Els partits vilafranquins preparen la campanya del referèndum sobre l’Estatut de Catalunya
31/05/2006
L'Arxiu Històric Comarcal acull un debat sobre l'estatut amb els grups municipal.
Els partits de la vila argumentaran aquest vespre, en un debat organitzat per l'AAVV de la Girada, els seus posicionaments cap al nou estatut de Catalunya. L'acte començara a les 8 del vespre a l'Arxiu Històric Comarcal. A partir de divendres i fins al 16 de juny es portara a terme la campanya de cara al referèndum del 18 de juny.
CUP: Per un no autodeterminista i massiu al referèndum de l’Estatut: Diguem no!
La CUP s’ha adherit a la campanya Diguem No! amb l’objectiu de demanar el vot negatiu al referèndum de l’Estatut. Des d’aquesta plataforma afirmen que centraran el debat entorn al text “sobre continguts i no pas, com fan els partidaris del sí, apel•lant a la por i a la demagògia tot enganyant amb falsetats. Asseguren que, de “tot el procés de reforma de l’Estatut des del que es va aprovar al Parlament el 30 de setembre fins a l’Estatut de la Moncloa pactat per Mas i Zapatero se’n pot extreure una conclusió: el projecte d’intentar reformar Espanya en clau federal és una quimera. Només genera frustració a les expectatives democràtiques del poble català. Seria molt més productiu dedicar els esforços a solucionar els problemes del país en clau democràtica. És a dir, exercint el dret a l’autodeterminació”.L’actual marc polític en què es troben subjectes els Països Catalans parteix de la transició postfranquista i té en la Constitució espanyola de 1978 la seva codificació general. Igualment, els nous Estatuts que hom planteja, si abans no es reforma la Constitució, tindran les mateixes limitacions de fa 25 anys. Per tant, seguiran en mans de l’Estat els aspectes estratègics indispensables per a la construcció nacional dels Països Catalans, i tot allò que l’independentisme ha denunciat des de la transició ençà, seguirà igual. La Constitució espanyola seguirà partint d’una única font de sobirania, la nació espanyola. Les Comunitats Autònomes seguiran tenint prohibida la federació, i qualsevol iniciativa de cooperació entre elles haurà de passar per Madrid. L’Estat seguirà mantenint competències exclusives en la planificació de l’activitat econòmica o en l’administració de justícia. I les hisendes de les autonomies (és a dir, el finançament) seguiran tenint el límit en els impostos que l’Estat consideri que pot cedir a aquestes administracions.
El 3 de juny a partir de les sis de la tarda es realitzarà l'acte central de la campanya a la Plaça Jaume I i el dia 10 està prevista una concentració a la plaça de la vila.
ERC diu NO a l'Estatut
Esquerra Republicana de Catalunya opta pel NO a l'Estatut. El motius d'aquest NO “són diversos i molt variats” ERC explica que “aquest no és l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre i, en conseqüència, el president del govern espanyol no ha mantingut la seva promesa de respectar i donar suport al text aprovat a la cambra catalana, el seu contingut dista molt del que inicialment disposava”. Com a exemple ERC manifesta que en matèria de finançament, les retallades han fet desaparèixer de l'Estatut: l'Agència Tributària Catalana “per recaptar tots els impostos i evitar que se'ls quedi Madrid; l'objectiu de posar fi progressivament a l'espoli fiscal, que ens impedeix construir les infraestructures que necessitem i internacionalitzar l'economia; el traspàs de ports i aeroports i de les infraestructures de telecomunicacions claus per esdevenir un centre internacional de negocis, i la competència exclusiva per definir els horaris comercials per tal de mantenir un comerç de proximitat que afavoreixi la cohesió social”.Pel que respecta a polítiques socials, ERC considera que la perpetuació de l'espoli fiscal “ens impedeix que puguem tenir la despesa social d'Europa en educació, salut o atenció a la gent gran. Pagant el mateix que els països més avançats d'Europa tenim menys prestacions socials que Extremadura”. Els representants d’ERC argumenten que “tampoc no disposarem d'un marc català de relacions laborals que permeti limitar la precarietat i apujar els salaris, ni podrem acollir la immigració i integrar-la adequadament, perquè ha desaparegut de l'Estatut la competència sobre el règim d'estada i residència de les persones immigrades”. ERC assegura que “aquests només són dos exemples de les moltes raons per les quals demanem el NO”.
