Els pisos nous de Vilafranca són absorbits majoritàriament per veïns de l'àrea metropolitana
17/01/2005
El metre quadrat s’arriba a pagar al centre a 3.000 euros sense IVA i el preu mitjà, segons les immobiliàries, seria a l’entorn de 2.000.
Més pisos i més cars, un 21% més d’un any per l’altre, segons dades de la Societat de Taxació, corroborades per les immobiliàries vilafranquines, que coincideixen a qüestionar, no obstant, una dada de l’estudi: el preu mitjà del metre quadrat construït és bastant més elevat que els 1.783 euros que deia la Societat de Taxació. La mitjana real, sense IVA, seria d’una quantitat aproximada de 2.000 euros. I una dada prou significativa: bona part de les noves promocions d’habitatges no són adquirides per vilafranquins ni penedesencs, sinó per veïns del Baix Llobregat i el Barcelonès. “L’any passat es van vendre dues promocions senceres a la Girada en què tots els veïns eren de l’Hospitalet de Llobregat”, explica una empleada d’una immobiliària local, una situació que no és excepcional, no és cap anècdota ni casualitat, ja que bona part dels compradors de noves promocions vénen de fora del Penedès. Totes les immobiliàries consultades coincideixen en aquest punt. Són sobretot veïns del Baix Llobregat i el Barcelonès, unes comarques molt properes i amb una població immensament superior. El preu del metre quadrat d’obra nova a Vilafranca se situa per sota del de la majoria de poblacions de la conurbació de Barcelona. La millora de les comunicacions i aquests preus, sensiblement inferiors, provoquen que l’interès per adquirir un habitatge a Vilafranca, o al conjunt del Penedès, sigui una llaminadura. A tal extrem han arribat les coses que la política de promoció i venda d’aquests habitatges, per part d’algunes de les immobiliàries que han obert una oficina al Penedès, no es fa a Vilafranca sinó al Barcelonès i el Baix Llobregat. Els preus de l’àrea metropolitana són, malgrat experimentar pujades inferiors al llarg del 2004, molt superiors als de Vilafranca. Cornellà té el metre quadrat, segons la Societat de Taxació, a 2.345 euros; el Prat de Llobregat, a 2.050 euros; Sant Boi de Llobregat, a 2.104; Viladecans, a 2.076; Vilanova i la Geltrú, a 1.955; Badalona, a 2.271; l’Hospitalet de Llobregat, a 2.439; Santa Coloma de Gramenet es cotitza a 2.138, i Barcelona, la ciutat més cara de tot l’Estat, supera els 3.000 euros. El creixement de Vilafranca durant el 2004 va ser superior al miler de veïns, prop de 1.500 segons fonts oficioses, un creixement que no respon a l’increment vegetatiu de la població. Segons dades incloses en la Diagnosi Qualitativa del Territori de l’Alt Penedès, el creixement natural de la població es troba estancat. El saldo migratori comarcal era, en canvi, el tercer més alt de Catalunya. Són, segons aquesta Diagnosi, els fluxos migratoris els que han alimentat el creixement demogràfic de la comarca els últims anys.
Nous pisos.
