Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Els governs català i espanyol transvasaran l'aigua del riu Ebre


Els governs català i espanyol tancaran la setmana que ve un acord per portar aigua de l'Ebre des de Tarragona cap a l'àrea de Barcelona a través d'una canonada de 60 quilòmetres des d'un dels dipòsits de Tarragona fins al d'Olèrdola (Alt Penedès), on es farà la connexió amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Segons informacions publicades ahir a El Periódico, el traçat es farà per l'autopista AP-7 fins a Vilafranca del Penedès aprofitant les obres en aquell tram de l'autopista. Per portar a terme la interconnexió de xarxes entre el CAT i ATLL per Tarragona i Olèrdola caldrà un decret del Consell de Ministres per modificar la llei del transvasament, que prohibia que l'aigua sortís de la demarcació de Tarragona.

Un altre aspecte del projecte estatal és el cost d'aquestes obres, que segons La Vanguardia serà de 150 milions d'euros. Les obres per portar aigua del Segre tenien un cost de 45 milions d'euros i ja quan ho va proposar el govern va rebre crítiques per l'alt cost d'un projecte que havia de ser reversible. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, durant la compareixença de dimecres passat al Parlament també va assenyalar que el govern hauria de tenir en compte el cost del projecte que presentés el govern de l'Estat, que segons ell havia de ser «raonable».

La PDE diu que el govern menteix


El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va afirmar ahir que el govern «ha enganyat l'àrea metropolitana i enganya la gent de les Terres de l'Ebre». Tomàs va valorar així la decisió de connectar el minitransvasament al Camp de Tarragona amb Barcelona i va recordar que «fa unes setmanes, el tripartit es mostrava com a defensor del no al transvasament». El portaveu va dir que amb aquesta decisió es demostra que l'opció del Segre només pretenia generar «un debat que fes pensar que la solució fos la interconnexió». Manolo Tomàs va titllar també al govern de transvasista i va dir: «El passeig militar que va començar el senyor Cañete l'ha acabat el senyor Montilla.» Amb això el portaveu de la PDE es referia al fet que la interconnexió de xarxes era el «pla B» del Plan Hidrológico Nacional (PHN) del PP. A més, Tomàs va afirmar que no es tractarà d'una obra temporal ja que, creu, serà definitiva i estructural «perquè respon als interessos de l'especulació». Segons el portaveu de la plataforma, no és el govern català qui gestiona els temes de l'aigua sinó que respon «als interessos de les entitats i empreses». Tomàs va afegir que a principis de setmana anunciaran més mobilitzacions.

Unió de Pagesos titlla el transvasament de «traïció».


El sindicat d'Unió de Pagesos (UP) va reunir ahir prop de 300 persones del món agrari i de ciutadans a la plaça de la Font de Tarragona per mostrar el seu rebuig a l'extracció d'aigua dels pous del Camp, ja que consideren que al «Camp no en sobra ni una gota». El sindicat està a favor que es doni aigua per a l'ús de boca a l'àrea metropolitana, però temen que aquesta aigua també vagi a parar a les indústries en detriment que els pagesos de la zona puguin regar els camps. A banda, Unió de Pagesos va considerar una traïció la notícia d'una possible interconnexió de xarxes entre la del Ter-Llobregat i la del minitransvasament de Tarragona, i va responsabilitzar els polítics d'intentar enfrontar els territoris. El sector agrari reclama una planificació territorial immediata.