PSC “Sí, guanya Catalunya. No, guanya el PP”
Des del grup Socialista es dóna un Sí rotund a l’Estatut, argumentant que Catalunya vol mirar cap endavant amb solvència. Per això aquest Estatut no és únicament un instrument d'afirmació nacional. És a la vegada un mitjà immensament potent per aconseguir que la Catalunya del segle XXI pugui estar a l'alçada dels reptes que haurà d'abordar en els pròxims anys. Alguns dels arguments que desglosa el partit socialista és que amb el nou Estatut la Generalitat tindrà més competències de les que ha tingut fins al moment. Alguns d’aquests exemples són l'habitatge, on la Generalitat ostenta competència exclusiva, la qual cosa inclou la promoció pública d'habitatges, la competència executiva de la legislació estatal en matèria de responsabilitat penal dels menors així com la competència exclusiva en matèria de promoció de les famílies i de la infància, que inclou les mesures de protecció social de les famílies en les seves diverses modalitats. Pel què fa a l’educació,s’exercirà la competència exclusiva que inclou la programació de l'ensenyament i la regulació dels òrgans de participació i consulta dels sectors afectats, així com la creació de centres docents. El text estatutari també fomenta un nou impuls de la projecció de Catalunya dins de la Unió Europea i en l'exterior.D'aquesta forma la Generalitat haurà de ser informada pel govern de l'Estat de les iniciatives de revisió dels tractats de la Unió Europea. Per altra banda, per primera vegada en l'Estatut s'estableix un llistat de drets i deures i principis rectors, el que suposa definir el model de país que volem: un país avançat social i políticament, que pretén garantir el benestar del conjunt de la ciutadania des de tots els punts de vista. Des de la Federació X destaquen sobretot el caràcter municipalista i social del nou text estatutari.
L'acte central de la Federació serà el proper 4 de juny a Sant Pere de Ribes.Vilafranca acollirà el 13 de juny un míting amb la Consellera Montse Tura.
CiU: “1979 o Futur? Sí al Futur”
“1979 o Futur ? Sí al Futur,Sí a l´Estatut,Sí a Catalunya”. Per CiU l’estatut significa el seu reconeixement nacional: nació, drets històrics, símbols nacionals, preeminència de la llengua catalana,representació directa a la UNESCO. Pel que fa a la capacitat de decidir, CiU assegura que “es dupliquen les competències, es blinden i reforcen jurídicament”. L’Estatut oferirà segons CiU una nova capacitat de decidir en immigració, ensenyament i beques, polítiques socials, seguretat, inspecció de treball, sanitat, planificació de grans infraestructures, trens de rodalies... “La Generalitat participarà en les competències que quedin a l´Estat”. També hi haurà un “reforçament institucional: substitució de diputacions per vegueries, model territorial propi, la Generalitat administració ordinària de l´Estat a Catalunya, les relacions amb l´Estat a partir d´ara seran bilaterals de 'tu a tu', es reconeix i reforça la presència internacional amb la possibilitat de crear una Conselleria d´Afers Exteriors”. Pel que fa al finançament CiU assegura que “no quedarà supeditat a l´Estat i s´acordarà bilateralment, “tindrem més diners que els que ens gastem a través del Pressupost”. La inversió estatal en infraestructures per als propers set anys “equivaldrà de manera real i efectiva al pes de l´economia catalana (18´5% del PIB estatal)”. En matèria de justícia i seguretat CiU explica que es tindrà plenes competències en policia, coneixement adequat i suficient del català de jutges, magistrats, fiscals,notaris... CiU diu que la Generalitat decidirà on es fan nous jutjats, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “és l´ultima instància judicial de tots els processos i recursos, un Consell de Garanties Estatutàries vetllarà pels drets dels catalans”. El nou Estatut per CiU, suposa un salt endavant en autogovern i benestar social. “més instruments pel futur, amb un millor reconeixement nacional,més diners i més competències”.