També hi ha pisos nous que són adquirits per veïns de Vilafranca i comarca, especialment al centre. Joan Jané, API de l’agència Finques Anoia-Penedès, confirma l’existència d’un alt nombre de compradors forans: “Hi ha blocs sencers al Molí d’en Rovira comprats per famílies de Barcelona. Però jo diria que la propietat dels nous pisos es divideix en un 50% entre gent de Vilafranca i comarca i gent de l’àrea metropolitana. Però bé, aquesta és una política de les grans immobiliàries amb oficina a Barcelona. Ofereixen un pis de similiars característiques a una ciutat de l’àrea metropolitana a un preu molt superior al de Vilafranca. I aleshores molts compradors opten per venir i comprar un pis aquí”. També té lloc un segon fenomen que s’explica entre professionals del sector: “un propietari ven un pis a l’Espirall per 22 milions de pessetes que compren, de vegades, immigrants, i amb aquests diners compra un pis nou al centre de 35 milions, assumint una hipoteca per la diferència. Són quantitats que pot assumir en asquestes condicions però que no podrà assumir una parella jove”. Per a Jané, que confirma l’increment de preus de la Societat de Taxació, tot i que considera que aquest any “no hauria d’incrementar-se més d’un 12% a causa del gran nombre de promocions que hi ha en marxa”, que auguren una gran oferta de nou habitatge. Jané considera que “s’estan posant molts pisos nous al mercat i si puja més el preu de l’habitatge, malament, perquè la gent d’aquí no hi arriba”. L’API de Finques Anoia-Penedès manté que s’ha de saber diferenciar entre metre quadrat útil i metre quadrat construït: “La Societat de Taxació calcula el preu de la superfície construïda, i això representa un preu sensiblement inferior al preu de la superfície útil. És a dir, en una mateixa promoció, el metre quadrat construït seria de 2.050 euros, i el metre quadrat útil tindria un valor de 2.404 euros. Sobre les diferències de preu entre un barri i un altre de Vilafranca, assegura que “en general hi ha poca diferència. Però per exemple et pots trobar amb sorpreses com el fet que promocions més barates s’han fet al Poble Nou. L’Espirall potser és en conjunt el barri més econòmic. En canvi, a la Girada tot s’ha disparat. Estava pensat com un barri de treballadors, i ara és del més car de Vilafranca. Les promocions que s’hi estan fent són algunes de les més cares del municipi”.
Moderació dels preus.
Joan Anton Bolet, gerent de Serveis Immobiliaris del Penedès, considera que “els preus durant aquest any s’haurien de moderar. Hi ha molta oferta en marxa d’habitatge de nova construcció, i si es posa en marxa la Girada, s’hauria de regular l’oferta i la demanda. Jo crec que durant el 2005 el preu de l’habitatge nou a Vilafranca no pot pujar més d’un 10%. Amb les promocions de Cia i Cinzano hi haurà una sobreoferta. Durant els propers dos anys hi hauria d’haver una tendència a la baixa en l’increment del preu dels últims anys, no es pot repetir un increment del 21%. Els preus no baixaran, però penso que no augmentaran com fins ara”. Tot i el significatiu increment del preu de l’habitatge a Vilafranca, “la diferència de preu amb les poblacions més properes de Barcelona fa que molta gent decideixi comprar un pis aquí, perquè els preus són inferiors. Però hi ha una tendència clara a anivellar-se”. El preu mitjà del metre quadrat útil a Vilafranca se situaria a l’entorn dels 2.000 euros. El centre, segons Bolet, és on els preus són més elevats. La mitjana rondaria els 2.500 euros segons les estimacions de Serveis Immobiliaris del Penedès.
3.000 euros al centre.
Laia Planas, gerent de Finques Planas, també considera ajustat l’increment de preus que destaca l’informe de la Societat de Taxació, i augura, com la resta de professionals del sector, un alentiment en l’increment de preus: “Seguiran pujant però menys, no crec que vagi més enllà del 10% durant el 2005, s’està construint molt a Vilafranca”. Planas també manté que l’habitatge d’obra nova de Vilafranca “l’està adquirint majoritàriament gent que prové del Baix Llobregat, només cal fixar-se en la Girada. És així, la gent busca zones tranquil•les i grans. Per això trien barris més perifèrics. En canvi, la gent de Vilafranca opta majoritàriament pel centre o zones de tota la vida”. Per a Planas, la zona més cara de Vilafranca és sens dubte el centre: “És on en general més es cotitza el metre quadrat. S’està fent alguna promoció, d’estudis o de petits apartaments d’obra nova, en què s’arriba a demanar 3.000 euros el metre quadrat, com per exemple a la rambla”, una dada que no es pot generalitzar i que indica un sostre màxim. La diferència entre els diferents barris és més homogènia: “Podríem dir que a l’Espirall és on més barat es pot trobar un pis, però no hi ha grans diferències amb el Poble Nou, Sant Julià o els Til•lers”.
