Es presenta la Plataforma Recuperem l'Incavi
S'ha presentat la Plataforma Recuperem l'Incavi formada per diferents entitats, organitzacions i ciutadans de Vilafranca amb un objectiu comú: que l’antic edifici de l’INCAVI, rehabilitat ara per l’Ajuntament i amb uns costos milionaris, sigui d’ús públic i per tant, pels veïns i veïnes de la Vila.
Des de la plataforma s'ha fet aquest manifest on s'hi estan afegint més col·lectius i segueix obert a noves adhesions. També s'ha creat una web per la campanya #recuperemincavi.
MANIFEST DE LA PLATAFORMA RECUPEREM L’INCAVI per VILAFRANCA
L’antic edifici de l’INCAVI (o estació enològica), situat al Carrer Amàlia Soler (al barri del Poble Nou), és un edifici municipal inaugurat el 1903, el qual ha estat durant els últims anys en desús (des de 2003), i que consta d’una superfície útil de més de 2.000 metres quadrats. Es tracta per tant, d’un equipament amb ampli espai i amb un elevat potencial per al municipi i la seva població. L’actual equip de govern (format per CIU i PSC) però, vol destinar l’equipament a una escola de negocis privada (coneguda amb les sigles ESCAVI, BS-Escola del Cava i el Vi, Business School), realitzant una cessió d’ús privat per a 50 anys. És a dir, que els veïns i veïnes de Vilafranca no podran gaudir ni fer ús d’aquest equipament públic.
L’Ajuntament, a més, no rebrà cap contrapartida per a la cessió d’aquest espai a pesar de tractar-se d’un negoci privat. Segons els preus de mercat actuals, un espai d’aquestes característiques podria suposar uns ingressos anuals per l’Ajuntament de més de 160.000 euros (o uns 8 milions d’euros per a un lloguer a 50 anys), en un context d’elevada emergència social degut a la crisi econòmica i de reducció dels pressupostos públics.
Actualment, l’ensenyament públic està coneixent unes retallades per part de l’administració que estan afectant de manera directa a la qualitat i condicions del sistema educatiu. Amb la qual cosa es fa més incomprensible que l’administració pública, especialment a través de l’Ajuntament, s’hagi gastat més d’1.900.000 euros en la rehabilitació de l’edifici per a ús privatiu i per a estudis no homologats a nivell universitari (ja que no es tracta de fer-hi una universitat, sinó un màster privat). Uns estudis, als quals no podrà accedir la gran majoria de la població vilafranquina, doncs els màsters tindran un cost d’aproximadament 23.000 euros (mentre que les ajudes anuals que dóna l’Ajuntament en beques per a estudis superiors és de 28.000 euros).
Es tracta doncs, d’un projecte que representa una inversió pública milionària per a Vilafranca sense un retorn al conjunt de la població i que implica la pèrdua d’un equipament públic pel barri i la Vila.
Considerem també que el procés per part del govern municipal no ha estat clar ni transparent. Més enllà que no s’ha informat de manera clara al conjunt dels grups municipals, no s’està informant al conjunt de la població d’aquest projecte ni del que representa pel municipi (pèrdua d’equipament públic, inversió milionària en un espai per a cedir-lo 50 anys...).
Per a gestionar tot el projecte de l’ESCAVI, l’equip de govern ha creat una Fundació anomenada Fundació Universitària del Vi i del Cava que serà governada per un Patronat. De l’aportació inicial que es fa a la Fundació, un 85% correspon a l’Ajuntament de Vilafranca (per un valor de 2.171.000 euros), mentre que el pes de l’Ajuntament dins del Patronat de la Fundació és només del 18% (amb només dos representants). Això vol dir que el control del Patronat serà privat i no públic, i per tant no existirà una gestió ni un control democràtic de la Fundació.
Entenem també que, el projecte de l’ESCAVI no és incomptable amb un ús públic de l’equipament actual (estació enològica), doncs l’escola de negocis pot ubicar-se en les actuals instal·lacions de l’INCAVI o en l’espai municipal de l’Àgora (espais concebuts per donar cabuda a propostes privades o del sector vitivinícola).
Per tot això, DEMANEM a l’actual equip de govern que reconsideri la seva posició sobre l’ús d’aquest equipament públic i que obri a la població les seves portes per al seu ús i gaudi, segons les prioritats definides pel conjunt dels veïns i veïnes de la Vila.