ICV: “Sí a l’Estatut d’esquerres, catalanista i ecologista”
L'Agrupació Local d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) demanarà a l'Ajuntament de Vilafranca que programi, d'acord amb la Conselleria de Relacions Institucionals i Participació, una xerrada en que els responsables del procés participatiu exposin les diverses formes d'articular propostes i suggeriments al procés estatutari.
Des d'Iniciativa es valora molt positivament que la Generalitat hagi iniciat aquesta campanya que permet construir el nou estatut amb la participació de tots els ciutadans. L'objectiu primordial és la conformació d'un estatut que pugui donar un bon marc jurídic per als reptes i els projectes que Catalunya ha d'afrontar durant les properes dècades i, d'altra banda, que tota la ciutadania participi en la seva elaboració per tal d'aconseguir el màxim consens i perquè la població de Catalunya conegui els seus drets bàsics i la forma d'organització político-administrativa del país. Els ecosocialistes vilafranquins fan una crida a tots els veïns i veïnes a participar, ja sigui per mitjà de la pàgina web que ha habilitat la Generalitat, per via telefònica trucant al 012, per correu l'apartat de correus 273 FD 08080 de Barcelona, o bé a través del qüestionari que s'ha remés recentment a totes les llars de Catalunya. ICV considera necessari realitzar una xerrada-taller de les persones i entitats interesades amb els responsables de la conselleria per tal d'articular un grup de treball a Vilafranca que desenvolupi amb més profunditat les propostes concretes dels vilafranquins i vilafraquines. En aquest sentit, ICV plantejarà a l'Ajuntament la necessitat de realitzar aquest taller a principis de setembre. Paral•lelament, des de l'agrupació local d'Iniciativa Verds, també s'organitzarà un acte en que el partit exposarà les seves pròpies propostes en relació al contingut coincidint en el marc de l'onze de setembre.
PP: “Pensa en Catalunya, digues no”
El PP creu que l'Estatut no aporta res de bo, i “pel bé dels catalans i de Catalunya és necessari votar no”.
CAMPANYA: En principi es pensa realitzar un acte en el que s'exposaran els arguments del PP en què fonamenta el seu no a l'Estatut del PP. També es penjaran cartells i es realitzaran actes sectorials per explicar les conseqüències negatives del text del nou Estatut que es vol aprovar. Segons el PP, el text del nou Estatut no aporta res de bo. Una evidencia d’això “és que en el lema del PSC no es fa referència a cap valor positiu del mateix. Simplement fa referència al PP”. Pel PP no suposa cap millora en el finançament, perquè si fos així “no s'explica que el PSC no faci cap referència en el seu lema a la quantitat en la que suposadament s'incrementarà els recursos de la Generalitat de Catalunya”. Els populars consideren que suposa una retallada en les garanties de drets i llibertats dels catalans, privant-los de poder recórrer al Defensor del Pueblo i al Tribunal Suprem. “Estableix un control polític sobre la llibertat d'expressió, amb organismes com el CAC o consagra uns valors no compartits per la majoria de catalans. L'eutanàsia s'eleva a dret. Es contempla el dret a l'avortament. Imposa la superioritat del català sobre el castellà. No respecta el principi de llibertat de les famílies a l'educació”. El PP assegura que també estableix un nou centralisme: el de la Generalitat de Catalunya i que no adapta l'economia “a un món globalitzat i trenca la unitat de mercat interior. Preveu un marc de relacions laborals que augmentarà les deslocalitzacions. Paralitza la presa de decisions del Govern de l'Estat, traslladant inoperància del Govern del Tripartit a la resta d'Espanya. Instaura un sistema de justícia confederal.”
www.7dies.net
Els partits de la vila argumentaran aquest vespre, en un debat organitzat per l'AAVV de la Girada, els seus posicionaments cap al nou estatut de Catalunya. L'acte començara a les 8 del vespre a l'Arxiu Històric Comarcal. A partir de divendres i fins al 16 de juny es portara a terme la campanya de cara al referèndum del 18 de juny.
