Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Entitats culturals dels Països Catalans critiquen el dictamen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear critiquen el dictamen, tot i considerar que és un pas endavant.

Dimecres passat, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va aprovar per unanimitat el dictamen que avalava la unitat de la llengua catalana, després d'uns quants mesos de tensió a l'interior d'aquest organisme. Davant d'aquest fet, tres entitats del país (Òmnium Cultural, Acció Cultural del País València i l'Obra Cultural del País Valencià) han fet algunes precisions:

- Valoren positivament que l'AVL reconegui explícitament la unitat de la llengua catalana. Amb tot, recorden que aquest reconeixement ja havia estat reconegut per les autoritats acadèmiques i per la Llei de creació de l'AVL.

- Consideren que també és important el reconeixement del fet que la llengua pròpia dels valencians ha rebut històricament dues denominacions: la de valencià i la de català (tal com han sostingut sempre les universitats del País Valencià a llurs estatuts). La legalitat d'aquesta doble denominació ja la va avalar el Tribunal Constitucional i, anteriorment, pel Tribunal Superior de Justícia valencià. Així, tant legal és l'ús de la denominació valencià com la de català per referir-se a la llengua pròpia dels valencians.

- Tal com ha valorat l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), 'els condicionants polítics del dictament fan que s'hi bandege l'aspecte nuclear del conflicte: la determinació del nom amb què s'ha de designar la llengua, dins i fora del seu àmbit territorial'. Així, el dictamen és calculadament ambigu i defuig un pronunciament clar car renuncia a la denominació llengua catalana, propugna que l'apel•latiu valencià s'usi com a nom alternatiu de la llengua arreu del seu àmbit territorial, i defensa la idoneïtat de l'expressió llengua valenciana (amb què es fomenta la fragmentació de la llengua comuna).

- El dictamen inclou un element de risc innecessari, com és la proposta d'una codificació estrictament valenciana d'una llengua que es reconeix com a comuna. Això, segons totes tres entitats, pot esdevenir un element de secessionisme efectiu

- El dictament no tindrà cap valor real si aquest pronunciament formal no va acompanyat de mesures concretes positives, com ara l'homologació dels títols emesos per la Junta Qualificadora de Valencià amb els emesos pels òrgans homòlegs dels altres territoris.

11 de febrer, Països Catalans
www.entitats.info

Noticies relacionades:
- L'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix la unitat de la llengua però en rebutja la denominació 'català'.