Més pisos i més cars, un 21% més d’un any per l’altre, segons dades de la Societat de Taxació, corroborades per les immobiliàries vilafranquines, que coincideixen a qüestionar, no obstant, una dada de l’estudi: el preu mitjà del metre quadrat construït és bastant més elevat que els 1.783 euros que deia la Societat de Taxació. La mitjana real, sense IVA, seria d’una quantitat aproximada de 2.000 euros. I una dada prou significativa: bona part de les noves promocions d’habitatges no són adquirides per vilafranquins ni penedesencs, sinó per veïns del Baix Llobregat i el Barcelonès. “L’any passat es van vendre dues promocions senceres a la Girada en què tots els veïns eren de l’Hospitalet de Llobregat”, explica una empleada d’una immobiliària local, una situació que no és excepcional, no és cap anècdota ni casualitat, ja que bona part dels compradors de noves promocions vénen de fora del Penedès. Totes les immobiliàries consultades coincideixen en aquest punt. Són sobretot veïns del Baix Llobregat i el Barcelonès, unes comarques molt properes i amb una població immensament superior. El preu del metre quadrat d’obra nova a Vilafranca se situa per sota del de la majoria de poblacions de la conurbació de Barcelona. La millora de les comunicacions i aquests preus, sensiblement inferiors, provoquen que l’interès per adquirir un habitatge a Vilafranca, o al conjunt del Penedès, sigui una llaminadura. A tal extrem han arribat les coses que la política de promoció i venda d’aquests habitatges, per part d’algunes de les immobiliàries que han obert una oficina al Penedès, no es fa a Vilafranca sinó al Barcelonès i el Baix Llobregat. Els preus de l’àrea metropolitana són, malgrat experimentar pujades inferiors al llarg del 2004, molt superiors als de Vilafranca. Cornellà té el metre quadrat, segons la Societat de Taxació, a 2.345 euros; el Prat de Llobregat, a 2.050 euros; Sant Boi de Llobregat, a 2.104; Viladecans, a 2.076; Vilanova i la Geltrú, a 1.955; Badalona, a 2.271; l’Hospitalet de Llobregat, a 2.439; Santa Coloma de Gramenet es cotitza a 2.138, i Barcelona, la ciutat més cara de tot l’Estat, supera els 3.000 euros. El creixement de Vilafranca durant el 2004 va ser superior al miler de veïns, prop de 1.500 segons fonts oficioses, un creixement que no respon a l’increment vegetatiu de la població. Segons dades incloses en la Diagnosi Qualitativa del Territori de l’Alt Penedès, el creixement natural de la població es troba estancat. El saldo migratori comarcal era, en canvi, el tercer més alt de Catalunya. Són, segons aquesta Diagnosi, els fluxos migratoris els que han alimentat el creixement demogràfic de la comarca els últims anys.
Nous pisos.