CUP: Per un no autodeterminista i massiu al referèndum de l’Estatut: Diguem no!
La CUP s’ha adherit a la campanya Diguem No! amb l’objectiu de demanar el vot negatiu al referèndum de l’Estatut. Des d’aquesta plataforma afirmen que centraran el debat entorn al text “sobre continguts i no pas, com fan els partidaris del sí, apel•lant a la por i a la demagògia tot enganyant amb falsetats. Asseguren que, de “tot el procés de reforma de l’Estatut des del que es va aprovar al Parlament el 30 de setembre fins a l’Estatut de la Moncloa pactat per Mas i Zapatero se’n pot extreure una conclusió: el projecte d’intentar reformar Espanya en clau federal és una quimera. Només genera frustració a les expectatives democràtiques del poble català. Seria molt més productiu dedicar els esforços a solucionar els problemes del país en clau democràtica. És a dir, exercint el dret a l’autodeterminació”.L’actual marc polític en què es troben subjectes els Països Catalans parteix de la transició postfranquista i té en la Constitució espanyola de 1978 la seva codificació general. Igualment, els nous Estatuts que hom planteja, si abans no es reforma la Constitució, tindran les mateixes limitacions de fa 25 anys. Per tant, seguiran en mans de l’Estat els aspectes estratègics indispensables per a la construcció nacional dels Països Catalans, i tot allò que l’independentisme ha denunciat des de la transició ençà, seguirà igual. La Constitució espanyola seguirà partint d’una única font de sobirania, la nació espanyola. Les Comunitats Autònomes seguiran tenint prohibida la federació, i qualsevol iniciativa de cooperació entre elles haurà de passar per Madrid. L’Estat seguirà mantenint competències exclusives en la planificació de l’activitat econòmica o en l’administració de justícia. I les hisendes de les autonomies (és a dir, el finançament) seguiran tenint el límit en els impostos que l’Estat consideri que pot cedir a aquestes administracions.
El 3 de juny a partir de les sis de la tarda es realitzarà l'acte central de la campanya a la Plaça Jaume I i el dia 10 està prevista una concentració a la plaça de la vila.
ERC diu NO a l'Estatut
Esquerra Republicana de Catalunya opta pel NO a l'Estatut. El motius d'aquest NO “són diversos i molt variats” ERC explica que “aquest no és l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre i, en conseqüència, el president del govern espanyol no ha mantingut la seva promesa de respectar i donar suport al text aprovat a la cambra catalana, el seu contingut dista molt del que inicialment disposava”. Com a exemple ERC manifesta que en matèria de finançament, les retallades han fet desaparèixer de l'Estatut: l'Agència Tributària Catalana “per recaptar tots els impostos i evitar que se'ls quedi Madrid; l'objectiu de posar fi progressivament a l'espoli fiscal, que ens impedeix construir les infraestructures que necessitem i internacionalitzar l'economia; el traspàs de ports i aeroports i de les infraestructures de telecomunicacions claus per esdevenir un centre internacional de negocis, i la competència exclusiva per definir els horaris comercials per tal de mantenir un comerç de proximitat que afavoreixi la cohesió social”.Pel que respecta a polítiques socials, ERC considera que la perpetuació de l'espoli fiscal “ens impedeix que puguem tenir la despesa social d'Europa en educació, salut o atenció a la gent gran. Pagant el mateix que els països més avançats d'Europa tenim menys prestacions socials que Extremadura”. Els representants d’ERC argumenten que “tampoc no disposarem d'un marc català de relacions laborals que permeti limitar la precarietat i apujar els salaris, ni podrem acollir la immigració i integrar-la adequadament, perquè ha desaparegut de l'Estatut la competència sobre el règim d'estada i residència de les persones immigrades”. ERC assegura que “aquests només són dos exemples de les moltes raons per les quals demanem el NO”.
