. Vam trigar una pila d’anys a a arribar als 30.000 habitants i als 40.000 hi arribarem de cop. El PSC de Vilafranca mareja la perdiu, no s’atreveix a dir el que expliquen des del Consell Comarcal o Barcelona. Diuen just el contrari i encara és pitjor perquè enganyen a la gent. S’excusaven en el Pla General anterior. Però és que les coses ara han canviat molt.

L’alcalde, Marcel Esteve, ha dit que no s’ha de tenir por de créixer.

La cançoneta de sempre. Nosaltres no estem en contra del creixement. Una cosa que ells sempre ens diuen, que si ens fa por créixer... el que temem és créixer de manera insostenible i accelerada. No es pot créixer amb precipitació, consumint el territori com si fos un bé renovable, sense tenir en compte els serveis que haurien d’acompanyar aquest creixement per mantenir la qualitat de vida, sense tenir tenir en compte la identitat del municipi i la comarca i sense tenir en compte la capacitat per anar absorbint i integrant culturalment i lingüísticament tota la gent que arriba a Vilafranca. No tot han de ser criteris econòmics o de serveis, hem d’anar més enllà. La Girada per exemple, tal i com s’està fent, creix acceleradament, sense els serveis necessaris fora dels caixers automàtics...

I d’on prové la gent que ve? El regidor d’Urbanisme diu que de la comarca i Vilafranca, d’altres barris. No sé en què es basa. Però les mateixes immobiliàries diuen que s’han venut blocs sencers al cinturó metropolità. I és això que també fa pujar els preus dels pisos. Venen el seu pis i el compren aquí pagant els preus de Vilafranca i més. Fan apujar els preus.

Però això com s’arregla? Tothom pot canviar els seu domicili i anar a viure on vulgui.

No és senzill. Però hi ha eines per evitar un creixement desmesurat, no un no-creixement. Es podria intentar que no siguin les immobiliàries de fora les que disposin dels habitatges a Vilafranca i que els posin en venda per a Barcelona i la seva corona. Com també es poden regular els habitatges de proteccció oficial, incrementar molt més l’oferta i això obligarà a ajustar els preus del mercat lliure. També s’ha de dir que si no s’hagués posat tant sòl urbanitzable al mercat, tanta oferta que Vilafranca no necessitava, les grans immobiliàries no haguessin vingut mai aquí. Però van oferir un gran pastís a Vilafranca i les grans immobiliàries hi van veure un negoci sucós. Van obrir les portes a l’especulació més salvatge. En canvi, havent-ho limitat, haguessin estat només les immobiliàries vilafranquines les que haguessin operat. I això canvia molt les coses.

Hi ha marxa enrere?

Miracles no se’n poden fer ara. Però hauríem d’aprofitar qualsevol escletxa per dosificar aquest creixement. I això des del Govern municipal no es fa sinó ben bé el contrari, s’esperona el creixement. Van consumint el sòl, van creant les condicions perquè s’edifiqui més i més i fan permanentment un discurs de no passa res, és normal, a tot arreu passa, no tingueu por... Però mira, la zona al costat de l’AVE, sòl agrícola protegit. Els demanem al Ple un compromís per preservar-ho com està del procés urbanitzador i s’hi neguen. No en tenen prou amb el que ja es pot urbanitzar, en volen més i més. No tenen aturador, ens volen fer créixer com sigui. I si han de requalificar aquella zona ho faran. És més, ho volen fer. També ens deien que com més pisos en venda més es rebaixaria el preu de l’habitatge, fals també.

Quines són les expectatives de la CUP per a les properes eleccions municipals?

Fer un salt. Estem molt contents però necessitem més suport popular per poder canviar les coses. Ara hi ha un sol regidor i si bé tenir veu ja és molt, necessitem més capacitat de decisió i influència a l’Ajuntament per poder marcar una línia política que sigui una veritable alternativa. I per fer que tots aquests que hi porten tota la vida, a l’Ajuntament, canviïn la seva manera de fer.

La CUP va donar suport a la campanya “una festa major de tothom i per a tothom”. Què no agrada de la festa major de Vilafranca, una de les més exitoses de tot Catalunya? Què s’hauria de canviar?

És una festa on molta gent surt al carrer i segueix els actes. El que demanem és que s’obri la participació, que no només es reservi als vilafranquins el paper d’espectadors, que les entitats hi puguin fer propostes i aportar idees. De subjectes passius a actius. Sant Fèlix és una gran festa però és millorable. I se n’ha de poder parlar. No es pot mitificar la festa major de Vilafranca a risc de quedar-nos estancats. S’han de proporcionar eines per poder renovar la festa major. La tradició no està renyida amb la renovació.

Tornarem a veure l’estelada per Sant Fèlix?

Per nosaltres no quedarà. El primer any va ser molt fàcil. Aquest últim ja s’ho esperaven. També hi havia el Maragall al balcó. Van intentar que no ho féssim i nosaltres vam donar les nostres raons. I les nostres es mantenen: el dia que es reconegui i es permeti exercir el dret d’autodeterminació als Països Catalans deixarem de penjar l’estelada.

www.el3devuit.com