També hi ha pisos nous que són adquirits per veïns de Vilafranca i comarca, especialment al centre. Joan Jané, API de l’agència Finques Anoia-Penedès, confirma l’existència d’un alt nombre de compradors forans: “Hi ha blocs sencers al Molí d’en Rovira comprats per famílies de Barcelona. Però jo diria que la propietat dels nous pisos es divideix en un 50% entre gent de Vilafranca i comarca i gent de l’àrea metropolitana. Però bé, aquesta és una política de les grans immobiliàries amb oficina a Barcelona. Ofereixen un pis de similiars característiques a una ciutat de l’àrea metropolitana a un preu molt superior al de Vilafranca. I aleshores molts compradors opten per venir i comprar un pis aquí”. També té lloc un segon fenomen que s’explica entre professionals del sector: “un propietari ven un pis a l’Espirall per 22 milions de pessetes que compren, de vegades, immigrants, i amb aquests diners compra un pis nou al centre de 35 milions, assumint una hipoteca per la diferència. Són quantitats que pot assumir en asquestes condicions però que no podrà assumir una parella jove”. Per a Jané, que confirma l’increment de preus de la Societat de Taxació, tot i que considera que aquest any “no hauria d’incrementar-se més d’un 12% a causa del gran nombre de promocions que hi ha en marxa”, que auguren una gran oferta de nou habitatge. Jané considera que “s’estan posant molts pisos nous al mercat i si puja més el preu de l’habitatge, malament, perquè la gent d’aquí no hi arriba”. L’API de Finques Anoia-Penedès manté que s’ha de saber diferenciar entre metre quadrat útil i metre quadrat construït: “La Societat de Taxació calcula el preu de la superfície construïda, i això representa un preu sensiblement inferior al preu de la superfície útil. És a dir, en una mateixa promoció, el metre quadrat construït seria de 2.050 euros, i el metre quadrat útil tindria un valor de 2.404 euros. Sobre les diferències de preu entre un barri i un altre de Vilafranca, assegura que “en general hi ha poca diferència. Però per exemple et pots trobar amb sorpreses com el fet que promocions més barates s’han fet al Poble Nou. L’Espirall potser és en conjunt el barri més econòmic. En canvi, a la Girada tot s’ha disparat. Estava pensat com un barri de treballadors, i ara és del més car de Vilafranca. Les promocions que s’hi estan fent són algunes de les més cares del municipi”.
Moderació dels preus.
Joan Anton Bolet, gerent de Serveis Immobiliaris del Penedès, considera que “els preus durant aquest any s’haurien de moderar. Hi ha molta oferta en marxa d’habitatge de nova construcció, i si es posa en marxa la Girada, s’hauria de regular l’oferta i la demanda. Jo crec que durant el 2005 el preu de l’habitatge nou a Vilafranca no pot pujar més d’un 10%. Amb les promocions de Cia i Cinzano hi haurà una sobreoferta. Durant els propers dos anys hi hauria d’haver una tendència a la baixa en l’increment del preu dels últims anys, no es pot repetir un increment del 21%. Els preus no baixaran, però penso que no augmentaran com fins ara”. Tot i el significatiu increment del preu de l’habitatge a Vilafranca, “la diferència de preu amb les poblacions més properes de Barcelona fa que molta gent decideixi comprar un pis aquí, perquè els preus són inferiors. Però hi ha una tendència clara a anivellar-se”. El preu mitjà del metre quadrat útil a Vilafranca se situaria a l’entorn dels 2.000 euros. El centre, segons Bolet, és on els preus són més elevats. La mitjana rondaria els 2.500 euros segons les estimacions de Serveis Immobiliaris del Penedès.
3.000 euros al centre.
Laia Planas, gerent de Finques Planas, també considera ajustat l’increment de preus que destaca l’informe de la Societat de Taxació, i augura, com la resta de professionals del sector, un alentiment en l’increment de preus: “Seguiran pujant però menys, no crec que vagi més enllà del 10% durant el 2005, s’està construint molt a Vilafranca”. Planas també manté que l’habitatge d’obra nova de Vilafranca “l’està adquirint majoritàriament gent que prové del Baix Llobregat, només cal fixar-se en la Girada. És així, la gent busca zones tranquil•les i grans. Per això trien barris més perifèrics. En canvi, la gent de Vilafranca opta majoritàriament pel centre o zones de tota la vida”. Per a Planas, la zona més cara de Vilafranca és sens dubte el centre: “És on en general més es cotitza el metre quadrat. S’està fent alguna promoció, d’estudis o de petits apartaments d’obra nova, en què s’arriba a demanar 3.000 euros el metre quadrat, com per exemple a la rambla”, una dada que no es pot generalitzar i que indica un sostre màxim. La diferència entre els diferents barris és més homogènia: “Podríem dir que a l’Espirall és on més barat es pot trobar un pis, però no hi ha grans diferències amb el Poble Nou, Sant Julià o els Til•lers”.