PSC “Sí, guanya Catalunya. No, guanya el PP”
Des del grup Socialista es dóna un Sí rotund a l’Estatut, argumentant que Catalunya vol mirar cap endavant amb solvència. Per això aquest Estatut no és únicament un instrument d'afirmació nacional. És a la vegada un mitjà immensament potent per aconseguir que la Catalunya del segle XXI pugui estar a l'alçada dels reptes que haurà d'abordar en els pròxims anys. Alguns dels arguments que desglosa el partit socialista és que amb el nou Estatut la Generalitat tindrà més competències de les que ha tingut fins al moment. Alguns d’aquests exemples són l'habitatge, on la Generalitat ostenta competència exclusiva, la qual cosa inclou la promoció pública d'habitatges, la competència executiva de la legislació estatal en matèria de responsabilitat penal dels menors així com la competència exclusiva en matèria de promoció de les famílies i de la infància, que inclou les mesures de protecció social de les famílies en les seves diverses modalitats. Pel què fa a l’educació,s’exercirà la competència exclusiva que inclou la programació de l'ensenyament i la regulació dels òrgans de participació i consulta dels sectors afectats, així com la creació de centres docents. El text estatutari també fomenta un nou impuls de la projecció de Catalunya dins de la Unió Europea i en l'exterior.D'aquesta forma la Generalitat haurà de ser informada pel govern de l'Estat de les iniciatives de revisió dels tractats de la Unió Europea. Per altra banda, per primera vegada en l'Estatut s'estableix un llistat de drets i deures i principis rectors, el que suposa definir el model de país que volem: un país avançat social i políticament, que pretén garantir el benestar del conjunt de la ciutadania des de tots els punts de vista. Des de la Federació X destaquen sobretot el caràcter municipalista i social del nou text estatutari.
L'acte central de la Federació serà el proper 4 de juny a Sant Pere de Ribes.Vilafranca acollirà el 13 de juny un míting amb la Consellera Montse Tura.
CiU: “1979 o Futur? Sí al Futur”
“1979 o Futur ? Sí al Futur,Sí a l´Estatut,Sí a Catalunya”. Per CiU l’estatut significa el seu reconeixement nacional: nació, drets històrics, símbols nacionals, preeminència de la llengua catalana,representació directa a la UNESCO. Pel que fa a la capacitat de decidir, CiU assegura que “es dupliquen les competències, es blinden i reforcen jurídicament”. L’Estatut oferirà segons CiU una nova capacitat de decidir en immigració, ensenyament i beques, polítiques socials, seguretat, inspecció de treball, sanitat, planificació de grans infraestructures, trens de rodalies... “La Generalitat participarà en les competències que quedin a l´Estat”. També hi haurà un “reforçament institucional: substitució de diputacions per vegueries, model territorial propi, la Generalitat administració ordinària de l´Estat a Catalunya, les relacions amb l´Estat a partir d´ara seran bilaterals de 'tu a tu', es reconeix i reforça la presència internacional amb la possibilitat de crear una Conselleria d´Afers Exteriors”. Pel que fa al finançament CiU assegura que “no quedarà supeditat a l´Estat i s´acordarà bilateralment, “tindrem més diners que els que ens gastem a través del Pressupost”. La inversió estatal en infraestructures per als propers set anys “equivaldrà de manera real i efectiva al pes de l´economia catalana (18´5% del PIB estatal)”. En matèria de justícia i seguretat CiU explica que es tindrà plenes competències en policia, coneixement adequat i suficient del català de jutges, magistrats, fiscals,notaris... CiU diu que la Generalitat decidirà on es fan nous jutjats, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “és l´ultima instància judicial de tots els processos i recursos, un Consell de Garanties Estatutàries vetllarà pels drets dels catalans”. El nou Estatut per CiU, suposa un salt endavant en autogovern i benestar social. “més instruments pel futur, amb un millor reconeixement nacional,més diners i més competències”.
ICV: “Sí a l’Estatut d’esquerres, catalanista i ecologista”
L'Agrupació Local d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) demanarà a l'Ajuntament de Vilafranca que programi, d'acord amb la Conselleria de Relacions Institucionals i Participació, una xerrada en que els responsables del procés participatiu exposin les diverses formes d'articular propostes i suggeriments al procés estatutari.
Des d'Iniciativa es valora molt positivament que la Generalitat hagi iniciat aquesta campanya que permet construir el nou estatut amb la participació de tots els ciutadans. L'objectiu primordial és la conformació d'un estatut que pugui donar un bon marc jurídic per als reptes i els projectes que Catalunya ha d'afrontar durant les properes dècades i, d'altra banda, que tota la ciutadania participi en la seva elaboració per tal d'aconseguir el màxim consens i perquè la població de Catalunya conegui els seus drets bàsics i la forma d'organització político-administrativa del país. Els ecosocialistes vilafranquins fan una crida a tots els veïns i veïnes a participar, ja sigui per mitjà de la pàgina web que ha habilitat la Generalitat, per via telefònica trucant al 012, per correu l'apartat de correus 273 FD 08080 de Barcelona, o bé a través del qüestionari que s'ha remés recentment a totes les llars de Catalunya. ICV considera necessari realitzar una xerrada-taller de les persones i entitats interesades amb els responsables de la conselleria per tal d'articular un grup de treball a Vilafranca que desenvolupi amb més profunditat les propostes concretes dels vilafranquins i vilafraquines. En aquest sentit, ICV plantejarà a l'Ajuntament la necessitat de realitzar aquest taller a principis de setembre. Paral•lelament, des de l'agrupació local d'Iniciativa Verds, també s'organitzarà un acte en que el partit exposarà les seves pròpies propostes en relació al contingut coincidint en el marc de l'onze de setembre.
PP: “Pensa en Catalunya, digues no”
El PP creu que l'Estatut no aporta res de bo, i “pel bé dels catalans i de Catalunya és necessari votar no”.
CAMPANYA: En principi es pensa realitzar un acte en el que s'exposaran els arguments del PP en què fonamenta el seu no a l'Estatut del PP. També es penjaran cartells i es realitzaran actes sectorials per explicar les conseqüències negatives del text del nou Estatut que es vol aprovar. Segons el PP, el text del nou Estatut no aporta res de bo. Una evidencia d’això “és que en el lema del PSC no es fa referència a cap valor positiu del mateix. Simplement fa referència al PP”. Pel PP no suposa cap millora en el finançament, perquè si fos així “no s'explica que el PSC no faci cap referència en el seu lema a la quantitat en la que suposadament s'incrementarà els recursos de la Generalitat de Catalunya”. Els populars consideren que suposa una retallada en les garanties de drets i llibertats dels catalans, privant-los de poder recórrer al Defensor del Pueblo i al Tribunal Suprem. “Estableix un control polític sobre la llibertat d'expressió, amb organismes com el CAC o consagra uns valors no compartits per la majoria de catalans. L'eutanàsia s'eleva a dret. Es contempla el dret a l'avortament. Imposa la superioritat del català sobre el castellà. No respecta el principi de llibertat de les famílies a l'educació”. El PP assegura que també estableix un nou centralisme: el de la Generalitat de Catalunya i que no adapta l'economia “a un món globalitzat i trenca la unitat de mercat interior. Preveu un marc de relacions laborals que augmentarà les deslocalitzacions. Paralitza la presa de decisions del Govern de l'Estat, traslladant inoperància del Govern del Tripartit a la resta d'Espanya. Instaura un sistema de justícia confederal.”
www.7dies.net